family

50_school_uniform_420
Forrás: -
Emberközpontú gyermekek

Súlyos következményei lehetnek a boldog, felhőtlen gyermekkornak

Az előző számokban uralkodó és önmegvalósító gyerkőcök be nem illeszkedéséről, a velük kapcsolatos problémákról beszéltünk, melynek középpontjában az állt, hogy ne engedjük gyermekünk jó tulajdonságait ideje korán „kinevelni” a hazai oktatási rendszer oltárán! Ha az emberközpontú gyerekekről értekezünk, akkor „könnyebb” a helyzet, hiszen ők pontosan beleillenek abba a képbe, szinte majdnem, amit elvár a társadalom egy kis emberkétől.

Ha az emberközpontú személyiségtípusra koncentrálunk, akkor érdemes e típus legfontosabb jegyeivel konkrétan tisztában lenni. Vezetői képzéseken mindig elhangzik, Magyarországon hangsúlyozottan, hogy egy-egy személyiségtípusnak nincsen csak jó vagy rossz oldalai, éppen ezért minden típus jó a maga nemében – csak másként. Ez mind igaz és szép, de saját cégem irányítását és fejlődését biztosan nem bíznám egy emberközpontú vezetőre, és ezt tanácsolom megbízóim számára is.

Félreértés ne essék, nem a képességek hiánya miatt, amelyek eleve el vannak rendelve, hanem bizonyos „beégetett”, változtathatatlan tulajdonságok miatt. Az emberközpontú típus legnagyobb problémája az üzleti életben a változástól való rettegés, félelem, aggódás, attól függ milyen mértékben hordozza magában az emberközpontúságot.

Mindent stabilizálni akar, holott a világ közben ezerrel pörög. Minél magasabb pozícióban van, ahol fejlődéssel kapcsolatos döntéseket kell hozni, annál nagyobb gátja az üzletnek. A vezetői pozíció számára teher, hiszen kerüli a konfliktust, azt csak álarc húzásával tudja kezelni, ami viszont rengeteg energiát vesz el tőle. Ezzel szemben munkaerőként a leglojálisabb, a legtürelmesebb és a legkitartóbb személyek az emberközpontúak, nagyban segítik egy cég életben maradását, fejlődését, stabilitását.

Az emberközpontúság fogalma nem keverendő az emberségességgel! Az emberközpontú elnevezés abból fakad, hogy bármilyen célt kell teljesíteni, ez a típus mindig embereken keresztül vagy emberekkel együtt kívánja azt megtenni. Vagyis ők a világot emberekre épített, emberekből álló együttesként képzelik el. Szemben mondjuk az uralkodó személyiségtípusúakkal, akik a feladatközpontúságban hisznek. Ha van egy cél, akkor a feladatokat jelölik ki előbb és ahhoz rendelik az embert, sokszor névtelenül, arctalanul. Az emberközpontúak esetében pedig az ember adott, és ahhoz próbálnak feladatokat találni, még ha adott esetben nincs is megfelelő a számára.

 


 

 

A jó gyerek

Az emberközpontú gyerekek beleillenek a társadalmi elvárásokba. Nem törtetőek, nem különcködnek, igazodnak a szabályokhoz, a szabályok biztonságot adnak számukra. Ők azok, akiket otthon is kedvelünk, hiszen „jó gyerekek” általában! Nem hisztiznek, nem követelőznek, elvannak maguknak, „csak” a szeretetet igénylik, nem a figyelmet.

Nem létezik, hogy egy (jó pszichés állapotban lévő) emberközpontú tanuló olyat tegyen az iskolában, amiért meg kell róni őt, igyekszik mindig a legjobban teljesíteni. Ők azok, akikről a tanárok úgy nyilatkoznak: nagyon szorgalmas gyermek. Hát, hogy ez aztán kinek jó, kinek nem, azon persze már megint lehet vitatkozni. Hogy melyik szülő, milyen kritikát szeretne visszakapni a gyermekéről, az pedig megint más kérdés. Ha lehet ilyet mondani – márpedig ebben az esetben lehet – az emberközpontú gyerekek, legyenek fiúk vagy épp lányok, az édesanya kedvencei. Apának már szokott gondot okozni, hogy gyermekük nem tűnik ki semmiben. Persze hogy nem, hiszen ő be akar olvadni! És itt az első nevelési pont, amelyet általában el szoktak rontani a kedves szülők.

Az emberközpontú gyermekeknél ugyanis ki kell törni a kényelmi zónánkból – Anyuka! –, el kell vetni önbecsülésünk növelésének eszközeit – Apuka! –, mert nagy kárt tehetnek. Amíg az uralkodó típusú vagy önmegvalósító srácoknál az a legfontosabb, hogy segítsük őket minél hamarabb megtalálni a saját útjukat, vagy épp a szabályrendszert állítsuk fel számukra, de tulajdonképpen előbb-utóbb úgyis törik majd saját maguk útját, addig az emberközpontú gyerekeknél egy életre maradandó, az életüket tönkretevő döntéseket tudunk hozni, elvárásokat tudunk támasztani.

 

Sok jó tulajdonságuk van

Tisztázni kell, mit szabad és mit nem lehet elvárni egy emberközpontú gyermektől.

Egy ilyen típusú ember legfontosabb, már gyerekkorban is jelenlévő tulajdonsága a kitartás és a szorgalom. Ne becsüljük alá ezeket a képességeket! A fejlődésük lassabb – bár ez nem tűnik fel a családnak, hiszen a magyar társadalomban csak átlagosnak mondjuk –, és semmiképp nem kezdenek osztályelsőként. A tanárok nem fognak ódákat zengeni képességeikről, vagy épp arról, hogy milyen csodát vitt véghez a tanuló, amelyre senki sem számított. Ezt a posztot meghagyja önmegvalósító vagy épp uralkodó társaiknak, akár a professzionalistának is! Ők gyerekkorban is igazi átlagos szintet akarnak elérni, és ez nekik meg is felel. Sem tanulásban, sem sportban, sem művészetben nem elsők, hangsúlyoznám, fiatalon.

Ettől függetlenül egyáltalán nem állíthatjuk, hogy nincsenek sikeres emberek, akik e személyiségtípus jegyeit hordoznák magukon. Ellenkezőleg! Nem is kevesen! Élsportolók, művészek, üzletemberek, akik a szorgalmuknak és a kitartásuknak köszönhetően jutottak el tiszteletet és elismerést érdemlő magasságokba.

Ha szülőként elkezdjük nyomni az elvárásainkat, főként ha azok a szülők által el nem ért vágyakat és álmokat kergetik, akkor drasztikusan torzíthatjuk emberközpontú gyermekünk személyiségét.

 

Jól válasszunk foglalkozást nekik!

Ez a típus húz ugyanis a legkönnyebben álarcot magára, és minél később kezdi a színészkedést az életében, annál boldogabb ember lesz belőle. Ha már gyerekként kénytelen ezt megtanulni, hogy otthon megkapja – hangsúlyoznám elsősorban az apai – szeretet, akkor az összes energiáját erre fogja koncentrálni, és még olyan eredményekre sem lesz képes később, mint amilyenekre rendelve lett volna.

Nem a gyermek, hanem elsősorban a szülők oldalán kell tisztában lenni azzal, hogy emberközpontú tagja van a családnak. Ha ez megvan, akkor szépen meg lehet fogni a kezét a gyermeknek, és ki lehet belőle hozni nagyon nagy eredményeket is. A lényeg minden esetben a jó választás. Egy ilyen típusú gyermek nem szeret kipróbálni többféle sportágat, nem szeret ugrálni a különböző foglalkozások között. Választania kell valamit minél hamarabb ahhoz, hogy hozzákezdhessen saját, kicsit lassabb tempójában megtanulni, megtapasztalni azt! Csak így lehet sikeres. Mielőtt beíratjuk valamilyen foglalkozásra, próbáljunk meggyőződni arról, hogy képességei, genetikája alkalmassá teszi majd a kemény tanulás után arra, hogy sikeres lehessen.

 


 

 

Kerüljük a változást!?

Talán a legfontosabb kérdéskör, hogy mire neveljem az emberközpontú gyermekemet! A viselkedés alapú neveléssel foglalkozó szakemberek is két táborra oszlanak ezzel kapcsolatban.

Az emberközpontúság velejárója a változástól való félelem. A változás gyerekkorban elsősorban a környezet-, lakóhely-változásokat jelentheti. Az örök kérdés: alakítsam úgy gyermekem életét, hogy stresszmentes legyen, vagy szoktassam hozzá a változásokhoz? Ha a gazdasági válság előtt beszélgetnénk, akkor szinte az összes átlagember arra voksol, hogy ne stresszeljük már be a gyereket, ha nem muszáj. Ne váltsunk iskolát, ha a kiskorú emberközpontú, és kerüljük a költözést, ahol a barátok hátrahagyása komoly problémát okozhat a számára.

Igen ám, de a világ körülöttünk folyamatosan változik. Mennyire életszerű a „steril” környezet biztosítása egy adott ember számára? Mennyire tesszük jól a dolgunkat szülőként, ha a 18 éves koráig boldogságban és biztonságban felnevelkedett gyermeket „kidobjuk” a nagyvilágba?

Ilyenkor szoktak jönni a nagy gondok. Ők azok, akik nagyot tudnak fordulni például egy kollégiumba költözés esetén. Vagy amikor elkezdik tanulmányaikat a felsőoktatási intézményekben, ahol ugyebár menőnek kell lenni, nincs más megoldás. És valószínűleg az ő szüleiktől lehet hallani a legtöbbet azt a bizonyos mondatot: nem ismerek rá a gyerekemre. Pedig a hibásak mi magunk vagyunk. Nem készítettük fel az emberközpontú gyermekünket az életre.

Ezért én manapság az „okozzunk direktben változást” skandálókkal értek egyet. Igenis fontos megtanulnia egy emberközpontú emberkének is azt, hogy bár ő nem szereti, de a világ változik, és neki erre fel kell készülnie. Sokszor hangzik el az igaz mondás, hogy „gyermekkorban még mindent könnyebb megtanulni”, miért ne használnánk ki ezt a lehetőséget az ember legfontosabb döntésénél, a személyiségtípus kialakításánál?

Gyerekkortól kezdve kell generálnunk olyan szituációkat, amikor egyre több összetevőt változtatunk meg emberközpontú gyermekünk életében. Nyilván ne babakorban kezdjük ezt a tudatos felkészítést, de minél korábban látunk hozzá, annál többet segítünk gyermekünknek. Hiszen ugyanúgy, mint minden mást, a változáshoz való alkalmazkodást is meg kell tanulnia, és ami még fontosabb, meg kell tapasztalnia az emberközpontúaknak. Minél hamarabb teszik ezt meg, annál kevesebb az esélye annak, hogy ezzel a félelemmel még egy menedzsment meetingen is találkozunk, amikor az emberközpontú emberke már 40 éves... A tapasztalás által ki tudják alakítani maguknak azokat a metódusokat, amelyekhez bármikor nyúlhatnak egy-egy kiélezett szituációban.

 

Valóban boldog élet vár…

Ha ezen túl vagyunk, és emberközpontú gyermekünkből kineveltük az üzleti életben legnagyobb hátrányának számító tulajdonságát, akkor sokkal boldogabb életet biztosítottunk a számára. Mert a többi tulajdonsága cégeket tart össze, barátságos, családias környezetet teremt, ahol az ember valóban érték, nem csak azt mondják róla. Az álarcviselés elkerülése is lényegesen hatékonyabb és sikeresebb emberré teszi gyermekünket azoknál, akiket leköt a színlelés. Munkáltatói és családja is mély hálával jutalmazzák meg ezért.

A 3B-nél kiemelten hangsúlyozzuk, hogy nincsenek különbségek a személyiségtípusok között, abban, hogy mindenki lehet sikeres. Azt viszont érdemes külön kiemelni az emberközpontú gyerekek témakörben, hogy a szülőknek ilyen gyermek esetében a legnagyobb felelőssége. Figyeljünk időben oda az emberközpontú jelzésekre!