Cégbemutató

19_bona_peter.jpg
Forrás: ITB
30+ év az ipari informatika jegyében

A holacracy-ban találták meg az ideális működési formát

Nagy változásokon ment keresztül az elmúlt néhány évben az innovatív ipari informatikai megoldások integrációjában élen járó Com-Forth. Bővültek, fejlődtek, elérték az egymilliárd forintos nettó árbevételt, új irodaházba költöztek, és ami belső működésük szempontjából a legfontosabb: új módszertanra álltak át. Ez nem más, mint a holacracy, amelyről Bóna Péter ügyvezető igazgatóval beszélgettünk.

– Itthon egyelőre még kevésbé ismert módszertan a holacracy. Mit jelent tulajdonképpen?

– Lényegében egy együttműködési technológia, a kommunikációs és a döntéshozási gyakorlatok összessége. A holacracyban körök vannak, a körökben pedig szerepek. Mi egy év alatt a cégkör mellett létrehoztunk egy fejlesztői, egy marketing és egy sales kört is. A körökben található szerepeket töltjük be, egy ember általában több szerepben is dolgozik, és egy szerepet általában több ember is betölthet. Ami fontos, hogy a rész képes önmagában egészként viselkedni. A vezetői és alkalmazotti pozíciók helyett a közösség tagjai szerepeket határoznak meg, és individuálisan, vagy egymással együttműködve megoldják a felmerülő problémákat – akár a döntéshozó bevonása nélkül is. Így tud megvalósulni az, hogy felhatalmazó típusú vezetőként tudom a kollégákat támogatni. A holacracy emellett keretet ad a megbeszéléseknek is. A taktikai megbeszéléseken egy viszonylag kötött menetrend alapján nézzük meg, hol tartunk a projektekkel, és hogyan oldjuk meg a felmerülő problémákat, feszültségeket. A governance megbeszélések során pedig egy szintén szigorú menetrend szerint hozunk vagy módosítunk policykat, szerepeket és köröket.

– Miért volt szükség arra, hogy bevezessék a holacracyt?

– Dinamikus növekedés van mögöttünk az elmúlt években. 2017-ben a csapat elérte a 20 fős létszámot, amely majdnem a duplája lett a néhány évvel azelőttinek. Kialakítottunk egy (korábban nem létező) sales csapatot; bővült a cég három fejlesztővel, egy ügyvezetői asszisztenssel és egy sales support kollégával is. Egyszerűen azt éreztük, hogy amit eddig informális módon az étkezőben egy kávé mellett meg tudtunk beszélni, az 20 főnél már nem tud megvalósulni.

– Mit értek el a szervezetfejlesztéssel az elmúlt egy év alatt?

– A cél az volt, hogy fenn tudjuk tartani azt az állapotot, miszerint mi nemcsak egy családi tulajdonban lévő cég vagyunk, hanem tényleg egy nagy család. A kialakult kölcsönös bizalmi viszony nem engedi meg, hogy cserben hagyjuk egymást, vagy ne legyen elvégezve egy feladat, a holacracy segítségével pedig nagyobb létszám mellett is sikerült tisztázni a szerepeket és a folyamatokat. Ez persze folyamatos munka, de egyre jobban megtaláljuk, hol vannak a szerepek közötti határok, kinek hol ér véget a feladata és hol kezdődik a kolléga munkája. Ez a módszertan alapvetően a feszültségek eliminálására épül. Óriási előnye, hogy lehetőség van „baby step” módszerrel, lépésről lépésre előre haladni, és hétről hétre fejlődni. Így az eredmények is gyorsan jöttek, és továbbra is folyamatosan fejlődünk.