Road

26_1.jpg
Forrás: ITB
Túl a hype-on: őszintén a blokklánc technológiáról

Szüksége van a vállalatomnak a blokkláncra?

Miközben a technológia körüli felhajtás csillapodik, egyes iparágak felfedezték maguknak és előnyükre használják az osztott könyvelés technológiáját. Nem kell mindenkinek a blokklánc technológiához fordulnia, csak mert az jól hangzik, előtte keressük meg az üzleti előnyét.

Rengeteg olyan rendezvényt szerveztek tavaly, amelyen a blockchain buzzwordre fűzték fel a vállalatok, szervezetek, alakuló inkubátorházak a mondanivalójukat. Idén már a józanodás fázisába lépett a technológia, a hype-görbe csúcsán túlhaladva a tisztánlátás időszakába érkeztünk. Már összegyűlt annyi iparági tapasztalat, indult annyi kezdeményezés, amely megmutatta, milyen irányba halad a technológia.

 

Gyógyír a hajléktalanságra?

A hajléktalanság témaköre valószínűleg nem az első gondolat, ami a blokklánc technológiával kapcsolatban eszünkbe jut. Pedig egyike azoknak a felhasználási területeknek, amelyeket a különböző karitatív szervezetek, kormányzati ügynökségek elkezdtek komolyabban vizsgálni, mikor költségcsökkentést szerettek volna elérni.

Megfogalmazódott a kérdés: hogyan tud a blokklánc technológia segíteni azokon az állandó lakhely nélküli embereken, akiknek kevés fizikai tulajdonuk van és nulla digitális eszközzel rendelkeznek? A hajléktalanok számára biztosított egészségügyi és szociális juttatások rendszere előnyhöz juthat egy olyan megoldás kidolgozásától, ahol egy központ nélküli rendszerben rakják össze azoknak az egyéneknek az azonosságát, akik gyakran elhagyják azonosító irataikat, gyakran költöznek, és sok helyen vesznek igénybe szociális szolgáltatásokat.

Tényleg közel van a blokklánc technológia ahhoz, hogy valós hatása legyen különböző iparágakra és helyzetekre? – tette fel a kérdést a Gartner tanulmánya (Blockchain Unraveled: Determining Its Suitability for Your Organization, 2019. május). Ha a programozható gazdaságra szeretnénk átállni, akkor a ma adatát és pénzügyi vagyonát a következő évtizedben digitális tokenné és okospénzzé kell átalakítanunk, ebben a blokklánc technológia is segíthet, de nem mindenkinek.

 

Ugyanaz az igazság kell

A blockchain projektek akkor teremtenek értéket, amikor egy ökoszisztéma több szereplőjének szüksége van a megosztott igazság ugyanazon, egyszeri változatára, és mikor egyetlen szereplő sincs vezető pozícióban. Ekkor olyan megosztott könyvelési rendszereket hoznak létre, amelyekben az adat megváltozhatatlan, sérthetetlen audit nyomokat alkot. A közös rendszerben együttműködő felek között a bizalom hamarabb kialakul, ahogy a hatékony, auditálható, átlátható munkafolyamatok is könnyebben felépülnek.

A blockchain technológiát főleg a közművek és nagykereskedelem területén érdekeltek vetették be olyan projektek kialakítására, ahol az eredet megállapítása és a vagyontárgyak nyomon követése volt fontos. A technológia éretlenségén túllépve ezek a projektek akkor problémásak, amikor az ökoszisztéma menedzselésével adódnak gondok, vagy ha a korai fejlettségi fázisban lévő technológiára nem igazán szánnak megfelelő összegeket. Ezek a problémák főleg a pénzügyi szolgáltatások és az egészségügy területén jelentkeznek. A megoldás használata előtt érdemes ezeket a nem technológiai jellegű, befolyásoló tényezőket átgondolni, megvitatni.


 

A versenyképesség aranyszabványai

A blokklánc technológia és az IoT együttes használata lehetővé teszi a vállalatoknak, hogy új bevételi forrásokat generáljanak, költségcsökkentést érjenek el, növeljék az ügyfélélményt és megerősítsék a fogyasztók bizalmát. A technológia bizalmat és átlátszó működést kölcsönöz a blokklánc ökoszisztéma tagjainak. A digitális üzletek világában a bizalom és a transzparencia a versenyképesség aranyszabványai. Ezért érdemes a technológiát közelebbről is megvizsgálni. Azonban az új technológia, annak integrációja új kockázatokat és komplexitást generál a szervezetekben – figyelmeztet a Gartner kutatása.

 

Ezeken a területeken kifizetődő

A kutatás feltárta azokat az iparágakat, ahol a technológia használata nőtt a 2018-as évben. A gyűjtés meglepetéseket is tartogat: a pénzügyi szolgáltatások területén a bankközi kifizetések az egyik logikus alkalmazási terület, itt van a legtöbb pilot program, de ezeknek csupán 10 százaléka lép tovább a konkrét megvalósulás fázisába. Ezzel szemben az oktatás, gyártás, nagykereskedelem, közművek és kormányzat területén sokkal gyorsabban valósulnak meg a blokklánc projektek, mint pénzügyi területen.

Például az oktatás területén 2018-ban 60 százalékkal nőtt az olyan sikeres blockchain projektek száma, melyeket a származás felderítésére használtak, de a nagykereskedelem is 50 százalékkal bővült ugyanezen a területen. A közművek az okosváros, IoT-infrastruktúra kiépítésére használják előszeretettel a technológiát, ez is 50 százalékos növekedés regisztrált sikeres megvalósítások terén. A szállításban a vagyontárgyak nyomon követése a kedvelt alkalmazási terület, 34 százalékos éves bővüléssel.

Az IoT-megoldások terjedése főként az ellátási láncok területén segítették a blokklánc technológia terjedését. Az eredet és a vagyontárgyak nyomon követése a slágerterület, a technológia segíti a bizalom kialakulását a magukról adatokat küldő fizikai tárgyakkal szemben, az IoT-adatokat biztonságosan, megbízhatóan továbbítják az ökoszisztéma összes tagjának. Ezek a jó példák mind-mind arra szolgáltnak, hogy meghozzák a vállalatok kedvét a technológiához és közelebbről megvizsgálják, jár-e számukra haszonnal a technológia bevetése.