Path

Illés Gábor és Krasznay Csaba, OXO Cybersecurity Lab
Illés Gábor és Krasznay Csaba, OXO Cybersecurity Lab
Forrás: ITB
Kiberbiztonsági inkubátor startol

Megfelelő táptalajt adnak a kiberbiztonsági ötleteknek

A kiberbiztonság területén is megvannak a tehetségek, de ezzel foglalkozó startupot indítani az átlagosnál is nehezebb. Ezeken a kezdeti nehézségeken akar átlendíteni néhány kiválasztott ötletet az OXO Cybersecurity Lab inkubátorprogram, mondta el nekünk Illés Gábor, a Lab ügyvezetője és Krasznay Csaba programvezető, mentor.

– Mennyire tekinthető fejlettnek a hazai kiberbiztonsági ipar?

Krasznay Csaba (K. Cs.): Van néhány nemzetközileg is sikeres cég, mint a Balabit vagy a Tresorit, és régiós összevetésben sem a vállalkozások számát, sem sikerességét tekintve nem kell szégyenkeznünk, európai szinten viszont nem állunk jól. Ugyanakkor tudjuk, hogy vannak remek ötletek, csak éppen nem jutnak el abba fázisba, hogy egy startup keretein belül termék vagy szolgáltatás legyen belőlük.

Illés Gábor (I. G.): Az viszont biztos, hogy a tehetség jelen van Magyarországon és a régióban. Nagyon sok itteni szakember dolgozik a világ vezető kiberbiztonsági vállalatainál fejlesztőmérnökként, értékesítőként vagy más pozíciókban. Csak éppen eddig nem volt meg a táptalaj ahhoz, hogy a tehetségüket saját vállalkozásaikban is kibontakoztassák és ezért inkább beálltak alkalmazottnak.

– Gyakran hallani azt a véleményt, hogy itthon ötletben nincs hiány, viszont hiányzik az az üzleti véna, ami ahhoz kell, hogy az ötletből siker legyen. A kiberbiztonság még az informatikán belül is eléggé „techie” téma, itt nem áll fönn fokozottabban ez a helyzet?

I. G.: Kiberbiztonsági startupot indítani nem ugyanaz, mint kifejleszteni a sokadik mobiljátékot. Az informatikai biztonság különleges terület, itt nagyon sokféle feltételnek kell valakinek megfelelnie, ha labdába akar rúgni. A legfontosabb a piac bizalma, és szerintünk az OXO Cybersecurity Lab egyebek mellett ezt a bizalmat előlegezheti meg a programban részt vevőknek. Az inkubáció során Csaba, én és a többi, komoly tapasztalattal rendelkező mentor adja a szakmai segítséget, az OXO Labs munkatársai pedig a pénzügyi, szervezetfejlesztési kérdésekben tudnak tanácsokat adni.

– Van egyébként „magyar specialitás” a kiberbiztonságban?

K. Cs.: A behatolás-tesztelésben gyakran látjuk, hogy magyarok dolgoznak nagy cégeknek. A régióban hajlamosak vagyunk másképp gondolkodni, mint egy nyugat-európai vagy amerikai. Szerintem nagy előnyünk az is, hogy a matematikai képzés még mindig egészen kiváló itthon. Érdemes lenne a magyar kutatóknak például a kvantumkriptográfiával foglalkozni. Ez még csak az alapkutatásoknál jár, de épp ezért van szükség erős matematikai alapokra, és az EU is kiemelt területként kezeli.

Nagyban gondolkodnak

Június végéig várja az OXO Cybersecurity Lab a jelentkezéseket az egész közép-európai régióból a speciális kiberbiztonsági inkubátorprogramra. A nyáron választják ki azt a 3-5 ötletet, amelyeket egy fél évig inkubálnak. Nem csak már működő termékeket, szolgáltatásokat kínáló startupokat várnak, hanem nyitottak az ötlet fázisában lévő kezdeményezésekre is. Mindenképpen olyan ötleteket keresnek, amelyek önálló vállalkozásként is életképesek lehetnek, és a nemzetközi piacon is megállják a helyüket. A kiberbiztonságon belül három fő fókuszterületet határoztak meg: ipari biztonság, IoT és iparági megoldások (fintech, medtech, stb.).

 

– Elhangzott, hogy alapvetően nem egyetemről frissen kikerült fiatalokat várnak, hanem tapasztaltabb szakembereket. Ez könnyebbség vagy nehézség a programban?

K. Cs.: Hatalmas könnyebbség. Legalább két év, amíg egy ötlet eljut odáig, hogy pénz legyen belőle, vagyis az ötletgazdának két évet be kell áldozni az életéből, hogy felépítse a termékét. Ha valaki lehúzott már 10-15 évet a versenyszférában, könnyebben be tudja vállalni ezt a terhet, esetleg tudja munka mellett csinálni. Azt is tudja már, hogyan működik ez a piac, és esetleg ki is építette azt a fajta bizalmat maga iránt, amivel már el tud indulni a saját célpiaca felé.

I. G.: Ez nem jelent olyan karriertörést, ami után ne lehetne visszatérni alkalmazottnak. Ha nem is jön be neki a startup-lét, egy-két év után mindenképpen vissza tud térni a nagyvállalatok világába. Az eredeti tudása nem veszett el, közben viszont olyan tapasztalatokkal gazdagodott, amelyek hozzásegíthetik, hogy feljebb lépjen a ranglétrán. De persze nem zárkózunk el a fiatalok elől sem, több egyetemmel is szeretnénk az inkubátor kapcsán együtt dolgozni.

– Miért pont ezt a három fókuszterületeket választották ki (ipari automatizálás, IoT, iparágspecifikus megoldások)?

I. G.: Mindegyik speciális terület és szerintünk óriási fejlődés előtt állnak, mert nagyon komoly kihívásokkal kell szembenézniük a felhasználóknak. Az iparban a gyártósorok kifutási ideje 20-30 év. Ha ennyi idővel ezelőtt telepítettek egy gépet, azt még mindig az akkori számítógépes rendszer vezérli. Óriási feladat lesz összekapcsolni a gyártási és az informatikai rendszereket, olyan megoldásokat találni, amelyek egyrészt kielégítik a gyártási és üzleti igényeket, másrészt megfelelnek a modern, az internetre kapcsolt informatikai rendszerekkel szemben támasztott biztonsági követelményeknek is.

Az IoT pont az ellenkezője: nem a régmúltból származó biztonsági hiányosságokat kell orvosolni, hanem a jövő komplex rendszereinek egyelőre fel nem tárt sebezhetőségeivel, kockázataival kell foglalkozni. Mindent elárasztanak a felokosított, internetre kapcsolható eszközök, csak éppen ezeknek sehol nem látjuk a biztonsági vonzatát. Ahogy mondani szoktuk, az IoT-ben az „S” betű jelenti a securityt, a biztonságot. Éppen ezért várnánk ötleteket arra, hogyan lehet utólag biztonságossá tenni a smart home, smart city rendszereket, ha már a gyártók a tervezésnél nem gondoskodtak erről.

K. Cs.: Az iparági (fintech, medtech, edutech) fókuszterület pedig onnan jött, hogy számos startup indul el remek ötletekkel, csak éppen a mentalitásukban nincs meg, hogy biztonsági és adatvédelmi szempontból is odafigyeljenek a fejlesztésre. Szeretnénk egy kicsit meglovagolni a jelenlegi hatalmas innovációs hullámot. Egy pénzügyi vagy egészségügyi startup is könnyebben talál magának nagy partnert az iparágában, könnyebben szerzi meg a vásárlók bizalmát, ha meg tudja mutatni, hogy komolyan foglalkozott a biztonsági kihívásokkal.