work

42_mckinsey.jpg
Forrás: ITB
TOP

A legkeresettebb emberek, cégek, cikkek, posztok

Meglepő lett volna, ha a Balabit-sztori kimarad januári toplistánkból, de a blokklánc technológia megjelenése sem számít váratlannak. Érthető, hogy sokan kíváncsiak arra, hol tartanak a tízmilliárdokból megvalósuló IT-fejlesztések, ahogyan fontos kérdés a szakmának az utánpótlás biztosítása is.

CIKKSLÁGEREK

#1 ITB Club január: Blokklánc, a bitcoinon túl Izgalmas téma, egy remek előadás és a róla készült videó – januárban ez volt a sikerrecept, legalábbis havi toplistánk első helyéhez. Sik Zoltán Nándor, az NHIT alelnökének összefoglalóját nemcsak a tartalom, de az előadó stílusa miatt is érdemes megnézni.

#2 Amerikába házasodott a Balabit  A január bombasztorija egyértelműen a Balabit felvásárlása volt, és ennek megfelelően honlapunkon is sokan tájékozódtak a történésekről. Bár a vételárat nem hozták nyilvánosságra, a cég jövőjéről, a budapesti fejlesztési központról, illetve a menedzsmentről azért elég sokat elárultak.

#3 Gigaprojektek hajrája – lehet szurkolni! Meglehetősen hosszú listát kapnánk, ha összesítenénk az elmúlt években indult állami IT-fejlesztéseket, azonban az egyértelmű, hogy 2018 több nagy projekt esetében is fontos mérföldkő lesz. Az ITBUSINESS összeállításában azokat a beruházásokat mutattuk be, amelyek idén elvileg lezárulnak, a sok tízmilliárd forintnyi fejlesztés pedig a jelek szerint olvasóink fantáziáját is megmozgatta.

#4 Ipar 4.0 kézzelfoghatóan Bár sok termelő vállalkozás számára az Ipar 4.0 még csak a jövőt jelenti, már számos működő példával lehet találkozni a gyakorlatban. A BME kezdeményezése abban segít, hogy az új technológiákat közelebb vigyék a KKV-khoz, és hogy mindezt hogyan csinálják, arra már olvasóink is kíváncsiak voltak.

#5 Informatikusképzés újragondolva: kevesebb elmélet, több gyakorlat Ha IT-s kerekasztal moderátoroknak állítanának össze kézikönyvet, most az egyik Jolly Joker kérdés egyértelműen az informatikushiányról, illetve az utánpótlás biztosításáról szólna. Aktuális és egyre égetőbb téma ez, így érthető, hogy az új egyetemi képzésekre nagy figyelem irányul.

FACEBOOK TOP


#1 Új év, új vezérigazgató
Új vezetővel vágott neki az évnek a Vodafone Magyarország, és az ITBUSINESS már meg is szólaltatta Amanda Nelsont. Nagy cég, izgalmas személyiség, villámgyorsan változó iparág – nem is kell több ahhoz, hogy egy bejegyzés uralja a Facebook toplistánkat.

#2 Melyik ICT-cég volt a legsikeresebb 2017-ben? Az ITB ismét keresi az infokommunikációs piac elitjét, a TOP 52 kampány az elmúlt évhez hasonlóan idén is beindult a Facebookon is. A nyertest, valamint a további legsikeresebb 51 cég listáját február 23-án, az ITBUSINESS & TECHNOLOGY konferencia esti díjátadó gáláján hirdetjük ki.

#3 Maximális minőségre és nem a minimumra törekedtek Kényelem, minőség és egy csipetnyi luxus – mindez megtalálható a NEXON új székházában, amit részletesen bemutattunk. Hogy milyen lett, az nem csak minket érdekelt, erre utal, hogy facebookos követőeink is szívesen olvasták a bejegyzést.

#4 Márki Viktória, RecruIT: Milyen a jövő IT-szakembere? Ez egy jó kérdés – szokták mondani az interjúalanyok, ha sikerül betalálni egy-egy kérdéssel az újságírónak, és el kell ismerni, ennél a bejegyzésnél is igaz ez az állítás. Bónusz, hogy érdemi választ is kaphatunk, és éltek is a lehetőséggel facebookos követőink.

#5 Jót is hoz a GDPR Kevés rövidítést emlegettek olyan sűrűn mostanában, mint a bejegyzés címében szereplőt. Persze az érdeklődés érthető, hiszen lényegében minden vállalkozást érint majd a változás, így az sem meglepő, hogy a Facebookon is megmozgatta közönségünket a témáról szóló írás.

 

A LEGKERESETTEBB EMBEREK


#1 Merényi Attila Zoltán
Jókora változásokkal indult az év a 4iG Nyrt.-nél, amelynek egyik főszereplője volt Merényi Attila Zoltán, így érthető, hogy személye, no meg persze az átszervezés felkeltette olvasóink érdeklődését. A szakember átvette a vállalat stratégiai vezérigazgató-helyettesi posztját. Ez egyben azzal is járt, hogy lemondott az ügyvezetői tisztségről a HUMANsoftnál és az Axis Rendszerháznál.

#2 Loncsár Tibor Nagyvállalati szektorban szerzett hatalmas tapasztalatokkal érkezett az SAS Magyarországhoz az új, januárban kinevezett ügyvezető, aki még jobban felpörgetné a társaság terjeszkedését az üzleti és az állami szektorban. Sokan kerestek rá Loncsár Tiborra honlapunkon, és akik végigolvasták a cégvezetőről szóló írást, azt is megtudhatták, hogy milyen kapcsolat fűzi a kis és nagy autókhoz.

#3 Erik Slooten A legnagyobb foglalkoztatók közé tartozik a hazai ICT-piacon az IT Services Hungary, így érthető, ha a szakmában sokan felkapják a fejüket a hírre, hogy új vezetővel folytatja a cég. A holland származású szakember több mint két évtizedes felső vezetői tapasztalattal rendelkezik, és Írországból érkezett a magyar céghez, de korábban már megfordult a régióban, dolgozott Szlovákiában és Csehországban is.

#4 Virágh Attila Az új év első hónapja az új vezetők kinevezéséről szólt, ennek köszönheti 4. pozícióját toplistánkon Virágh Attila is, aki az Ingram Micro hazai csapatának irányítását veszi majd át. Az RRC-vel történt egyesülés lezárásáig, vagyis az első negyedévben azonban még kettős ügyvezetés lesz a társaságnál, és áprilistól lesz egyedüli vezető Virágh Attila.

#5 Sere Péter A digitális technológiák meghatározó szerepet játszanak az élet minden területén, így nem csoda, hogy egyre nagyobb figyelem irányul az ezeket fejlesztő és működtető infokommunikációs szektorra. Nincs ez másként a BIG4-nál, vagyis a legnagyobb könyvvizsgáló és tanácsadó cégek körében sem, melyek közül a KPMG januárban új infokommunikációs szektorért felelős igazgatót nevezett ki Sere Péter személyében. A szakember neve jól ismert az IT-szakmában, az előző 10 évben a PwC telekommunikációs, média- és szórakoztatóiparral foglalkozó tanácsadási csoportjában dolgozott.

 

A LEGKERESETTEBB CÉGEK


#1 Blockchain Competence Center
Január a blokklánc jegyében telt Magyarországon, egymást érték az események és fontos bejelentések – többek között az ITB Club is foglalkozott a témával -, így érthető, hogy weboldalunk olvasói közül sokan igyekeztek tájékozódni az új fejleményekről. Az mindenesetre ígéretes, hogy a tervek szerint stratégia készül, míg a cégek által létrehozott Blockchain Competence Center a hazai szaktudást fogja össze.

#2 K&H Bank Egyedül nem megy – akár ez is lehetne a szlogenje annak a folyamatnak, aminek keretében egymásra találnak az innovatív startupok és a nagyvállalatok. Januárban a K&H saját akcelerációs programjával hívta fel magára a közvélemény és olvasóink figyelmét.

#3 OTP Szokatlan az ITBUSINESS weboldalán, hogy több bank is szerepel egy hónapban a legkeresettebb cégek körében. Az OTP ezúttal a személyi kölcsönök iránti növekvő érdeklődésről szóló bejelentésnek köszönhetően szerepelt ilyen jól, persze számunkra inkább az volt az izgalmas, hogy ezt az ügyintézés teljes folyamatának digitalizálásával érték el.

#4 WebEye A járműkövető rendszerek piacán az elmúlt években fontos szereplővé vált WebEye jókora frissítéssel indította az évet, három új menedzser is bekerült a cég felső vezetésébe. A változások háttere, illetve hogyan honnan sikerült új munkatársakat igazolni érthető módon sokak érdeklődését felkeltette.

#5 Mensor 3D Rég letűnt korok kincseinek felbukkanása mindig izgalmas, hátha még olyan legendék szövődnek köréjük, mint a Seuso-kincsek esetében. Ennek fényében az sem váratlan, hogy az a cég is a figyelem középpontjába kerül, amely speciális technológiát vet be annak érdekében, hogy ezt a kincset egy okostelefon kijelzőjén keresztül, a kiterjesztett valóság segítségével megcsodálhassa.