Munkerőpiac

54_Managed_by_Q_Blog.jpg
Forrás: ITB
Kutyaharapást szőrivel: versenyelőny az állatbarát iroda

Ki engedte be a kutyát? Avagy a boldog gazdi boldog céget eredményez

Stresszmentes, proaktív, hatékony, jókedvű – négy jellemvonás, ami még a leglelkesebb, legmotiváltabb munkavállalóból is eltűnik a nap közepére, hiába a csocsó és a babzsákfotelek tömkelege. A rossz hír az, hogy nincs az a kütyü vagy materiális dolog, ami olyan egyszerűen növelhetné a produktivitást, a dolgozói elköteleződést és általános munkahelyi elégedettséget, mint egyvalami. A jó hír az, hogy ez nem más, mint az asztal alatt szunyókáló kutya. De mit jelent ez a számok nyelvén?

A legnagyobb nemzetközi cégek már évekkel ezelőtt rádöbbentek arra, hogy négy apró talpacska állandó kopogása, egy-egy lusta ásítás és néhány játékos vakkantás olyan szintű stresszmentesítést képes pillanatok alatt elvégezni, amihez egy tucat jól képzett pszichológusnak is több napra volna szüksége. Félretéve a bagatellizálást, egyre több európai cég csatlakozik az állatbarát munkahelyek népes táborához, nem véletlenül.

Az már-már elcsépelt dolog, hogy az állat jelenléte képes stresszmentessé varázsolni bármilyen környezetet, ahogy az is, hogy a kedvencek simogatása képes úgy stimulálni az agyközpontot, hogy a felgyülemlett kortizolhormon csökkenni kezdjen, mégis így van. Ez pedig csak a jéghegy csúcsa. Az állatbarát iroda ugyanis nemcsak élhetőbb, szerethetőbb irodai környezetet teremt, hanem növeli a hatékonyságot és csökkenti a fluktuációt. De mit jelent ez pontosan a cég tulajdonosának?

 

Boldog kedvencek, boldog munkavállalók

Például 12 százalékkal nagyobb munkahelyi elégedettséget és 80 százalék fölötti elköteleződési rátát. Az állatbarát irodák ugyanis azon túl, hogy egészségesebb és boldogabb munkavállalókkal büszkélkedhetnek, azok (a Nationwide kutatása szerint) közel 90 százalékos elköteleződéssel viseltetnek munkahelyükkel szemben, azaz gyakorlatilag nincs ajánlat, amivel el lehetne őket horgászni. Ugyanez a ráta az állatok számára tiltott irodák esetében csak 65 százalékon áll.

Szintén a kutyákat és a kisállatokat jó szívvel látó irodák malmára hajtja a vizet, hogy hatásukra az alapvetően mogorva, állandóan problémázó és mindenkivel rossz kapcsolatot ápoló kollégák is könnyebben nyitnak munkatársaik felé. Az eb megtöri a jeget, és jó beszédtémává válik azok számára is, akik nehezebben találják meg a hangot másokkal. Az állatbarát irodákban ráadásul nem telik el úgy egy fél nap, hogy az ember ne állt volna fel az asztaltól legalább féltucatszor. Elvégre a kutyának vannak szükségletei, már ami a sétáltatást illeti, ami kiváló szünet- és ihletforrás a gazdinak. Bizonyított tény, hogy mindig a flow tevékenység közben születnek a legkreatívabb ötletek. Egy rövid séta, játék az ebbel pedig azonnal kiszakítja a dolgozót a feladatok hömpölygő áradatából, így az isteni szikra is hamarabb bevillanhat. A fizikai fittség pedig a szellemi kapacitás katalizátora.

 

Kutyabiztosítás, fizetett kutyázás – mit csinálnak a világ másik felén?

Egy olyan világban, ahol a munkavállaló egyre inkább felértékelődik a vezetőség szemében, és a megtartás vált az új toborzássá, a cégtulajdonosoknak bizony rá kell döbbenniük arra is, hogy az állatok milyen fontos szerepet játszanak a dolgozóik életében. Nem egyszer fordul elő, hogy a munkavállalók korábban kéredzkednek haza vagy kevesebb túlórát vállalnak be, esetleg rossz hangulatban töltik az időt a munkahelyen azon aggodalmaskodva, vajon mit csinálhat éppen a kis kedvencük otthon.

Itt nem kerül a kutya ebek harmincadjára, avagy top 5 kutyabarát cég

1. Amazon: napi 7000 kutya fordul meg, a cég pedig kutyakaki zacskót és friss jutalomfalatot is biztosít a négylábú munkavégzők számára, természetesen kutyafuttató is van az épület udvarán

2. Procore Technologies: a kutyás képeknek saját belső üzenőfal van fenntartva, ráadásul a cégben vannak kutyabarát happy hours és kutyás partik, azaz „pawties”-ok.

3. Trupanion: mindamellett, hogy állatbiztosítást kapnak a bejáró ebek, a cég gondoskodik arról, hogy napi egyszer megfelelő sétában is részesüljenek, amit egy sétáltató biztosít számukra.

4. Petsmart: szintén biztosítást ajánlanak az ebek részére, és az iroda úgy van kialakítva, hogy a kutya egész nap a gazdája közelében lehessenn.

5. Airbnb: saját badge és fényképes adatlap jár minden jószágnak, akárcsak az embereknek.

 

A nagy cégek közül a Google és a Mars könnyített Európában elsőként a gazdik szívén, ugyanis állatbaráttá tették irodáikat. Utóbbinál külön kisállatgondozási részleg található, és a magyarországi székhely is természetesen kutyabarát, akárcsak a Google kirendeltsége. Amerikában az Amazon mutat utat, ahol naponta közel 7000 kutya fordul meg az emberével együtt.

 

Nyűg helyett okos megoldások

Természetesen nem csak kutyabarát emberek és gazdik ülnek az íróasztalok mögött, az pedig nem várható el senkitől, hogy jó szemmel nézze, ha a neveletlen blöki tűzcsapként használja a szekrényt, vagy épp riasztót megszégyenítő hangzással konstatál minden mozzanatot. Épp ezért szükség van bizonyos szabályokra, hogy kutyás és anti-kutyás békében megférjen egymás mellett, nem zavarva a másik személyes terét.

Első lépésként szigorúan betartott házirendre van szükség, ami kitér az oltások meglétének szükségességére, a viselkedési normákra és általánosságban arra, hogy milyen előírások és kritériumok vonatkoznak a munkahelyre bevihető állatokra. Számos munkahelyen elvárt, hogy a kutya megfelelő alapengedelmességi vizsgával rendelkezzen. Ez egy tökéletes második lépés, amivel kiszűrhetővé válnak az olyan állatok, amelyek nem örömöt, hanem bosszúságot hoznak az amúgy is stresszes munkahelyre. Nem árt kijelölni no-dog zónákat, amit akár kutyaajtóval is le lehet választani. Tény, hogy nem a legmegszokottabb irodai felszerelés, de garantálja a kutyamentes pillanatokat.

Sokat segít az is a zökkenőmentes együttlétben, hogy a kutyák a gazdájuk közelében pihenhetnek. A rohangáló, izgatott, egymással játszó kutyák nem segítik elő a proaktivitást és nyugodt munkavégzést. Viszont, ha a jószág a gazda lába mellett pihenhet egész nap, valószínűleg nem lesz számára csábító átrohanni az irodán. A nyugodt kutya, pedig nyugodt légkört, és aktívan dolgozó gazdit szül.