Kerekes Pál

Kerekes Pál
Forrás: Kerekes pal

E-könyv trend: szöveg-bérlet, text-lízing

Az Amazon új szolgáltatást vezetett be: a Kindle e-könyv-olvasó eszköz tulajdonosok számára elérhetővé teszi azon nyomban a legfrissebb self-publishing szerzők műveit. Megvenni nem kell a siker-könyveket. Ingyen kölcsönözhetők. A szerzőt az Amazon fizeti. A mától működő rendszer neve: KDP Select, azaz Kindle Direct Publishing Választék.

Hogy is van ez? A kiadó kölcsönöz?

Az Amazon létrehozott egy évi hat millió dolláros kerettel működő pénzalapot. A sajtóközlemény szerint ebből az összegből kapja meg a szerző a díjazását, mégpedig szigorúan teljesítési alapon. Ez úgy működik, hogy havi ötszázezer dollárban gazdálkodnak: ezt a rendelkezésre álló nagyságrendet osztják fel a programban résztvevő alkotók között egy kidolgozott képlet alapján. Ez azt jelenti, hogy ha például januárban egy könyv kölcsönzésért a szerző alkalmanként egy dollárt kapott, szerencsés esetben ugyanezért az egy kölcsönzésért februárban kettő dollárt is számlázhat. Vagy persze éppen kevesebbet, attól függően, mennyien vették igénybe összességében a teljes szolgáltatást. Ebből persze az is következik: ahogy népszerűsödik a forma, annyival kevesebbet kap a szerző, hiszen a keret ugyanaz. Ez kicsit ellenkezik a könyvforgalmazás logikájával, hiszen az lenne a várható, hogy minél magasabb számú használat esetén egyre magasabb a szerzői díjazás is. Persze megeshet, hogy az egyre több kölcsönzés, egyre kevesebb szerzőre koncentrálódik, így a sikeres profik mégis jól járnak. A legnépszerűbb szerzők azonnal csatlakoztak, a legtöbbet eladott írók kivétel nélkül részt vesznek a kölcsönzési bizniszben.

Első rápillantásra természetesen ez a kezdeményezés az olvasó érdekét szolgálja, hiszen közvetlenül jut hozzá a friss és népszerű könyvekhez.  (A keresett írások a független íróknál és kiadóknál is egymillió digitális példány fölött vannak.) A szerző is ujjong, hiszen új vásárlói rétegek kapcsolódnak be legálisan, ugyanakkor nem az alkotó kisemmizésére alapozva, hanem a tisztes díjazás gondolatkörében maradva.

És ki az, akinek nem tetszhet ez a konstrukció? Néhányat felsorolok:

1.      Az európaiaknak, köztük nekünk, magyaroknak. Ugyanis ez a szolgáltatás nem terjed az USA határain kívülre. Ez azért furcsa, mert én ugyanazt az eszközt vettem meg, ugyanannyiért, mint az USA-beli tulajdonos. Kellemes, mikor elmagyarázza az útmutató, mutatva a kijelző ábrát, hogyan lépjek be ebbe a szolgáltatásba. Csakhogy az én gépemen ez az utolsó sor hiányzik, hogy: Kindle Owners’ Lending Library.

2.      A könyvtárosoknak, mert olyan kifejezéseket és szakmai terminusokat használ a cég, amelyek foglaltak a szakma számára. Például a könyvkölcsönzés. Ez azt jelenti a bibliotéka nyelvén, és általában a köznyelvben is, hogy mindenki hozzáférhet egy adott írásműhöz, kölcsönösen elfogadott feltételek alapján. Itt viszont arról van szó, és ez a konstrukció némi tanulmányozása után azért gyorsan kiderül, hogy csak a Prime membership körbe tartozók az érintettek. Tehát nem könyvtári kölcsönzés ez, hanem szöveg-lízing. Text-bérlet, amit előfizetési díjjal vált meg a felhasználó.

A Kindle e-köny-olvasó nagyszerű eszköz, csak ajánlani lehet könyvolvasásra. Hazai vizeken is lehet evezni vele, egyre szélesedik az elérhető könyv-folyam. De a Kindle Fire, és a hozzá kapcsolódó új elitista, „prémiumista” fogások nem szimpatikusak. Annyiban még azért ki lehet egészíteni a témát, hogy az Amazon mostani lépése a self-publishing, a független publikálás elismerésének, előre törésének újabb jele.

Bővebb ismertetés: Könyvkonnektor blog (www.konvkonnektor.hu)

 

Update:

Egy nappal rá, hogy megjelent a tudósítás a Könyvkonnektoron az Amazon itt fent ismertetett programjáról, a magyar Publio független kiadónak (self-publishing) sikerült bejuttatnia a Prime kategóriába az egyik angol nyelvű kiadványát. (Az Amazon csak adott nyelveket fogad, a magyar még nincs benne.) Így még szebb a kép: egy Ukrajnában (Kárpátalján) élő magyar szerzőpáros angol nyelvű könyvét a Nagy Tavak környékén élő polgár ingyen olvashatja, ha van előfizetése (és csak neki lehet), nekünk itthon 9, 17 dollárt kell fizetni, illetve a hazai weboldalról is megvehető a Publionál természetesen. A könyv egy növénytani szakmunka, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektorának és szerzőtársának tanulmánya. A könyv adatai: Szikura Anita –Szikura József: Genera Juno Tratt. (Iridaceae)