B2B-körkép

Horváth Gergely, Comnica
Horváth Gergely, Comnica
Forrás: ITB
Távolról, személyesen

Ügyfélszerzés videóhívással

Miből lehet tudni, hogy egy új technológia végérvényesen megkerülhetetlenné vált a piac számára? Abból, hogy munkaköri leírás lett belőle. Úgy tűnik, a videóhívás máris elérte ezt az érettségi szintet: a legnagyobb hazai állásportálon egy ismert pénzintézet már nem egyszerűen telefonos, hanem „telebank/videóbank” ügyfélkapcsolati pozícióba keres munkatársakat.

Nem tudjuk, mennyire leterheltek az új kollégák, de sejthető, hogy a magyar ügyfelek többsége egyelőre a hagyományos utat választja, ha hitelt akar felvenni: azaz szépen besétál a bankfiókba. Egy országos lakossági felmérés mindenesetre azokat az előrelátó pénzintézeteket erősíti meg, amelyek már toborozzák az új munkaerőt. A kutatás gazdája az ügyfélkapcsolati megoldásokat szállító Comnica, aki az NRC-vel közösen arról kérdezte a magyarokat, mire használnának leginkább videóhívást.

 

Legyen személyes, csak találkozni ne kelljen

A videóhívás során az ügyintéző élőképen jelentkezik be az ügyfél mobilján vagy laptopján, ő pedig a személyi okmányát a kamerába mutatva rögtön igazolhatja is magát a szerződés megkötéséhez. A felmérés szerint eddig az ügyfelek hét százalékának volt dolga ilyen megoldással, de tízből hatan arra számítanak, hogy két-három éven belül a legtöbb cégnél már így intézhetik ügyeiket. „A kutatásból kiderül, hogy a magyarok erősen hisznek a személyes ügyintézés hatékonyságában, miközben az utánajárást és a sorbaállást szívesen megspórolnák. Ezt a két vágyat teljesíti egyszerre a videóhívás, ami távolról is a személyesség érzését és előnyeit biztosítja nekik” – mondja Horváth Gergely, a Comnica üzletfejlesztési igazgatója.

 

Tízből négyen videón is szerződnének

Tízből négyen szívesen használnák a videóhívást banki és biztosítási szolgáltatások igénybevételére, azaz olyan szerződések megkötésére, amelyhez személyazonosságukat is igazolni kell. A legnyitottabbak a 30–39 év közötti ügyfelek és a falun élők. Ez utóbbira az lehet a magyarázat, hogy vidéken nehezebb hozzáférni a pénzügyi szolgáltatásokhoz: egyrészt kevesebb a fiók, másrészt az alkuszok, utazó ügynökök számára is plusz költség a kiszállás. „A videóhívás gyakorlatilag azonnali megoldás lehet az elérésükre, hiszen »házhoz viszi« a szolgáltatást. Ahogy az Y és Z generációs városi fiatalok megszólítására is, akik szinte mindent digitálisan intéznek, és a legkevésbé sem vágynak arra, hogy egy értékesítő személyesen keresse fel őket” – mondja Horváth Gergely.

 

Bankok után a biztosítók

Itthon a bankok gyorsan léptek a videóhívás alkalmazásával, a biztosítási piac viszont úgy tűnik, egyelőre kivár. „Az ő portfóliójukban több olyan termék is van – például az életbiztosítások –, amit a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni törvény igen szigorúan szabályoz, ez pedig az alkuszi, ügynöki munkát is érinti. Jó hír azonban, hogy a regulációért felelős MNB ezen a piacon is támogatni látszik a technológia adaptációját.” A szakember arra számít, hogy rövid időn belül a hivatalos állásfoglalások is megszületnek, így a Pmt. alá eső termékekre is egyszerűen lehet majd videón szerződést kötni. „A következő szektor, ahol hamarosan megkerülhetetlenné válik a videóhívás, a biztosítási piac lesz, úgyhogy érdemes már most elgondolkodni az új álláshirdetéseken.”