Munkaerő-fejlesztés

60_vSure.jpg
Forrás: ITB
A szabadság érték, nem kiváltság

Szabadságmenedzsment – krízis nélkül

Évszaktól függetlenül állandó fejtörés és stresszfaktor a szabadságok kiadása a HR-szakembereknek, akik sokszor még papírforma szerint igyekeznek megoldani a helyzetet. Szerencsére léteznek már olyan megoldások, amelyek rémálomból sétagaloppá változtatják a szabadságmenedzsmentet.

Télen lefoglalt tengerparti nyaralások, hónapokkal előre leadott szabadságkérelmek, menetrendszerűen kényszerített pihenőnapok – itthon még mindig évtizedes berögződések mentén zajlik a szabadságolás, ez az idejétmúlt röghöz kötöttség, pedig nemcsak a munkavállaló, de HR-es vállát is nyomja. A nyárhoz közeledve főképp megindul a roham, de az év vége sem kivétel, elvégre senki nem akarja, hogy bennragadjon és ezáltal kárba vesszen akár egyetlen szabadnapja is. Mindkét oldalról érhető ilyenkor a fokozott feszültség, azonban a hagyományos papíralapú vagy tizenöt munkalapból álló excel megoldás gyakran csak olaj a tűzre. Szerencsére a digitalizálódó HR digitalizálta a szabadságmenedzsmentet is.

 

Kivonulni a munkából, kivonulni a világból

Nem véletlenül jelentkeznek nehézségek a szabadságolások körül. Gyakorlatilag az egyik legértékesebb dolog, és ezt mind a munkavállalónak, mind a munkáltatónak észben kell tartania. Előbbi nyilván jobban szükségét érzi, mint utóbbi, ugyanakkor nem lehet elmenni szó nélkül amellett, hogy miért hangsúlyos a szabadnapok tökéletes menedzselése.

Mivel csak mostanra kezdi a hazai munkakultúra levetni az elmúlt évtizedek béklyóit, így még messze áll a közfelfogás attól, hogy a vezetőség a szabadságra, mint értékteremtő eszközre gondoljon. Ugyanis a szabadság a vállalat szempontjából is értékes, hiszen az idő alatt a munkaerő regenerálódik, visszatérve pedig sokkal nagyobb produktivitással veti bele magát a feladatokba. Azonban azt is fel kell ismerni, hogy a fiatalabb dolgozó számára a pihenés fogalma nem ugyanazt jelenti, mint egy középkorú kollégának. A szabadságok megtervezésekor, kiadásakor így arra is figyelni kell, hogy kinek mi az igénye, és kinek mi fér az életébe. Értve ezalatt egy gyors választ az e-mailre vagy épp a teljes elvonulást, a digitális detoxot.

Az Y és Z generáció számára a klasszikus szabadságolás túl merev, így sokszor ez is feszültségforrásként merülhet fel. Ha pedig a cég amúgy is vaskalaposan kezeli a szabadnapok kérdését, rövid időn belül számtalan alkalmazott látja annak kárát. Egy szó mint száz, a szabadság igenis érték a munkaadó számára is!

Szabadság a szabadság, ha nem magunk döntünk róla?

A Munka Törvénykönyve a szabadnapok számát az életkorhoz kötve határozza meg, ennek értelmében 25 éves kor alatt évi 20 szabadnap jár, ami évente három plusz nappal gyarapodik. Ezt a számot egyéb pótszabadságok is megtoldhatják, mint például a gyermekek után járó napok. Azonban erről az évi néhány napról nem rendelkezhet saját akarata szerint a munkavállaló, mivel a munkáltató az éves szabadság 75 százaléka felett rendelkezik.

A fentiek nyilvánvalóan nem tartogatnak semmiféle újdonságot egy HR-szakember számára, a való életben történő lebonyolítása, azonban annál inkább. Ugyan elméletben így kellene működnie a szabadságolásnak, a gyakorlat azonban sokszor rácáfol a papírformára.

Egyrészről ahány cég, annyi megoldás a személyes igények és a szabadság napjainak kijelöléséhez, másrészről előfordulnak olyan helyzetek, amikor a bent tartott szabadságot muszáj kiadni. Utóbbi esetben egy jól szervezett szabadságmenedzser sem segít, illetve csak annyiban, hogy a helyettesítés okozta káosz megoldását átláthatóbbá teszi. Így a dolgozó és a munkahely sem sérül, nem beszélve az elköteleződés ez általi fokozásáról.

 

Roham a szabadságért, és a folyton összeomló rendszer kálváriája

A fentieket tekintve nem meglepő, ha a nyári és az év végi szabadságok kiadása komoly fejfájást okoz a HR-es kollégának. Hiába tűnik egyszerű adminisztrációs feladatnak a szabadnapok menedzselése, valójában nem az. A gyakorlat ugyanis azt mutatja, hogy minél jobban közeledik a két csúcsidőszak, annál inkább gyűlnek a kellemetlenségek.

A dolgozók túlnyomó része az év vége felé közeledve például nem tudja, hány szabadnappal rendelkezik még, ami egy több száz fős vállalat estén csak egy-egy kérdés erejéig is nyomasztó teher. De ugyanakkor azt is nehéz észben tartani, hogy ki és mikor van bent, és ki kit helyettesít majd. Szerencsére léteznek már erre remek megoldások, melyek minimalizálják az adminisztrációt, és lenullázzák a szabadságmizériával járó stresszt.

Szokás kérdése, de a papír- vagy a házilag barkácsolt táblázatalapú megoldásoknál a digitális csoportos szabadságtervező sokkalta nagyobb rugalmasságot és végtelenül leegyszerűsített alternatívát nyújt a szabadságok kezelésére. Az efféle csoportos tervezők gyakorlatilag olyanok, mint egy átfogó dolgozói naptár, ami aktuálisan, naprakészen tartalmazza a jóváhagyott szabadságokat és kérelmeket is. Ha egy komplett rendszer kerül bevezetésre, akkor a táblázat szerkesztésével sem kell időt tölteni.

 

Átlátható, naprakész és leveszi a terhet a HR válláról

A szabadságtervező szoftverek komoly időt és energiát spórolhatnak meg a vállalatoknak. Bevezetésük költsége hamar megtérül, elvégre az adminisztráció helyett a HR az értékteremtésre fókuszálhat.

Az egyik legnagyobb előny, amit egy ilyen megoldásnak köszönhet a szervezet, az hogy a munkavállalók naprakészen, mindig tisztában lehetnek a még rendelkezésre álló szabadnapjukkal. A másik markáns előny, hogy önállóan és egyszerűen lehet benyújtani a szabadságra vonatkozó igényeket és kérelmeket, de ugyanakkor a munkaadó is tud kötelező szabadságokat elrendelni.

Ezáltal az áttekinthetőség a munkatársak számára is elérhetővé válik, azaz pontosan tudni fogják, hogy ki és meddig lesz távol, vagyis mikor van szükség a helyettesítésére. Számos szoftveres megoldás elérhető már a piacon, amelyek abszolút kielégítik a HR-szakemberek és minden generáció igényét (főként az Y és Z generációét), már ami a szabadságtervezést illeti.