Közigazgatás

niifi videokonferencia
Forrás: ITB

Egész Európa megirigyelheti a felsőoktatási informatikánkat

Soha nem volt még ekkora pénzösszegű beruházás a magyar felsőoktatási és kutatási informatikában, hiszen 4,7 milliárd forintot áldozott az állam a HBONE+ projekt megvalósítására.

2009-ben indult a HBONE+ projekt a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet (NIIFI) gondozásában abból a célból, hogy a magyarországi felsőoktatási intézmények, kutatóintézetek és közgyűjtemények számára országos méretű elosztott adattároló infrastruktúrát biztosítson. A projekt elérkezett egyik utolsó mérföldkövéhez, az egy Pbyte tömörítetlen, és a másfél Pbyte tömörített tároló kapacitással rendelkező kazettás-szalagos egység átadásához. Az NIIFI a szalagos egységet a Nyugat-magyarországi Egyetemen, áprilisban helyezte üzembe, így ez a felsőoktatási intézmény büszkélkedhet az ország legnagyobb adattárolójával. A fejlesztés egy nagyobb, országos adattároló rendszer része, a már meglévő egy Pbyte kapacitású, Dunaújvárosban, Debrecenben, valamint Sopronban található lemez-alapú adattároló eszközparknak. Így a felsőoktatás és kutatás számára rendelkezésre álló országos adattárolási kapacitás elérte a 2,5 PByte nagyságot.

Nagy Miklós, a NIIFI igazgatója az itb online-nak elmondta, hogy a HBONE+ projekt eddig az ország történetében messze a legnagyobb beruházása, ami az informatikát érinti, hiszen 4,7 milliárd forintról van szó. „A HBONE+ projekt részeként létrejött egy olyan adathálózati rendszer, amelynek kivitelezése elengedhetetlen volt annak érdekében, hogy a magyar felsőoktatást az európai gerinchálózathoz tudjuk kapcsolni" – mondta Nagy Miklós hozzátéve, hogy a beruházás részeként létrejött egy nyugat-európai szemmel nézve is bámulatos, HD felbontásra képes videokonferencia-rendszer, amelyet a felsőoktatásban résztvevők mostantól több mint 130 végponton érhetnek el, ráadásul már desktop ágazata is van a megoldásnak, így a felhasználók akár a saját irodájukból is elérhetik a rendszert.