Road

Cserna József, Magyar Projektmenedzsment Szövetség
Cserna József, Magyar Projektmenedzsment Szövetség
Forrás: ITB
Nagykövetekkel, versennyel, képzéssel és új tagozattal pörgetik fel a PM szakmát

Sosem fogynak ki a projektekből és az ötletekből

Májusban tartották 31. Körkapcsolás konferenciájukat, ami ezúttal a projektmenedzsment területén jelentkező generációs különbségekről és azok kezeléséről szólt. Nos, ahogyan a generációváltás modernizációt, előrehaladást is hoz magával, úgy fejlődik, bővül évről évre a Magyar Projektmenedzsment Szövetség is. Az újításokról a szervezet elnökével, Cserna Józseffel beszélgettünk.

– Nemrég nagykövet-programot indítottak útjára, ez mit takar pontosan?

– Plusz hozzáadott szolgáltatásként idén létrehoztuk a PMSZ Nagykövet Programot, melynek első workshopja májusban volt, és amelyen 14, a szervezeti tagok által kijelölt szakmai képviselő (nagykövet) vett részt. A program célja, hogy teret adjon a szervezeti tagok közötti tapasztalatcserének, szakmai együttműködésnek, és mintegy szakmai információközpontként, naprakész tudásbázisként szolgáljon. A workshopon a nagykövetek három olyan témát dolgoztak fel csoportokban, melyek a projektkultúra fejlesztése során prioritás a résztvevő cégeknek: projektszerű működést támogató szervezeti felépítés; a projektek szervezeti, felső vezetői támogatottsága; valamint a szakmai képzések kérdésköre.

– Két éve három új tagozatot alapítottak, ezen a téren is bővültek?

– Jó hír, hogy tavaly év végén megalakult a Járműipari Tagozatunk, amellyel egy, a járműiparhoz kapcsolódó szellemi műhely létrehozása és működtetése a célunk. A hagyományos tevékenységeinken túl sikeresen működnek a további tagozataink is: az Építési, valamint a 2016-ban megalakult Pénzintézeti és az Ifjúsági Tagozat, illetve a Női Klub. Ezek a tagozatok arra hivatottak, hogy az általános PM-témákon túl az adott szakmai területhez speciálisan kapcsolódva járjanak körbe különböző kérdéseket, kihívásokat, trendeket.

– A vállalatok, szervezetek életében egyre nagyobb hangsúlyt kap napjainkban az oktatás és az egyetemi szféra. Önöknél is?

– Igen, a Magyar Mérnöki Kamara főszervezésében, közösen alakítottuk ki a Beruházás-lebonyolító néven futó mesterkurzust, amely egy 96 órás oktatássorozat volt. Ehhez több előadással is csatlakoztunk; a sikerre való tekintettel várható a mesterképzés folytatása. Emellett negyedik alkalommal, de idén egy kis újítással került lebonyolításra a PMSZ Projektmenedzsment Feladatmegoldó Verseny. Ezt hagyományosan főiskolásoknak, egyetemistáknak, illetve kezdő, maximum három éves PM-gyakorlattal rendelkezőknek hirdetjük meg. A versenyfolyam fél éven keresztül zajlik havonta, és idén úgy döntöttünk, hogy a záró akkordot nyílt fordulóvá tesszük a „short list”-esek számára. Itt már a kommunikációra, a csapatban való gondolkodásra és a prezentációra került a hangsúly, a díjátadásra pedig a 31. Körkapcsoláson került sor.

– Milyen főbb tervek megvalósítása vár még önökre idén?

– Mint társadalmi szervezet, próbálunk mindig továbblépni és erősíteni a közösségünket. Komoly fejlesztésünk lesz kommunikációs téren a honlapunk frissítése, valamint az évek során branddé vált elemek erőteljesebb megjelenítése az arculatban. Mindenképpen szeretnénk előrelépni ebben az irányban, hogy olyan felület álljon tagjaink rendelkezésére, ahol az önkéntes munka, az önszerveződő programok és a tudás még jobban támaszra talál.