Vélemény

ISO
Forrás: iso.ch

Mitől nyílt a szabvány?

Régi vágyuk a felhasználóknak, hogy a szoftverek nyílt szabványokon alapuljanak.
Vannak is nyílt szabványok, az alkalmazások közötti együttmûködés sok esetben mégsem javul. Hol a hiba?

Szentiványi Gábor ügyvezető igazgató, ULX
Szentiványi Gábor ügyvezető igazgató, ULX
Szabadon hozzáférhető

A szabványok életünk minden területén jelen vannak. Senki sem csodálkozik azon, hogy minden autóban ugyanott van a fékpedál. Természetesen egy új autót tervező vállalat sem úgy kezdi, hogy fizet a fékpedál megfelelő helyre tételéért. Ezt a nyílt szabvány biztosítja, mint ahogy azt is, hogy egyetlen gyártó sem tudja kisajátítani magának a piacot, gúzsba kötve az ügyfelet. Az elfogadott definíció szerint a nyílt szabvány szabadon hozzáférhető, royalty- és szabadalommentesen implementálható.

A nyílt szabványok serkentik az innovációt, mert csökkentik a belépési költséget a piacra, így a gyártók az új ötletekbe fektethetnek be, nem pedig egy elterjedt elvárásnak való megfelelésbe.

Tim Berners-Lee szerint a világháló a nyílt szabványok miatt mûködik. Nem tehetjük meg, hogy valamit univerzálisként állítunk be, de közben kontrollt gyakorolunk felette. Az informatika egyéb univerzális területeit – a kommunikációt, a dokumentum- és adatbázis-kezelést – még mindig sok zárt szabvány uralja. Ezek a 21. századi információs társadalomban megfojtják az innovációt.

A kormányoknak hatalmas felelősségük van a szabadalommentes nyílt szabványok támogatásában. Így kikényszeríthetik az interoperabilitást, és biztosítják az együttmûködést „alanyi jogon”, nem pedig gyártók közötti, sokszor nem nyilvános megegyezések, alkuk eredményeképp. A nyílt szabvánnyal szemben könnyû a „kútmérgezés”, azonban ellen kell állnunk a kísértésnek.

Keszei Balázs Microsoft-platformszakértő, Microsoft
Keszei Balázs Microsoft-platformszakértő, Microsoft

Gyártófüggetlen

Az elmúlt öt évben a Microsoft jelentős energiát fektetett abba, hogy termékei minél jobban együtt tudjanak mûködni a piacon lévő megoldásokkal, illetve hogy minél több alkalmazás váljon elérhetővé a Microsoft-platformon. Ennek az egyik eredménye az Office Open XML szabvány megalkotása és átadása az ISO részére.

A Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (ISO) és a Nemzetközi Elektrotechnikai Bizottság (IEC) közös technikai bizottsága 2008 tavaszán nyilvánította az Office Open XML-t olyan nyílt dokumentumformátummá, mint amilyen például a html, a pdf vagy az odf formátumok. A fájlformátum kezelése innentől az ISO szervezetén belül zajlik, ezáltal a szabvány gyártófüggetlenné vált.

Az immár ISO által karbantartott fájlformátum jelentős biztonságot nyújt a szervezeteknek, hogy hosszú távon tudják tárolni és visszaállítani a dokumentumokat, valamint segíti a különböző gyártók alkalmazásainak együttmûködését. A világon független szoftverfejlesztők és platformszolgáltatók százai fejlesztenek ki megoldásokat az Office Open XML alkalmazásával.

A Microsoft – kiszélesítve hosszú távú céljait – kiemelt figyelmet szentel az iparágak és platformok közti együttmûködésnek. Ennek egyik eredménye a különböző protokollok elérhetővé tétele a versenytársak részére. A következő időszakban további együttmûködési lehetőségek is elérhetővé válnak, hogy a felhasználók minél jobban fel tudják használni az informatikai megoldásukat az üzleti igényeik kiszolgálására.