work

60_Behance.jpg
Forrás: ITB
Megvan a humánerőforrás Szent Grálja

Robot a HR-menedzser székében

Egyszer volt, hol nem volt, túl a robotika térhódításán, túl a gépi tanuláson és a HR digitalizációján, ott ahol a mesterséges intelligencia az úr, ahol az életrajz helyett az internetes jelenlét többet elárul, ott kezdődik igazán a toborzási folyamat. Lerántjuk a leplet arról, milyen utánozhatatlan pluszt és versenyelőnyt jelent a mesterséges intelligencia alkalmazása a toborzásban.

Ha röpke két évtizeddel ezelőtt valaki esti mese gyanánt egy olyan szuperintelligens robotról sztorizik, amely képes az emberek mimikájából olvasni és minden leírt szavukat megérteni, az nem lett volna más, mint egy izgalmas história a jövőből, ami után a gyermek arról álmodik, hogy tudósként, egyszer majd életre kelti a robotot. De még egy emberöltőre sem volt szükség ahhoz, hogy az Y generáció számára ez a sokszor hallott fabula valósággá váljon.

 

Digitális IQ, sikerre kódolva

A digitalizáció technológiai bombaként robbanva, soha nem látott technológiai forradalmat hozott az élet minden területén, amiből természetesen a humánerőforrás-menedzsment, azaz a HR sem maradt ki, sőt! Talán ez a szektor produkálta az egyik leglátványosabb átalakulást, a toborzásba bevont mesterséges intelligencia használatával, hiszen az MI jelenléte számos formában manifesztálódott, izgalmas változást azonban az önéletrajzok, videointerjúk és a kiválasztás mikéntjének triumvirátusában hozta.

A 21. század kőolaja az adat: minél több van belőle, annál könnyebb érvényesülni a bináris kódoláson alapuló modern világban. Nincs ez másként a HR-ben sem. A jelenlegi munkaerőpiaci környezetben tevékenykedő cégek toborzási szakemberei borzasztóan nehéz helyzetben vannak, hiszen a rendelkezésre álló szűkös adatmennyiségből a szervezet számára legideálisabb jelöltet kiválasztani, már-már emberfeletti teljesítmény. Nem véletlen, hogy azok a pozíciók, amelyek komplex skill set birtoklását igénylik, van, hogy akár fél éven keresztül is betöltetlenül maradnak, főleg, ha a rengeteg CV-t kis létszámnál egyszerűen nincs idő megfelelően elemezni.

Az egyik hazai állásközvetítő portál, a Profession.hu még a nyár elején készített a témában egy kutatást, amelyből kiderült, hogy az ideális jelöltet megtalálni sok idő. Ez a pályakezdők esetén legalább 35 nap, míg a nagyobb szaktudást igénylő pozíciók betöltésére van, hogy 65 napon át nincs megfelelő jelentkező. Ez a szám a vezetők esetében 77 napra kúszik fel.

Az EY tanulmányából azonban az derült ki, hogy a mesterséges intelligencia bevonásával, nem csak a toborzási idő csökkenthető, hanem a repetitív feladatok alól is tehermentesül a szakember. Épp ezért hatalmas versenyelőnyt jelent egy cég számára, ha az ember és a robot vállvetve dolgozik a toborzásban.

 

Többdimenzióban CV-t elemző roboté a jövő

A gépi tanulás és a big data lehetővé teszi a különböző tudományterületek egymással való kommunikációját, ami azt eredményezi, hogy a mesterséges intelligencia, olyan mintázatokat és olyan összefüggéseket is lát, amit mi emberek, nem. Igaz ez az önéletrajzok értelmezése esetén is. A toborzásban alkalmazott MI képes arra, hogy értelmezze, rangsorolja és szelektálja a beérkező CV-ket, és a legjobbakat válassza ki. Ezzel rengeteg időt spórol meg a toborzószakembernek, aki így koncentrálhat az egyéb értékteremtől feladatokra, stratégiákra.


 

A HR területén használatos mesterséges intelligencia bizonyos kulcsszavak, kifejezések mentén keres, illetve a helyesírást és a szóhasználatot is figyelembe veszi. Az MI algoritmusa az önéletrajzokban elsősorban a munkahelyek kontinuitását, a tanulmányok éveit és az azok közt eltelt időt veszi még figyelembe, de a cégek megadhatnak egyéb metrikus kulcsokat is az adott pozícióra való jelentkezők szűrésekor.

A robot naponta több száz önéletrajz értékelését képes elvégezni, de a gyorsasága mellett az is nagy előnye, hogy nincs belekódolva korra, nemre, kultúrára, származásra vagy szexuális hovatartozásra való előítélet, így abszolút objektív marad, egy-egy kényesebb adat láttán is.

 

Okos CV kell az okos robotnak

A CV-n túl az kísérőlevél szerepe sem elhanyagolható, sőt! Tény, hogy algoritmus az elsődleges szűrő, de egy jól megfogalmazott levéllel egy nem annyira jónak értékelt önéletrajz is feltornázható. Ian Siegel, a Zip Recruiter vezérigazgatója szerint akkor lesz a lehető leghatékonyabb a kísérőlevél az MI-vel működő kiválasztás során, hogy ha a lehető legegyszerűbb és legcélratörőbb mondatokban fogalmaz a jelentkező.

A vezérigazgató szerint nem árt, ha a pályázó a sémánál marad, azaz azzal a mondattal kezdi a levelét, hogy miért jelentkezett és mi a véleménye az adott cég termékeiről vagy szolgáltatásairól. Ezután persze azt sem árt kifejteni, hogy mely képességek teszik a jelentkezőt kiemelkedővé a többi versenyző között. Mivel nem emberi szem olvassa a sorokat, érdemes MI-kompatibilis módon megírni mind az önéletrajzot, mind a kísérőlevelet, azaz egyszerűen, közérthetően, az adott szegmensre jellemző szakszavak, kulcsszavak használatával.

 

A tudattalan információ hatalma

Az önéletrajz és kísérőlevél más jellegű értékelésén túl, a mesterséges intelligencia egy kicsit mélyebbre ás abban az esetben, ha potenciális jelentkezőt talált. Ez a felderítőmunka az adott ember internetes jelenlétét jelenti, azaz az MI megvizsgálja és összegezi az közösségi oldalakon zajló aktivitását és úgy am block azt, hogy mire kattint és mit követ figyelemmel az illető. Ezt a „tudattalan információnak” nevezi a szakzsargon.

A tudattalan információk előbányászásán túl a mesterséges intelligencia a videointerjú során is árgus szemmel figyeli a jelentkezőt. Olyan metakommunikációs jeleket, non-verbális mimikákat figyel, ami az ember számára láthatatlan, hacsak nem testbeszédolvasásra szakosodott specialista. Ezen kívül élő interjúidőpontot egyeztet, és az onborading folyamatát is teljesen automatizálja, kiiktatva a buddyt.

Egy szó, mint száz, az önéletrajz, a kísérőlevél, az internetes múlt és a metakommunikációs jelek összegzésével a toborzószakemberek olyan komplex csomagot kapnak szóban forgó jelentkezőről, amihez más módon, talán nem is lehet hozzájutni. Mindezzel párhuzamosan, rengeteg időt, pénzt és energiát takarít meg az egyre gyorsuló világban. Hosszú távon behozhatatlan versenyelőnyt jelent az alkalmazása, az átalakult munkaerőpiacon.