Oktatás

nemzetkozi_informatikai_diakolimpia
Forrás: itcafe.hu

Magyarország rendezheti meg a 2023-as Nemzetközi Informatikai Diákolimpiát

Az Azerbajdzsánban zajlott Nemzetközi Informatikai Diákolimpián (IOI) jelentették be, hogy 2023-ban – Neumann János születésének százhuszadik évfordulóján – Magyarország rendezheti meg a középiskolások legrangosabb informatikai világversenyét, méghozzá a hazai számítástechnika egyik bölcsőjében, Szegeden. A 2019-es IOI-ról a magyar csapat kiváló eredménnyel, egy arany-, és egy bronzéremmel tért haza.

A Nemzetközi Informatikai Diákolimpia döntőbizottsága az idei, azerbajdzsáni verseny zárónapján jelentette be, hogy meggyőzőnek találta a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT), a Digitális Jólét Program és a Szegedi Tudományegyetem közös pályázatát, és Magyarországnak ítélte a 2023-as IOI megrendezésének jogát. (Hazánk így éppen a számítógép atyja, Neumann János születésének 120. évfordulóján rendezheti meg az IOI-t.)

Ráadásul a tervek szerint a versenyt Szegeden fogják tartani, a Tisza-parti város pedig a magyar informatika egyik bölcsőjének számít, hiszen a helyi egyetemen már az '50-es években foglalkoztak kibernetikával, ráadásul a Neumann Társaság világszínvonalú informatikatörténeti múzeuma is itt található.

„A 2023-as Nemzetközi Informatikai Diákolimpia megszervezésének lehetősége remek lehetőség Magyarország számára, hogy megmutassa magát a világnak. Az IOI-n sikeresen szereplő diákok számára a legrangosabb külföldi egyetemekre való felvételhez is jó belépőt jelent egy itt szerzett érem, de a világ legnagyobb szoftvercégei is előszeretettel toboroznak diákolimpikonokat. Nem véletlen, hiszen jó eséllyel az elkövetkező évtizedek Steve Jobs-ai, Bill Gates-ei és Neumann Jánosai mérik össze tudásukat ezeken a versenyeken” – mondta dr. Beck György, az NJSZT elnöke.

Az 1968-ban alakult Neumann János Számítógép-tudományi Társaságot a legtöbben az Európai Számítógép-használói Jogosítvány (ECDL) képzési program révén ismerik. Ugyanakkor a legjelentősebb hazai és nemzetközi informatikai tanulmányi versenyek és diákolimpiák szervezőjeként, és a diákolimpikonok felkészítőjeként az NJSZT az elmúlt évtizedekben jelentős tapasztalatokra tett szert az informatikai tehetséggondozás területén is.

A 88 ország részvételével zajlott, azerbajdzsáni IOI 2019 a magyar csapat sikerei miatt is emlékezetes maradhat: Tóth Balázs, a budapesti Fazekas Mihály Gimnázium tanulója aranyérmet, iskolatársa, Nagy Nándor pedig bronzérmet nyert a megmérettetésen. A magyar csapat tagjainak felkészítését és irányítását az NJSZT tehetséggondozási szakosztályának munkatársai végezték, csapatvezetőik Erdősné Németh Ágnes, a társaság alelnöke, és Dr. Horváth Gyula voltak.