Road

Boris Martinovic, Mastercard
Boris Martinovic, Mastercard
Forrás: ITB
Az egyenlő versenyfeltételek megőrzése mindennél fontosabb

Merre viszik az új szabályok a pénzforgalmi piacot?

Az idei egy fontos év a pénzforgalmi piacokon – belépünk a nyílt bankolás világába, hatályba lépnek az erős ügyfélhitelesítésre vonatkozó rendeletek, elindul az azonnali fizetési rendszer. Mindez ráadásul szabályozói kezdeményezésre. Boris Martinovicot, a Mastercard kormányzati kapcsolatokért felelős igazgatóját kérdeztük a pénzforgalmi piac szabályozásának hatásairól.

– Jót tesz a piacnak, hogy ennyi mindent szabályoznak?

– Azt gondolom, hogy a szabályozás lehet jó egy piac számára, azonban fontos feltenni a kérdést, hogy milyen célt akarunk elérni vele, és azt elérhetjük-e másképp, kevesebb beavatkozással, esetleg hatékonyabb módon.

– Vannak olyan szabályok, amelyek akár károsan is hathatnak a piacra?

– Bármely szabályozás lehet káros, de talán az árszabályozást emelném ki. Én hiszek a versenyben és a szabad piacokban, ezért a szabályozónak arra kell törekednie, hogy ennek kereteit és feltételeit megteremtse. A nyílt bankolást lehetővé tevő PSD2 rendelet, valamint az azonnali fizetési rendszer is alapvetően olyan törekvések, melyek – azt gondolom – jó hatással lesznek a fizetési piacra, fel fogják élénkíteni a versenyt. Az árszabályozás viszont csak a legutolsó eszköz lehet, amihez a szabályozó nyúlhat, a pénzforgalom mostani és jövőbeli környezetében pedig az árszabályozás már semmilyen módon sem indokolt.

– Az interchange díjakra gondol?

– Például, de nem kizárólag. Magyarországon rövid ideig egy nagyon speciális árhelyzet alakult ki az Európai Bizottság – véleményem szerint elhibázott – eljárásai miatt, ami annak idején indokolhatott egy ideiglenes intervenciót. Ma már azonban egy teljesen más világban élünk, ahol a fair és nyitott verseny feltételeinek megteremtésébe az árszabályozás semmilyen formában nem fér bele. Nagyon helyes az a megközelítés, hogy nyissunk piacokat, nyitott és versenyző környezetben ugyanakkor a szabályozónak kiemelten oda kell figyelnie az egyenlő versenyfeltételek megőrzésére.

– Ezek szerint most megfelelő versenyfeltételek uralkodnak a fizetési piacon?

– Igen, és a verseny egyre nagyobb lesz. Az utóbbi években megjelentek új fintech cégek, piacra léptek digitális óriások, felbukkantak diszruptív digitális bankok, megjelentek azonnali fizetési rendszerek. Ezek mind hozzájárultak ahhoz, hogy a piac nyitottabbá váljon, a szabályozás pedig kifejezetten támogatja is ezt a folyamatot. A cégeknek érdekükben áll az innovatív, hatékony megoldások kifejlesztése, így a fogyasztók biztos, hogy jól járnak.

– Az erős ügyfélhitelesítéstől mit várhatunk?

– A biztonság az egyik legfontosabb tényező a fizetésnél. Az erős ügyfélhitelesítés szükséges velejárója annak, hogy a fizetési piac meg tudjon újulni, és új csatornák felé tudjon nyitni. Éppen ezért a Mastercard és a globális kártyatársaságok, valamint a teljes fizetési piac hatalmas anyagi és technológiai erőfeszítéseket tesz – például az erős ügyfélhitelesítésnek való megfelelés érdekében – azért, hogy mindenkor a lehető legnagyobb biztonságot nyújtsuk a fizetési környezet számára. Fontos, hogy ezt a szabályozók is lássák, és lehetőség szerint segítsék a szereplőket és a folyamatot, annak érdekében, hogy mindannyian célba érjünk, és ne szenvedjünk kárt, beleértve a kisvállalkozókat és a sérülékeny fogyasztókat is.