Cégvilág

wolf_andras_blackbelt
Forrás: BlackBelt

"Együtt vagyunk erősek"

Megtartotta éves közgyűlését az IVSZ, amelyen részleges tisztújításra is sor került. Egyetlen ponton, de változott a digitális gazdaságért tevékenykedő szervezet elnöksége.

Elnökségi tagokat választott éves közgyűlésén az IVSZ Szövetség a Digitális Gazdaságért. Egyetlen új vezetőt neveztek ki: a nagyvállalati tagozat élére a szavazatok többségét Wolf András, a BlackBelt Technology kereskedelmi igazgatója kapta, aki (a karrierjét a tengerentúlon folytató) Ambrus Zsoltot váltja.

A megkezdett munka folytatására a közgyűlés további felhatalmazást adott az IVSZ digitális transzformációért felelős alelnökének, Jakab Rolandnak, valamint a méret szerinti tagozatok korábbi vezetőinek, így a szövetség KKV tagozatvezetője továbbra is Vicze Gábor (Innomine Group), multi tagozatvezetője Kaszás Zoltán (T-­Systems), mikro tagozati vezetője pedig Both Vilmos (Bottom Line) lesz.

Wolf András, IVSZ
Wolf András, IVSZ
 

Laufer Tamás, az IVSZ elnöke a szövetség 2017-­es legjelentősebb eredményei közt említette, hogy mára mainstream gondolattá vált a digitalizáció ügye és sikerült azt a kormányzati agendára helyezni. A konkrét sikerek közt példaként említette az Ipar 4.0 platform keretében a Mintagyár projekt elindítását, a továbbfejlesztett Digitális Agrárstratégia kormányzati stratégiává emelkedését, valamint a Digitális Munkaerő Program és a Digitális Oktatási Stratégia végrehajtási szakaszba lépését.

Az elnök jelentős mérföldkőként értékelte, hogy a szövetség közvetlenül és tagvállalatain keresztül is meghatározó szerepet vállalt az 5G Koalíció munkájában annak érdekében, hogy Magyarország a világon elsők között vezethesse be a legújabb generációs (5G) mobiltechnológiát. Az oktatásfejlesztés terén komoly sikerként értékelte, hogy a BME-­vel és EMMI-­vel közösen elindult egy új 2+1 éves üzemmérnök-­informatikus (BProf) alapképzés, melynek kitűnő fogadtatása volt már az első felvételi időszakban. Ennek is köszönhetően trendforduló történt: 2017-­ben 10 év csökkenés után először nőtt (és egyből 10 százalékkal) az informatikai szakokra jelentkezők száma.

Laufer Tamás, IVSZ
Laufer Tamás, IVSZ
 

„Az IVSZ a digitális átalakulás egyik motorja lett. Szemléletformálásban, szabályozásban, iparági digitális tervek megalkotásában konkrét, kézzelfogható eredményeink lettek” – mondta Laufer Tamás.

Az elkövetkezendő években is „kemény DIO” vár az IVSZ-­re. Az elnök ugyanis a Digitalizációban, az Innovációban és az Oktatásfejlesztésben látja a szervezet tevékenységének súlypontjait. „A digitalizáció első számú nagyköveteként továbbra is arra törekszünk, hogy Magyarország minden polgára és vállalkozása a digitális átalakulás nyertese legyen” – zárta közgyűlési beszédét az elnök.