Munkerőpiac

24_2_pro_staff.jpg
Forrás: ITB
Kettőn áll a vásár

Csütörtökön kérjünk fizetésemelést

Csütörtökön vagy pénteken, egy csésze kávé után és konkrét összeget meghatározva kell fizetésemelést kérni – ha hinni lehet a különböző kutatásoknak és tapasztalatoknak. Nem könnyű, de kell a munka pénzügyi oldaláról is tárgyalni, hiszen kettőn áll a vásár.

Alkalmazottként sohasem kértem fizetésemelést, még túl éretlen voltam hozzá. Viszont amikor elküldtek munkahelyemről, nemcsak nagyobb végkielégítést, hanem a munkára használt számítógépet is elkértem – meglepetésemre oda is adták nekem. Akkor tanultam meg, hogy kettőn áll a vásár, merésznek kell lenni és jól időzített (akár fizetésemelési) kérésünknek hangot is kell adni.

 

A nők ritkán próbálkoznak

Mind kiderült, nem vagyok ezzel egyedül. A Salary.com oldal felmérése szerint az emberek 37 százaléka tárgyalja újra rendszeresen a fizetését, míg 18 százalékuk egyáltalán nem foglalkozik a kérdéssel. És még ha a teljesítményt értékelik is rendszeresen, az nem jelenti azt, hogy a beszélgetésen a fizetésemeléséről is szó esik, a válaszadók 44 százaléka szerint nem foglalkoznak ezzel a témával. A nemek közötti szórás is nagyon nagy: a férfiak 57 százaléka próbálkozik első fizetésének módosításával, míg a nők esetében ez az arány csupán hét százalék (Linda Babcock „Women Don’t Ask” című könyv adatai alapján). Akik tárgyaltak fizetésükről, azoknak átlagosan hét százalékkal magasabb juttatást sikerült kiharcolniuk.

És meg is értjük bizonyos szinten, félünk a tárgyalástól. Hiszen sok a veszteni való, attól tartunk, hogy rossz szájízzel és megromlott viszonnyal maradunk a beszélgetés után – és a fentebb említett hét százalék sem tűnik valami óriási összegnek. Azonban Margaret A. Neale, a stanfordi egyetem tárgyalási professzora kiszámította, hogy ha például éves szinten 100 ezer dolláros fizetéssel indulunk, míg kollégánk 107 ezer dollárra tornássza fel kezdő juttatását, akkor nyolc évvel többet kellene dolgozzunk azért, hogy munkatársunkhoz hasonló vagyonnal vonuljunk nyugdíjba (feltételezve, hogy egyébként a munkaévek alatt egyenlő bánásmódban részesülünk).

 

Készüljünk fel a bértárgyalásra!

A sikeres fizetésemelés titka a felkészülés, a megfelelő önismeret és a megfelelő időzítés. A jó vezető magától felismeri, hogy mikor van az ideje a fizetésemelésnek, és maga kezdeményezi a tárgyalásokat. Ha nem ez lenne, akkor nekünk kell elindítani a folyamatot. Érdemes azonban egy kis időt eltölteni a cégnél, mielőtt fizetésemelést kérünk. A legtöbb vállalatnál egy év ledolgozott munkaidő már régiségnek számít, az évforduló is okot adhat a tárgyalás kezdeményezésére. Még ha a vezető nagyon is elégedett teljesítményünkkel, az egy éves évfordulónál hamarabb nem kezdjünk fizetésemelési tárgyalásokba. Ennyi idő kell ahhoz, hogy megismerjük feladatainkat, a vállalat működését, hatékonyan dolgozzunk.

Miután úgy látjuk, hogy elérkezett az idő a fizetés újratárgyalásához, végezzük el házi feladatunkat, legyünk tisztában azzal, hogy pontosan mennyit is érünk a vállalatnak. Tájékozódjunk arról, hogy hasonló állásban, hasonló tapasztalattal, de más vállalatnál dolgozók mennyit keresnek. Ha a különböző fejvadász cégek fizetési összeállításából pont a mi szakmánk hiányozna, érdemes megkeresni egy-egy fejvadászt, hogy informálódjunk. Ha nem is szeretnénk új álláshoz jutni, a piaci megmérettetés megmutatja, mi a pontos értékünk, mennyit is hajlandók fizetni mások nekünk.

Igyunk egy csésze kávét!

Testileg is készüljünk fel a fizetésemelési tárgyalásra. Közvetlenül a megbeszélés előtt igyunk egy csésze kávét. Tanulmányok szerint a koffein ellenállóbbá teszi az embert a meggyőzéssel szemben, ami azt jelenti, hogy kitartóbban tudjuk képviselni saját érdekeinket. Majd a tükör előtt gyakoroljuk a következő testtartást: húzzuk ki magunkat, tegyük a kezünket csípőre, emeljük fel az állunkat és húzzuk ki a mellkasunkat. Ez állítólag megnöveli a tesztoszteron szinten, ami kedvezően befolyásolja önbizalmunkat és csökkenti a stresszt. A tárgyalóterembe magabiztosan, egyenes háttal, mosolyogva menjünk be, hiszen ez befolyásolja a tárgyalás hangulatát, kimenetelést.

Átgondolt számot találjunk ki

Amikor megfogalmazzuk azt a bizonyos összeget, amit el szeretnénk érni a tárgyalás végén, érdemes egyből nagyobb összeget kérni, mert nagy valószínűséggel kompromisszumos, vagyis az elképzelésünktől alacsonyabb összeg lesz a végeredmény. A Columbia Business School tanácsa szerint ne körülbelüli összeget, hanem jól átgondolt számot mondjunk a vezetőnknek, például 500 ezer helyett 485 ezer forintot. A kutatások szerint a pontos szám használatával olyan mértékű fizetésemelést érünk el, ami közelebb van a kívánt összeghez. A vezető ugyanis azt gondolja, hogy alaposan elvégeztük házi feladatunkat, kellően tájékozódtunk és így jutottunk el a konkrét összegig.

A harmadik tényező a sikeres időzítés. Nagyon sokan megvárják a teljesítmény értékelés idejét, hogy a fizetés módosításáról is beszéljenek, holott, ilyenkor a vezető már egy elfogadott költségvetéssel rendelkezik. Ehelyett érdemes az éves költségvetés tervezése környékén kezdeményezni a juttatások módosítását, így a vezető biztos megtalálja az emelés forrását is. Ha a vállalat átalakul vagy egy felvásárlás közepette van, jobb megvárni, amíg a dolgok lecsillapodnak. Amíg nem tisztázódtak, hogy pontosan kik lesznek (maradnak) a vezetők, nem alakulnak ki a felelősségi körök, nem születnek meg a közös költségvetések, és nem látjuk pontosan, hogy egyáltalán megmarad-e az állásunk, érdemes csak a munkára összpontosítanunk.

 

Készítsünk listát!

Ha megvan az összeg és kiválasztottuk a megfelelő időszakot is, akkor tegyük a tárgyalást csütörtökre vagy péntekre – ezeken a napokon nagyobb valószínűséggel lesz sikeresünk. A hét elején mindenki harcias és kemény, de a hét két utolsó munkanapján már hajlamosabb a kompromisszumra és nyitottabb a tárgyalásra, hiszen szeretne lezárni minden kérdést, befejezni minden munkát a hétvége előtt – áll a Psychology Today tanulmányában.

Pontokban foglaljuk össze és írjuk le a mondanivalóinkat, mely saját képességeink és saját eredményeink felsorolását (is) tartalmazza. Nem kell dicsekedni, de úgy kell összeállítani az érveket, hogy el tudjuk adni magunkat, mutassuk meg milyen sokat érünk a vállalatnak. Érdemes előtte gyakorolni a beszélgetést, például otthon, a társunkkal, így jobban felkészülhetünk a váratlan kérdésekre.