Munkerőpiac

54_Evensi.jpg
Forrás: ITB
Virtuális belépőkártya, parkolóőrmentes helyfoglalás, buszról bekapcsolt kávéfőző

Connected workplace, ami elvarázsol

Vajon 2020-ra elegendő lesz egyet álmosan pislogni ahhoz, hogy az irodai reluxa alázatosan tegye a dolgát, miközben tökéletes hőmérséklet és az etikettnek megfelelő fogadtatás várja a meeting terembe betérő vendégeket? Röviden és tömören: igen. A jövő irodái ugyanis minden igényt kielégítenek, ráadásul mindezt úgy, hogy fokozzák a munkahely iránti elköteleződést. De vajon mit profitál mindebből az egyszeri munkavállaló és maga a vállalat?

A mobiltelefonok mennyisége már 2016-ban meghaladta a világ népességének számát, így nem volt kérdés, hogy a hihetetlen léptékű technológiai fejlődés és a technológia iránti éhség az évek múlásával csak fokozódni fog. Így is lett, és soha nem tapasztalt összefonódás valósult meg gép és gép, illetve ember és gép között – ennek egyik ékes példája az összekapcsolt munkahely.

 

Mi fán terem?

Itthon még kevésbé népszerűek az összekapcsolt alapon működő irodák – szám szerint egyetlen egy található a 9. kerületben –, ugyanakkor külföldön már egyre inkább kezdenek ráérezni az ízére. Nem véletlenül. Az összekapcsolt iroda fenntartható és ténylegesen hatékonyabbá teszi a munkát, a munkavállalók közérzete és hangulata is javul általa. Ez a siker kulcsa.

A „connected workplace” esetében a dolgozók gyakorlatilag szenzorok kereszttüzében élik a mindennapjaikat, ennek pedig egyetlen célja van: a minél barátságosabb, minél hatékonyabb, a kreativitást minél inkább fokozó környezet megteremtése. Az összekapcsolt irodák az automatizált hő- és fénybeállításoktól az emberek gardírozásáig mindenre alkalmasak. Ez olyan apróságokban is megnyilvánul, mint például a virtuális tárgyalófoglalás, vagy az állásinterjúra érkező munkatárs várakoztatás nélküli, automatikus végigkísérése az épületben – a parkoló foglalásától kezdve a beléptető kártyán át egészen az irodába lépésig –, mindenféle emberi jelenlét nélkül.

 

Összeforrt rendszerek, végtelen előnyök

Az okos komplexumoknak számtalan költségben és hatékonysági mutatóban is mérhető előnye van. Ha pedig már hatékonyság: az összekapcsolt munkahely rengeteg valós idejű adattal (ami ugyebár korunk „olaja”) gazdálkodik a jobb döntés meghozatala érdekében, ráadásul úgy lehet hozzájutni az adatokhoz, hogy nem terhel senkit pluszban a megfigyelés.

Az összekapcsolt munkahely leegyszerűsíti a kockázatkezelés problematikáját, hiszen az egymással valós időben kommunikáló eszközök észlelhetnek olyan problémát, ami céges szinten krízishelyzetet idézne elő. Például, ha egy pálinkafőzdében a lepárlás során a robbanásveszély irányába haladna a folyamat, a rendszer automatikusan figyelmeztet. Átültetve ezt az analógiát egy logisztikai irodába, a raktárban való fennakadásról percek alatt értesülhetnek az érintettek, amivel elejét vehetik a több órás szállítmánykésésnek. Az összekapcsoltság javára írható az is, hogy valós időben nyomon követhetővé válik az ellátási lánc, ahogy a készletek is. Így már rövid távon megelőzhető a fennakadás.

10 statisztikai adat, ami sokat elárul a globális munkaerőpiacról

1. A munkavállalók 85 százaléka elégedetlen a munkahelyével.

2. A dolgozók 77 százaléka szerint a flexibilis munka megnövelné a hatékonyságukat.

3. A boldog dolgozók jobban teljesítenek – véli a munkavállalók 31 százaléka.

4. A dolgozók 54 százaléka túl zavarónak találja a munkakörnyezetét.

5. Az irodai dolgozók átlagosan 86 percet veszítenek el munkájukból egy nap, csak azért, mert mások megzavarják őket.

6. A jó irodai design 33 százalékkal növeli az alkalmazottak jó közérzetét.

7. 10 nappal kevesebb betegszabadságot vesznek ki azok a dolgozók, akik jól érzik magukat a munkahelyükön.

8. Az eredményes munkavállalók 58 százaléka csendes munkakörnyezetre vágyik.

9. A dolgozók 73 százalékkal kevesebb időt töltenek face-to-face kommunikációval, mint régen.

10. Az egylégterű irodákban 67 százalékkal megnövekszik az elküldött e-mail és chat üzenetek száma.

Forrás: talent-works.com

 

Tökéletes kényelemre tervezve, megtartást növelve

Persze az egyik legfontosabb tényezőről, az emberről sem szabad elfeledkezni. Számtalan kutatás foglalkozott már a munkahelyi környezet vagy épp a napszak produktivitásra gyakorolt hatásáról. A szenzorokkal és kütyükkel ellátott irodák például képesek arra, hogy valóban felrázzák a belassult kreativitást és fokozzák a termelékenységet – kezdve például a hőmérséklet szabályzásával.

Egy 2015-ös tanulmány például arról számolt be, hogy a férfi és női munkaerő is rosszabb produktivitási rátát produkál 20 Celsius fok alatt és 28 Celsius fok fölött. Az ideális valahol a 22 és 24 Celsius fokos hőmérséklet körül van, ehhez plusz adalék a beszűrődő napfény vagy a kinti eső. Az összekapcsolt iroda például képes arra, hogy a fény és a hőmérséklet állandó szabályzásával megteremtse a legideálisabb munkakörnyezetet. Mindemellett a dolgozók kényelmét is szolgálja, mert például a kávéfőző is rendszerhez kapcsolt, így távolról is működtethető.

A connected workplace a munkahelyi elköteleződés problematikáját is megoldja. Elvégre lehetővé teszi a mobilis munkavégzést, megszünteti az irodához, helyhez való kötöttséget mindamellett, hogy elősegíti a munkahelyi közösség építését, a kapcsolatteremtést és a céget érintő hírek azonnali kézbesítését.

 

Személetmódváltás nélkül nincs összekapcsolódás

A szakértők azt jósolják, hogy 2020-ig több mint 50 milliárd kütyü lesz az internethez csatlakoztatva. Persze ezek közül nem mindegyik közvetlenül a munkahelyi szerverre lesz ráaggatva, de jelentős részük mégis valamilyen módon kapcsolódni fog hozzá. Tehát ez már nemcsak az irodai hőmérséklet automatizálásáról és a machine-to-machine-ről, hanem egy olyan magasabb szintű összekapcsolhatóságról szól ember és gép között, ami a hatékonyság, termelékenység eddig nem látott mértékét hozhatja el.

A fentiek megvalósításához persze rengeteg mindenre van szükség, és itt nem csak a VPN-re és személyes hotspotokra, a biztosított hálózatra vagy a megfelelő kütyükre kell gondolni, mert ez csak a technológia része. Van ugyanis egy sokkal fontosabb faktor: az ember. Az ilyesfajta irodák érdemi kihasználásához szükség van mind a munkavállalói, mind a munkáltatói szemléletmódváltásra. S míg itthon relatíve idegenkednek a munkavállalók az automatizált megoldásoktól, addig meghonosítani a munkavállalás klasszisokkal hatékonyabb, emberbarátibb változatát komoly kihívásnak ígérkezik – de a fejlődés majd utat tör magának.