Oktatás

elte
Forrás: hirhatar.com

Milliárdos támogatáshoz jutott az ELTE, informatikában is kutatnak

A kiemelkedő, 1,7 milliárd forintos támogatás három területre szól: az informatika mellett a kémia és a családkutatás a támogatott kutatási irányzatok.

Közös sajtótájékoztatón jelentették be, hogy a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal pályázatán az ELTE kiemelkedő mértékű, 1,7 milliárd forintos támogatást nyert el.

Birkner Zoltán, az NKFIH elnökének elmondása szerint pályázatukon összesen 26 nyertest hirdettek, a 18 egyetem és 8 állami kutatóintézet innovációs tevékenységét összesen 14,6 milliárd forintból finanszírozzák. Noha az ELTE nem csak az informatikai képzéssel foglalkozik, a felsőoktatási intézményben komoly kutatások folytak eddig is ezen a területen, az elnyert támogatásból ezeket a projekteket is folytatják. Például azt a kutatást, melyet Takács Tünde, MSc hallgató mutatott be, és amely a mezőgazdaság területén a talajvédelemre készítené fel a gazdákat. A projekt keretén belül a neszmélyi borvidéken lidar és fotogrammetriai eljárásokkal figyelik a földet és jelzik előre a talajerózió miatt figyelmet igénylő területeket. Török Zsolt egyetemi docens pedig azt vizsgálja, hogy a szoftver segítette térbeli navigáció hogyan hat az ember természetes tájékozódására.

Kozsik Tamás egyetemi professzor, aki az informatikai támogatásokért felel a felsőoktatási intézményben, azt vallja, hogy olyan IT-s megoldásokat kell fejleszteni, melyeket mindenki biztonsággal használhat, ezért a pontos szoftverfejlesztés fejlesztendő terület. Elmondása szerint négy alkalmazási területre (autonóm rendszerek, agrárinformatika, szoftveripar és infokommunikáció, valamint digitális szolgáltatások) és két kiemelt kutatási témára (mesterséges intelligencia és matematikai modellezés) összpontosul az ELTE informatikai K+F tevékenysége.

Természetesen, két másik szakirányra is jut a most elnyert támogatásból, ám ezek is kapcsolódnak az informatikához. A kémia területén a kutatás-fejlesztési irányzat a miniatürizálás, amelyet az IT világában is lehet hasznosítani. Társadalmi területen a család, a nemzet a közösségépítés a fontos témák, az ezek közötti hatások, kapcsolódások vizsgálata gráfok és adatbázisok nélkül lehetetlen.