Business

40_TechCrunch.jpg
Forrás: ITB
A jelszó: kutatás-fejlesztés

Mesterséges intelligencia magyarul is

Harminc éves a mesterséges intelligencia területén kutatásokat folytató és termékeket kidolgozó Multilogic Tanácsadó és Informatikai Kft. A kutatás-fejlesztés területén komoly tevékenységet felmutató cég legutóbbi keretrendszerét, az Emeraldot a jog, az orvoslás és a pénzügy területén próbálták ki. A vállalatról és a keretrendszerről Szőke Ákos CTO beszélt lapunknak.

– A vállalat idén harminc éves.

– Igen, 1986-ban a hazai számítástechnika akkori két meghatározó intézménye, az SZKI és a SZÁMALK alapította vállalatunkat Multilogic néven. A cég alaptevékenysége kereskedelmi, mesterséges intelligencia alapszoftverek fejlesztése volt, ezek közül a legfontosabbak a CS-PROLOG interpreter és compiler, valamint az ALL-EX PLUS keret alapú szakértői keretrendszer.

– Az 1994-es tulajdonosváltás után is folytatódott a kutató-fejlesztői munka.

– A cég munkatársainak a tulajdonába került a cég, tehát nyilvánvaló volt, hogy a mesterséges intelligencia szakértői keretrendszerek fejlesztésével foglalkozunk továbbra is. Cégünkben kiváló, nemzetközileg is elismert kutatók és szakemberek dolgoznak, ennek a területnek évtizedekre visszamenő ismerői. Az intenzív kutató-fejlesztői munka mellett a kereskedelmi alkalmazásokról sem feledkeztünk meg. Fontos termékünk az IRIS – egy, az OTP banknak fejlesztett back-office rendszer –, amely a vállalati hitelezés teljes vertikumát támogató megoldásunk. Nemcsak itthon használják sikeresen több mint egy évtizede, de az ukrán és a román piacra is sikeresen bevezettük.

– A magyar nyelvű mesterséges intelligenciával kapcsolatos kutatások pedig tovább folytatódtak.

– Igen, ez a szakterület rendkívül izgalmas, motiváló munkatársaim számára. Több hazai és EU-s pályázatot is megnyertünk az elmúlt években, amelyekben a szabályzatok modellezése területén több nemzetközi ajánlást dolgoztunk ki hazai és külföldi egyetemekkel, kutatóintézetekkel közösen. Ezen ajánlásokat azóta Hollandiában és Németországban is sikeresen alkalmazzák. Kutatásaink kereskedelmi gyümölcse az Emerald, amely egy szabályzat-modellező és menedzsment keretrendszer. Számos alkalmazási területe létezik, első ilyen terület a jog. Nem véletlenül, mert mesterséges intelligencia alapú keretrendszerünk a szabályozott, jól definiált, leírt környezetekben kiváló segítség mind a szabályzatok alkotói, mind az alkalmazói számára.

– Pontosan mit is tesz Emerald?

– Feladata a meglévő szabályzatok, előírások összességére támaszkodva a természetes nyelven megfogalmazott szövegek értelmező információkkal való kiegészítése, modellezése. Egyaránt alkalmas jogszabályok és céges szabályzatok feldolgozására. A szakértői rendszerek sajátossága, hogy a kérdések feltevésekor magyarázzák annak okát, illetve a végeredménynél megmutatják a levezetés – következtetés – útját. Egy önkormányzatnál például a szociális segélyekre és járadékokra vonatkozó előírásokat és rendeleteket dolgoztuk fel. Így a helyi lakosoknak nem kell információért befáradniuk a hivatalba, hanem az internetről megtudhatják, milyen segélyekre, járadékokra jogosultak.

– A jog csupán egyike az alkalmazási területeknek.

– A pénzügyi világban is megmérettetett keretrendszerünk, nemrég adtuk át a Netrisk számára a bankkalkulator.hu lakossági hiteleket összehasonlító portált. A hitelességet a megfelelő szabályzatok teljes körű feldolgozása biztosítja (beleértve a lábjegyzeteket és az apró betűs részeket is), melynek következménye, hogy az eredmény, illetve a kérdésfeltevések magyarázatakor (kívánságra) megjeleníthetők az éppen érintett, a kiértékelés alapjául szolgáló dokumentumok megfelelő részletei is.

Fejlesztés alatt van orvosi téren egy fizikoterápiás berendezés diagnosztikai támogatását biztosító, illetve előzetes szűrést végző mobilalkalmazás is. Egy nemzetközi felvásárlásokkal, cégfúziókkal foglalkozó ügyvédi irodával pedig tárgyalunk egy többnyelvű megoldásról, amely segít a jogászoknak eligazodni, hogy mely ország előírásait kell követniük adott esetben.