Oktatás

batthyanyi_1
Forrás: Magyar Batthyány Alapítvány

A Batthyány család nemzetépítő tevékenységét bemutató tudományos konferenciát tartottak

Hagyományteremtő jelleggel „Batthyányak a haza védelmében a XV. századtól a Szabadságharcig” című tudományos konferenciát tartottak Budapesten. 

Az esemény a Magyar Batthyány Alapítvány szervezésében, excellenciás Batthyány-Strattmann Veronika hercegné személyes részvételével valósult meg, Áder János köztársasági elnök fővédnökségével. A nyitóbeszédek sorát Dr. Orbán Balázs a Miniszterelnökség miniszterhelyettese, valamint Batthyány-Schmidt Margó, a Magyar Batthyány Alapítvány elnöke kezdte. A felszólaló szakértők a történelmi család nemzetépítő tevékenységét mutatták be, tudományos igényességgel. 

A magyar történelem ezeregyszáz esztendeje során mintegy 150-200 történelmi család élt a nyugati őrvidéktől a székely havasokig terjedő tájakon. Közülük is a Batthyányak adták Magyarország első felelős miniszterelnökét, gróf Batthyány Lajos személyében, aki 170 évvel ezelőtt, 1849. október 6-án halt hősi halált az Aradi Vértanúkkal egy napon.

A kerek évforduló alkalmából (első alkalommal, de hagyományteremtő jelleggel) a Magyar Batthyány Alapítvány tudományos konferenciát szervezett „Batthyányak a haza védelmében a XV. századtól a Szabadságharcig” címmel a Magyar Tudományos Akadémián.

Batthyány-Schmidt Margó, a Magyar Batthyány Alapítvány elnöke nyitóbeszédében hangsúlyozta: „A mai nap többről szól, mint egy magas szakmai színvonalú tudományos előadássorozat. Egy intellektuális alkotói folyamat kezdete, melynek legfőbb célja, hogy családunk évszázados történetének bemutatásával tudatosan formáljuk a közgondolkodást és átörökítsük értékeinket a következő generációknak. Személyes küldetésemnek tartom a történelmi családok összefogását és közös, markáns társadalmi szerepvállalásunk kialakítását.”

A nemzetépítésben gazdag Batthyány-múltat kutató jeles történészek és konferenciaelőadók felidézték a hallgatóság előtt az ősi család legjelentősebb hazafias tettei mellett társadalmi szerepvállalásuk legfőbb megnyilvánulásait is, legyen szó templomépítésről, könyvtár- és levéltár-alapításról, oktatási intézmények létrehozásáról.

A Magyar Batthyány Alapítvány az elmúlt években elkezdte összegyűjteni a magyar tudományos közösség körében a Batthyány családhoz kapcsolódó szellemi értékeket, mindamellett, hogy számos rendezvényt is sikeresen életre hívott már. Értékközösségként igyekszik maga köré gyűjteni olyan kiváló alkotókat és művészeket, akik a felhalmozott ismeretanyagokból, tudásból és inspirációból képesek új, magas minőségű szellemi formációkat létrehozni.

A Magyar Batthyány Alapítvány mottója gróf Batthyány Lajos első felelős miniszterelnök viaszpecsétjének felirata: „Viam meam persecutus sum”, vagyis „A magam útját jártam!”