Business

30_Medium.jpg
Forrás: ITB
Villámgyorsan nőnek a régió technológiai cégei

Egyre kevesebb magyar vállalat kerül fel a Fast 50 listára

Az Apple-nek és a Disneynek dolgozó cég, a világ legnagyobb autógyártóinak beszállító vállalat, és a régió egyik meghatározó online szállásközvetítője is szerepelt már a magyar társaságok közül a Deloitte Technology Fast 50 Central Europe listán. A térség leggyorsabban növekvő technológiai cégeit bemutató rangsorban idén két hazai vállalkozás található.

Különleges időszakot él meg a régió technológiai cégeit az árbevételük alapján rangsoroló Deloitte Technology Fast 50 lista: az elmúlt három évben mindig sikerült megdönteni az átlagos növekedés rekordját. Az idén már egészen elképesztő érték jött ki, a felsorolásban szereplő 50 vállalat forgalma átlagosan 1290 százalékkal bővült. Igaz, nem egy év alatt érték el ezt az eredményt, hiszen a rangsor az előző négy lezárt üzleti év teljesítményét vizsgálja, de azért lássuk be, négy év alatt közel 14-szeresre növelni a bevételt, az sem kis teljesítmény. Persze a legjobbak ennél is látványosabb adatokat produkálnak, az idei első, a 3D-s nyomtatási megoldásokkal foglalkozó cseh Prusa Research például 17118 százalékos bővülést ért el, de a második, szintén cseh Kiwi.com is 14377 százalékos fejlődést tudott felmutatni.

 

Kemény idők a magyaroknak

Az október közepén bemutatott idei rangsorban egyébként két magyar társaság szerepelt, és bár az ő esetükben nem beszélhetünk ilyen mértékű növekedésről, igen impozáns teljesítményt nyújtottak. A Supercharge 740 százalékos növekedéssel a 12. helyet szerezte meg a régiós listán. A 2010-ben alapított cég Budapest mellett már Londonban is rendelkezik irodával és olyan nagyvállalati ügyfeleknek fejlesztenek elsősorban mobilra szánt digitális megoldásokat, mint az OTP, a Santander Bank, a Deutsche Telekom vagy a Magyarországon a NetPincér.hu márkával jelen lévő Delivery Hero. A másik magyar vállalkozás a 2011-ben alapított SmartFront elsősorban kis- és középvállalatok számára fejleszt rugalmas, webalapú vállalatirányítási megoldásokat. A társaság 2014 és 2017 között 288 százalékkal tudta növelni árbevételét, ezzel a 45. lett az idei Fast 50 listán.

Az idei egyébként sorban a második év, amikor mindössze két vállalkozás képviseli Magyarországot a rangsorban – igaz, a helyezések alapján valamivel jobb a helyzet, mint tavaly. Az ugyanakkor mindenképpen figyelmeztető jel lehet a hazai technológiai szektorban érdekeltek számára, hogy míg az évtized első felében többször is előfordult, hogy Lengyelország után az országot képviselő cégek számát tekintve a másodikak voltunk, addig mostanra Horvátország és Szlovákia is megelőzött minket. Persze a képet árnyalja, hogy míg 2011-ben még csak 8, addig idén már 18 országból érkeztek pályázatok a Fast 50 versenyre.Kinőtték az országot

Az évtizedben egyébként 2014 volt a rekordév, legalábbis magyar szempontból, hiszen ekkor 10 hazai technológiai vállalkozás szerepelt a listán, ráadásul a Szállás.hu az első helyen végzett, 2259 százalékos növekedést felmutatva. De az első tízben még további két magyar cég volt, és a rangsor első felébe hat hazai társaság került be. A 2014-es rangsorban ott volt a Prezi.com a 8. helyen, 1183 százalékos bővüléssel, de szerepelt azon a listán a hazai online kiskereskedelmi piac egyik meghatározó szereplője, az azóta tulajdonost váltó JátékNet.hu is.

A Szállás.hu a következő évben is igen jó teljesítményt nyújtott, akkor 3. lett a Deloitte felsorolásában. Ha nem is ilyen ütemben, de azóta is látványosan fejlődik a legnagyobb hazai online szállásközvetítő szolgáltatás és már régen túlnőtt a határokon és régiós szinten is meghatározó vállalkozássá vált. Az elmúlt egy év az organikus fejlődés mellett egy nagyon komoly akvizíciót is hozott, az év elején derült ki, hogy megvették a lengyel online szálláspiac egyik legrégebbi szereplőjét, a Spanie.pl csoportot, ami nagyjából 50 ezer szálláshelyből álló kínálatával lényegében lefedi a teljes lengyel piacot. Ez a felvásárlás komoly lendületet adhat a további növekedéshez is, igaz a bővülés ütemére már a múlt évben sem lehetett panasz. A Szállás.hu árbevétele tavaly 3,4 milliárd forint volt, ez közel harmadával múlta felül az egy évvel korábbit. A cég által közvetített forgalom pedig még nagyobb mértékben, majdnem felével nőtt, és elérte a 23,5 milliárd forintot.

Jó régen kinőtte már a magyar piacot az idei év egyik legnagyobb meglepetését okozó vállalat, a Balabit is, amelynek eladását az év elején jelentette be a társalapító Györkő Zoltán. A társaság a 2013-as Fast 50 rangsorban szerepelt, akkor a 45. helyen végeztek.

 

Pozitív visszajelzés

Szintén globális játékossá nőtte ki magát az NNG, ami a Fast 50-et kiegészítő, nagyon fiatal cégeknek kiírt Rising Star kategóriában alakított nagyot 2006 és 2008 között háromszor is diadalmaskodott, igaz akkor még Nav N Go néven. A ma már az autóipar legnagyobb szereplőinek szállító cég pénzügyi vezetője, Nagy István a rangsorban való szereplés kapcsán elmondta, hogy mindenféle pozitív külső visszajelzés jó a menedzsmentnek, és minden munkavállalónak, hiszen egyfajta igazolást ad, hogy amit csinálnak hasznos, elismerésre méltó, jó úton haladnak. A rangsorba való bekerülés egyrészt ezt hozta számukra, másrészt pedig a piacon való megjelenés szempontjából is kifejezetten pozitív dolog volt, hiszen egy igazolást adott a piac, a partnerek számára, hogy megbízható partner a magyar vállalat, lehet rá számítani. Az NNG az elmúlt években is megtartotta dinamizmusát, tavaly például 22 százalékkal 36,5 milliárd forint fölé növelte árbevételét a cég. Ilyen mértékű bővüléshez persze munkaerőben is jelentős fejlesztésre volt szükség, egy év alatt 80 fővel nőtt a vállalatnál az átlagos statisztikai létszám. A társaság ráadásul úgy tudta produkálni ezt a jelentős bővülést, hogy közben a nyereségtermelő képessége is megmaradt, hiszen profitja 2017-ben 11,9 milliárd forint volt, ami 17 százalékos fejlődést jelentett éves összevetésben.

A Fast 50 rangsor való szereplés a pozitív visszajelzés miatt jól jött a Starschemának, mert független forrásból kaptak jelzést arra, hogy itthon és a régióban is az egyik leggyorsabban fejlődő cég. „Nagyon jó viszonyítási pont volt ez számunkra. Olyan pályán mozgunk, ami a nemzetközi piacra visz minket, gyors növekedés mellett. Célunk, hogy amellett, hogy a napi működésben értéket teremtünk, magát a vállalatot is értékké tegyük, ehhez pedig jól jönnek a pozitív visszajelzések független forrásokból” – mutatott rá Csillag Péter, a tavalyi listán 541 százalékos növekedéssel a 24. helyet megszerző társaság ügyvezető igazgatója. A Starschema mára igencsak kinőtt a startup kategóriából, és nem csak azért, mert 11 éve alapították, de a több milliárd forintos árbevétel és az ügyfélkör is ezt jelzi. „Amit igazán jól csináltunk, az az volt, hogy a sikerhez vezető utat már a legelején nagyon szisztematikusan feldaraboltuk kisebb szakaszokra és ezeket rendkívüli kitartással teljesítettük. Amikor pedig úgy éreztük, hogy változtatni kell, akkor attól sem riadtunk vissza. Agilis, próbálkozós, iteratív módszer és hosszú távú kitartás: ezek nem csak technológiai vállalatoknál, de bármilyen cégnél a sikerrecept fő összetevői” – mondta Csillag Péter.

Az erőfeszítéseik eredményeit jól mutatja, hogy olyan ismert globális vállalatoknak nyújtanak szolgáltatásokat, mint az Apple, a Walt Disney vagy éppen a Tesla. „A magyarországi jelenléttel nem bíró, nagy nemzetközi ügyfeleink megszerzését részben annak köszönhetjük, hogy az adatforradalom kínálta lehetőségeket, a big data megoldások iránti növekvő érdeklődést és keresletet sikerült megragadnunk, emellett pedig tudatos döntés révén egy szűk részterületen tettünk szert komoly szaktudásra, amit igényeltek a globális vállalatok” – tette hozzá a szakember. A vállalat tavaly már közel 2,3 milliárd forintos bevételt ért el, ami 21 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbihoz képest.


 

Kimaradt ziccerek

Persze a Fast 50 listán való szereplés egyáltalán nem jelent garanciát a későbbi sikerre. A 2016-os rangsorban a vizuáltechnikával és új médiás megoldásokkal foglalkozó Innovatix volt a legjobb magyar cég, az előző években elért 1070 százalékos bevételnövekedése a 10. helyre volt elegendő. A társaság 2015-öt 247 millió forintos forgalommal és 62 millió forintot meghaladó adózott eredménnyel zárta, ugyanakkor a következő évben a bevétel kevesebb, mint harmadára esett vissza, a nyereség pedig még nagyobb mértékben zuhant, ráadásul a 2017-es év sem hozott igazi trendfordulót, igaz akkor már a profit kismértékben nőtt a vállalatnál.

Az ebben az évtizedben megjelent Fast 50 rangsorokban a legjobban szereplő magyar vállalatok közül a Szállás.hu-ról már volt szó, ők két egymást követő évben nyújtották a legjobb teljesítményt a hazai cégek közül. Előttük, 2013-ban a korábban már említett JátékNet.hu végzett a legelőkelőbb helyen, 1008 százalékos növekedéssel a hetedikek lettek. Akkor már túl volt az online játék értékesítéssel foglalkozó cég az összeolvadáson a Tullival, de még utána is jött jelentős változás, hiszen 2016 végén az alapítók eladták a társaságot. Mindez azonban nem vált a növekedés kárára, igaz az e-kereskedelmi hazai robbanásszerű fejlődése is segítette a céget, ami tavaly közel 2,7 milliárd forintos bevételt ért el, közel 30 százalékkal felülmúlva a 2016-os forgalmat.

Háromszor is szerepelt a Fast 50 listán a Capture, ráadásul 2012-ben ők érték el a legjobb helyezést a magyar társaságok közül, a 10. helyen végeztek 1029 százalékos bevétel növekedést felmutatva. A cég a következő két évben is feltűnt még a rangsorban – 2013-ban 22., 2014-ben 30. volt –, azonban az elmúlt pár év már nem sikerült ennyire jól számukra. A 2015-ös esztendő még majdnem százmillió forintos bővülést hozott a forgalomban, azonban a következő évben már csökkent a bevételük, tavaly pedig éves összevetésben több mint felével esett vissza.

A 2005 végén alapított Active Vision nagyvállalati webes megoldásaival szerzett nevet a magyar IT-szektorban. A vállalkozás további növekedéséhez szükséges forrásokat az alapító-tulajdonos, Kovach Anton tőkebefektetés bevonásával kívánta biztosítani. Az új tulajdonosok a cégcsoporton belül konszolidálták a tevékenységeket, így a webszolgáltatások divíziója a Shiwaforce.com-ban folytatta tevékenységét. A Shiwaforce.com 2018-as éves bevételi terve 1,5 milliárd forint - a cég egyébként ma 100 fővel működik Budapesten és Miskolcon, éves nettó árbevétele 2017-ben meghaladta az 1,2 milliárd forintot, a vállalat 2018-ban Európa 5000 leggyorsabban növekvő magánkézben lévő vállalata közé került. A Shiwaforce alapító-vezérigazgatóját, Kovach Antont tavaly Az Év Alapítója, Vállalkozója díjjal tüntették ki.