Highway

Földháziné Szakács Zsuzsanna, itelligence
Földháziné Szakács Zsuzsanna, itelligence
Forrás: ITB
Globálisan, etikusan

A digitalizáció előnyei felülmúlják a veszélyeket

Az új technológiák és azok hatásainak szabályozása mindig a gyakorlat mögött kullog, de most komoly igény van arra, hogy ezt a rést minél inkább szűkítsék – mondja Földháziné Szakács Zsuzsanna, az itelligence ügyvezető igazgatója.

– Az infokommunikációs iparág szereplői sokat beszélnek a digitalizáció nyilvánvaló előnyeiről. De mennyire foglalkoznak a veszélyeivel, mennyire vannak tisztában a várható negatív következményekkel?

– Minden ipari forradalom komoly technológiai és gazdasági változásról szólt, amely a társadalom szerkezetében is mérföldkövet jelentett. Nem kivétel ez alól a digitalizáció sem, amelynek alapvető célja a működési hatékonyság növelése – az, hogy kevesebb erőforrással többet tudjunk elérni. Az alkalmazott technológiák, az internettől a robotizációig először a vállalatokat, majd azokon keresztül a társadalmat is átalakítják. Ennek tényleg vannak veszélyei, de mi úgy érezzük, a kézzelfogható előnyök felülmúlják az esetleges veszélyeket, ezért is szeretünk inkább az előnyökről beszélni.

– Miért esetleges veszélyeket emleget?

– Vegyük például a személyes adatok kérdését és a rá adott európai választ, a GDPR-t. Az internet lehetővé tette az információk széles körű, egyszerű elérhetőségét, de ez magával hozta azt is, hogy az emberek személyes adatai is könnyen hozzáférhetővé váltak. Ezt a meglévő társadalmi értékek veszélyeztetéseként látták Európában, és válaszul megalkották a GDPR-t. Viszont ugyanezt a kérdést egészen másképp látják az Egyesült Államokban vagy éppen Kínában, de ha körbenézünk, a fiatalabb generációk is egészen másképp állnak személyes adataik megosztásához, mint a nem az internet világába született korosztályok. Vagyis ahol az egyik embert veszélyt érzékel, a másik semmit.

– Muszáj a szabályozásnak a technológia után kullognia? Nem tanulhatnánk a korábbi hibákból, és alkothatnánk meg előre egy rossz célra is használható technológia alkalmazási kereteit?

– Szerintem arra nincs esély, hogy a szabályozás bármikor megelőzze a technológiai fejlődést. Az atombombát megalkotó tudósok is látták a potenciális veszélyt, az atomcsend-egyezmények mégis csak később születtek meg. Arra viszont mindenképpen törekedni kell, hogy a szabályozás minél kisebb késéssel kövesse a technológiát. Jól látszik, hogy a társadalom felől is egyre erősebb a nyomás az iparág szereplőin akár az önszabályozás, akár az etikus, a társadalom érdekeit is szem előtt tartó működés megvalósítására.

– Hogyan csapódik le ez utóbbi az itelligence működésében?

– Az itelligence a világ 25 országában van jelen, és nagyjából egy éve kezdte meg az átalakulását nemzetközi cégből globális vállalattá. Egy nemzetközi cég a világ számos pontján jelen van, de leányvállalati nagyfokú autonómiával működnek. A globális vállalat már a stratégiáját, a céljait is világméretekben határozza meg, egységes irányelveket dolgoz ki, közös kultúrát épít ki. Része ennek a nemzetközi munkamegosztás, de a közösen vallott értékek is. Számos területen már eddig is megvoltak a közös értékek, de ezek a jövőben még hangsúlyosabban jelennek meg nálunk. Ilyen a környezettudatosság, például a zöld iroda fenntartása, illetve a környezetet kímélő munkavégzési formák (mint a home office) támogatása. De említhetnék etikai alapelveket is. Vannak szállítók, amelyektől nem vásárol az itelligence semmit. Gondosan ügyelünk arra, hogy még csak hírbe se lehessen hozni bennünket olyan partnerekkel, ügyfelekkel és szállítókkal, amelyek nem felelnek meg legmagasabb szinten az etikus vállalati elvárásoknak.