Ingatlan-lakáskultúra

36_22 copy_420
Forrás: -
Ingatlan–lakáskultúra

Példamutató ökodizájn

A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi építész műve.

Az épületet szakmai konferencia keretében ismertette az alkotója, Javier de Antón, majd több szaklapban is leközölték, sőt önálló könyv is jelent meg a teljes tervezési és kivitelezési folyamatról. Értéke a részletekben rejlik. Megértéséhez a teljes folyamat ismertetése és az építészeti koncepció elemzése segít.


Adott volt, egy szabályos geometriával felparcellázott környék övezte keskeny telek, amelyre a hagyományos módon mindössze 733 m2-nyi alapterületű épületet lehetett volna létesíteni. Mélyreható tanulmányozás eredményeként azonban, egy teljesen egyedülálló szisztémát kidolgozva sikerült a hasznosítható terület nagyságát 1210 m2-re növelni. A koncepció lényege a speciális kialakítású tető, amelynek révén az épület rámpaszerűen emelkedő és lejtő zöldfelületként asszimilálódik környezetébe, az oldalfalak pedig, mint kiemelt földpartok, azok vöröses színével és rétegződésének ritmikájával erősítik a tökéletes integrálódást. Rozsdás színüket természetes oxidálódási folyamat során nyerték el, amit a burkolópanelek készítésekor a cementhez kevert vastartalmú adalék idézett elő. A tetőt saját fejlesztésű növénykazettákkal burkolták. A bejárat két rézsű közt nyílik.

A járható terasztető pixelizált felosztása a táj összképét adja vissza. Napellenzői egyben napkollektorként, valamint éjszakai világítótestekként is működnek. (Érdekesség, hogy a kitermelt villamos energiát a helyi elektromos művek jó áron felvásárolják, majd a szolgáltatott áramot jóval kedvezőbb áron biztosítják, hogy ezzel is serkentsék az ilyen jellegű ökologikus építészeti kezdeményezéseket.) A tetőforma hordozta lehetőséget kiaknázva pedig az esővizet egyenesen földbe süllyesztett vízgyűjtőmedencékbe vezetik, ahonnan az könnyen és célszerűen újrahasznosítható.

A belső kialakítás szintén nem mindennapos, a külső térszintkülönbségek között adódó szuterén épületrészekbe ugyanis szokatlan módon reprezentatív funkciókat terveztek, azok megvilágítását pedig fénykürtőkkel oldották meg, játékosan itt-ott többszintmagas lelátó légterekkel fokozva az enteriőr nagyvonalúságát.