Cégvilág

huawei
Forrás: Bloomberg

Közleményben reagált a Huawei a bojkottra

A Huawei összes eddig megjelent, felhasználók által már megvásárolt, valamint kereskedelmi forgalomban elérhető okoseszközén most és a jövőben is változatlanul elérhetők lesznek a legújabb Google és Android frissítések – hangsúlyozta közleményében a tech-óriás.

Futótűzként terjedt a Reuters értesülése arról, hogy a Google felfüggeszti némelyik üzleti kapcsolatát a Huawei-jel (megvonja az androidos szolgáltatásaihoz tartozó jogát a világcégtől az amerikai szankciók következményeképp).

A kínai tech-óriás közleményben reagált a hírekre, amit módosítás nélkül közlünk az alábbiakban.

„A Huawei jelentősen hozzájárult az Android fejlődéséhez és növekedéséhez világszerte. Mint az Android egyik legfontosabb globális partnere, szorosan dolgoztunk nyílt forráskódú platformjaikkal, hogy olyan ökoszisztémát fejlesszünk ki, amely mind a felhasználók, mind az iparág számára előnyös. A Huawei továbbra is biztosítja a biztonsági frissítéseket és az értékesítés utáni szolgáltatásokat minden már értékesített vagy kereskedelmi forgalomban kapható Huawei, illetve Honor okostelefonon és tableten. Továbbra is biztonságos és fenntartható szoftver-ökoszisztémát építünk majd, annak érdekében, hogy a lehető legjobb élményt biztosíthassuk felhasználóink számára világszerte.”

Alább olvasható továbbá a Google és az Android hivatalos állásfoglalása is arról, hogy a forgalomban lévő Huawei termékeken továbbra is elérhetők lesznek a Google Play szolgáltatásai.

„Együttműködünk a rendelettel és vizsgáljuk annak állításait. A Google Play és a Google Play Protect továbbra is elérhetők és használhatók maradnak a forgalomban lévő Huawei eszközökön” - fogalmazott a Google. Az Android válasza pedig a következő volt a Huawei felhasználók kérdéseire: „Az Egyesült Államok kormányzati intézkedések betartása érdekében: biztosíthatunk titeket, miközben betartjuk az összes amerikai követelményt, a Google Play és a Google Play Protect szolgáltatásai a jövőben is elérhetők lesznek a forgalomban lévő Huawei eszközökön.”

A Huawei emellett azt is közölte, hogy ellenzi az Amerikai Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériumának döntését, amellyel az úgynevezett „Entity List”-re tette a vállalatot. Hangsúlyozták, hogy megvan a tervük annak biztosítására, hogy termékeik többsége a nehéz körülmények között is tovább tudja szolgálni a felhasználókat. Azonnali lépéseket ígérnek az ügy megoldásának érdekében, és minden lehetséges intézkedést megtesznek, hogy mérsékelni tudjuk a döntés hatását.