AnnoFuturum 2018

60_The_Equinix_Blog.jpg
Forrás: ITB
Mit mond a jövőt látó „IT-varázsgömb”?

Ezekre a technológiákra kell figyelni 2019-ben!

Még mindig divatos a felhő, de a „digitális iker” is komoly előnyt hozhat a vállalatoknak, a mesterséges intelligenciával pedig mindenképp foglalkozni kell. Az IDC, Gartner és Deloitte előrejelzéseinek segítségével összeállításunkba bemutatjuk, hogy melyek azok a területek, amelyekre összpontosítaniuk kell a vállalatoknak 2019-ben.

Az IDC Magyarország elemzője, Tóth László rangsorolás nélkül öt technológiai területet említett, melyek 2019-ben relevánsak lesznek a vállalatok számára. Ugyan 2018-ra várták az IoT-hálózatok kereskedelmi megjelenését, de a szolgáltatók, operátorok valószínűleg előre nem látott akadályokba ütköztek, és így a különböző, kimondottan az okoseszközök adatátvitelére szakosodott hálózatok kiépítése késlekedett.

Ez viszont azt jelenti, hogy 2019-ben kereskedelmi használatra megjelennek hazánkban a LPWAN (low-power wide-area network) hálózatok: legyen az a LoRa (hosszú akkumulátor idő, hosszú hatótávolságú, vezeték nélküli szenzorok dedikált hálózata), a SigFox vagy az NB-IoT. Arról nem is beszélve, hogy az 5G kereskedelmi megjelenése is kopogtat az ajtónkon. Ahogy a dolgok internetét összekötő, alacsony energiafelhasználású, hosszú hatótávolságú hálózatok egyszerre elérhetővé válnak, az IoT-beruházásokat halogató vállalatoknak már nincs kifogásuk: a technológia és a hálózat is itt van.

 

Az üzleti döntések mozgatórugója

Az IoT és az adatfogalmat lehetővé tevő hálózat megjelenése a big data analitikai és adatközpontú megoldások elterjedésének kedvez. Az üzleti döntéshozatalban a megoldások szerepe megnő, hiszen a fogyasztók gyakran ingyen megosztják magukról az információkat, a szenzorok olcsók és hosszú életvitelűek, így az eszközök is ontják magukból az adatmennyiséget. Az adaton alapuló elemzések az üzleti döntések első számú mozgatórugójává válnak – az a vállalat, amely nem lép ebbe az irányba, versenyhátrányba kerül.

Az MI, a gépi tanulás és az automatizáció szerepe itthon is felértékelődik 2019-ben. Nem kell egyből önjáró, független robotokra gondolni – bár közülük is megjelent néhány a kereskedelemben idén –, inkább olyan üzleti megoldásokat várhatunk, melyek az ismétlődő, unalmas rutinfeladatokat váltják ki (chatbot az ügyfélszolgálaton, hangfelismerésen alapuló digitális asszisztens).

Erre is figyeljünk

A Gartner listáján túl két olyan területet említett, mely az összes technológiát befolyásolja és meghatározza. Az egyik a digitális etika és a magánszféra témakör, mely kritikus elem a technológiai döntésekben. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a vállalatok nemcsak arra összpontosítanak, amire muszáj, hanem figyelnek arra is, mit tudnak tenni, hogy etikus maradjon a mesterséges intelligencia.

A másik a kvantum számítástechnika, amelynek jelentős hatását 2023 és 2025 között érezhetjük, ezért a Gartner normális esetben nem is tenné a rövidtávú előrejelzései közé. Viszont a vállalatoknak stratégiai szinten kell foglalkozniuk a kérdéssel, már most érdemes megvizsgálniuk, hogy a kvantum számítástechnika megjelenése hogyan alakíthatja át üzleti modelljüket.

 

A megelőzésen legyen a hangsúly

A vállalatok életében a „digital twin” is a mindennapos kategóriába kerül át. Amikor a valóságot egy digitális valóságba helyezünk át, akkor a tesztelés, a termékfejlesztés, a kísérletezés olcsóbbá válik és felgyorsul. Vagyis a digitális testvérnek köszönhetően a valós termékek hamarabb kerülnek piacra úgy, hogy egyetlen tervezési fázist sem hagynak ki.

A vállalatok életében örök sláger a megfelelés és a biztonság, illetve a hozzájuk kapcsolódó technológiák sora. Az IDC becslése szerint a compliance jellegű költések a biztonsági költések negyedét teszik ki, vagyis a GDPR és PSD2 szabályozások hatása a vállalati büdzsében is láthatóvá vált. A biztonsági intelligencia szerepe felértékelődik, az elhárítással és tűzoltással szemben a megelőzésre terelődik a hangsúly – a vállalatoknak érdemes mindenképp erre a területre helyezni költéseik egy részét.

 

B2B ICT-toptrendek 2019-ben az ITB díjazottjai szerint

Név / Cégnév

 

Technológia

Györkő Zoltán,
One Identity

A legsikeresebb
ICT-mendzser 2018-ban

1.

2.

3.

4.

5.

Machine learning / AI

Connected systems / 5G

Quantum computing

Ipari IoT

Kiberbiztonság

Charaff Hassan,
BME

A legsikeresebb
ICT-menedzserek
TOP 25-ös listájának
2. helyezettje

1.

2.

3.

4.

5.

XAI: Explanable Artificial Intelligence megoldások

Virtuális és kiterjesztett valóság technológiák

3D nyomtatás

Természetes nyelvek (NLP) és erre alapozott megoldások, például chatbotok

5G, B5G megoldások

Rékasi Tibor,
Magyar Telekom

A legsikeresebb
ICT-menedzserek
TOP 25-ös listájának
3. helyezettje

1.

2.

3.

4.

5.

5G

Mesterséges intelligencia

IoT

Big data

Blockchain

Hetényi Márk,
MKB Bank

A legsikeresebb
ICT-menedzserek
TOP 25-ös listájának
4. helyezettje

1.

2.

3.

4.

5.

MI-elemzés és strukturálatlan adathalmaz felismerés

Folyamatautomatizálás és robotizáció

Blockchain

Open banking és nyílt architektúrák

Cloud és az outsourcing

Johancsik Tibor,
OTP Bank

A legsikeresebb
ICT-menedzserek
TOP 25-ös listájának
5. helyezettje

1.

2.

3.

4.

5.

5G

Mesterséges intelligencia

Robotika, automatizálás a szolgáltatások háttérfolyamataiban

Arc- és hangfelismerő rendszerek, pszichológiai algoritmusok

Távoli vizualizációs technológiák

Both András,
IdomSoft

A legsikeresebb
ICT-menedzserek
TOP 25-ös listájának
13. helyezettje

1.

2.

3.

4.

5.

NFC-képes mobiltechnológia az államigazgatásban

MI használata az ügyfélkommunikációban

Folyamat automatizáció robotokkal a legacy rendszereknél

Blockchain

A felhasználói felület optimalizálásához kötődő technológia

Boda József,
CodeCool

A legsikeresebb ICT-cég
TOP 52-es listájának
3. helyezettje

1.

2.

3.

4.

5.

Automatizáció, személyre szabás

Chatbotok

Mesterséges intelligencia által vezérelt toborzási megoldások

Blockchain

IoT

Ocskay Szilárd,
NEXON

A legsikeresebb ICT-cég
TOP 52-es listájának
5. helyezettje

1.

2.

3.

4.

5.

Mesterséges intelligencia, illetve gépi tanulás

Felhőalapú megoldások

IoT

5G

Robotizáció

 

Core rendszerek újraszabása

Részben az adott iparág fejlettségétől, részben a megvalósítandó üzleti céltól is függ, hogy kinek melyik diszruptívnak mondott technológiára van szüksége – ismerteti Komjáthy Csaba, a Deloitte technológia üzletágának vezetője. Nagyon fontos, hogy mielőtt egy CIO elkezdene bármely új technológiának a bevezetésén gondolkodni, győződjön meg róla, hogy az alapvető rendszerek biztonságosan, megfelelően működnek.

A core rendszerek újraszabása sok feladatot ad a vállalatoknak a szakember szerint. A cégek szeretnének digitális csatornákon szolgáltatásokat, termékeket kínálni, ám rájöttek arra, hogy sokszor az alapvető rendszereik a gátjai ennek a fejlődésnek. Így a core rendszereket teljesen kicserélik vagy átalakítják, hogy a digitális kor kihívásainak megfeleljenek, mindkettőre egyre több példát láthatunk majd a közeljövőben.


 

Smart adatokra összpontosítsunk

Az üzletágvezető meglátása szerint ideje a smart adatokra összpontosítani a big adatok helyett. A vállalatoknak azokat az adatokat kell az IoT-eszközök segítségével gyűjteniük és elemezniük (részben MI segítségével), amire valóban szükség van, és nem kell az összes adatot gyűjteni, tárolni abban a reményben, hogy egyszer még szükség lehet rájuk. Rengeteg szenzort használunk már, így rengeteg adat keletkezik, fel kell tennünk magunknak a kérdést, hogy tényleg szükség van-e mindenre – ebben segíthetnek a korrelációs elemzések.

Külföldön már léteznek, Magyarországon pedig jövőre várhatóak olyan blockchain alapú (esetleg IoT-val kiegészített) folyamattámogató megoldások, melyeknek üzleti hasznuk van. Többek között az élelmiszerbiztonság, az ellátási láncok és tranzakciók nyomon követese, valamint a jogi vonzattal járó nyilvántartások azok a területek, ahol a technológia rendkívül jól hasznosítható. Az sem kizárt, hogy szabályozói előírás szülessen a technológia használatáról, ami megadná a szükséges lökést a hazai elterjedéshez, és az üzleti eredmények megjelenéséhez.

 

Top 5 technológia


Gartner IDC Deloitte
1. Önjáró dolgok IoT Új core rendszerek
2. Kiterjesztett elemzés Big data alapú analitika Smart adatok és IoT
3. MI segítette fejlesztés MI, automatizáció Blockchain
4. Digitális ikrek Digitális ikrek Felhő
5. Edge computing Biztonság Robot és kognitív automatizáció

Forrás: saját gyűjtés

 

Felhő, sokadszorra

Noha hosszú évek óta hallani, hogy kezdődik a cloud forradalom, a magyar cégek erről nem igazán szeretnének tudomást venni. A GDPR kapcsán kiderült, hogy a nagyvállalatoknál rengeteg szétszórt, apró alkalmazás működik, amelyek üzemeltetésére és felhőalapú kiváltására senki sem készített konkrét üzleti tervet – pedig lehet, hogy megérné.

A magyar cégek használják a felhőtechnológiát, de csak módjával, miközben a digitális világ már rég más típusú működést követel meg – nézzük csak meg az egyes felhőalapú megoldások elterjedtségét a tőlünk nyugatabbra lévő vállalatoknál!

A cégeknél egyre nagyobb teret kap az RCA (Robotic and Cognitive Automation), azaz a szoftverrobotokkal és mesterséges intelligenciával támogatott folyamat-automatizáció, amely jellemzően üzleti és nem IT indíttatású, és többnyire a back-office tevékenységét könnyíti. Hazánkban két-három éve beszélünk folyamatosan a technológiáról, de úgy tűnik, ez a terület most indul be igazán. Egyre több cég lépett túl a proof of concept projekteken, és kezdik el nagyobb méretekben a bevezetést.

 

Top technológiák

A Gartner 10 technológiát emel ki összeállításában, melyre az informatikai és az üzleti döntéshozóknak egyaránt figyelniük kell, ezek közül az első öttel foglalkozunk.

Önjáró dolgok: az angol nyelv az autonomous, vagyis a független szót használja azoknak a tárgyaknak a leírására, melyek az MI segítségével automatizálják az ember tevékenységét. Itt a drónokra, az önvezető autókra gondoltak, de olyan, fizikai megtestesülés nélküli megoldásokra is, mint a virtuális asszisztensek. Ezek különböző szintű függetlenséggel és intelligenciával vannak felvértezve, és ennek megfelelően egyáltalán nem, vagy csak bizonyos szintig igénylik az ember beavatkozását.


 

Kiterjesztett elemzés: a kiterjesztett intelligencia egy speciális szeletére, az adatok feldolgozására összpontosít. A kiterjesztett intelligencia alatt a kutatók az olyan MI segítette önjáró asszisztenseket ért, melyek az emberi tevékenységet kiegészítik: például, amikor egy e-mailben küldött dátumból az ember két kattintással egy naptárbejegyzést készít, akkor őt a kiterjesztett intelligencia segítette. Segít az adatok előkészítésében, a minták megtalálásában, a machine learning modellek felépítésében, a nagy és komplex adatok feldolgozásában, a következtetések levonásában. Az intelligencia bevetése azért fontos ezen a területen, mert nem elfogult és nem egy előre elképzelt következtetés validálását keresi, hanem valóban az eredményeket látja.

MI segítette fejlesztés: a kutatók szerint főleg 2020-ban is, de jövőre is egyre több az az alkalmazás, amely kevés emberi fejlesztés eredményeként születik meg, vagyis virtuális szoftver fejlesztők veszik át a kódgenerálás feladatát. Ahogy ezek a virtuális környezetek fejlődnek, az adatelemzés, teszteléssel kapcsolatos feladatokat is átkerülnek a mesterséges intelligenciához.

Digitális ikrek: nem új keletű technológiai trend, szerepelt már tavalyi összeállításunkban is, viszont 2019-ben is meghatározza a vállalatok költéseit. A fizikai tárgy vagy szervezet virtuális leképezésével az előrejelzés, a karbantartás, a tesztelés és hibaelhárítás mind-mind könnyebben és olcsóbban végezhető feladatokká válnak, miközben megkönnyítik az üzleti döntések meghozatalát.

Egde computing, mint a felhő infrastruktúra kiegészítője: a kutatócég az edge computing névvel illeti azt a számítástechnikai technológiát, amelyben az információfeldolgozás, tartalom összegyűjtés és szállítás az információ forrás közelében helyezkedik el, a forgalmat és a feldolgozást helyben oldja meg, azzal a céllal, hogy csökkentse a forgalmat és az adat késlekedését. Attól az adatoknak még továbbra is a felhőben van a helyük, mert a vállalkozás skálázható szolgáltatásokat szeretne nyújtani.