Strategy

06_Games.cz___Tiscali.cz.jpg
Forrás: ITB
Deal! 2016

Batman, üzleti pszichológia, új generációk

A ma élő generációk életében mindig fel-fel bukkantak a szuperhős figurák, de olyan intenzíven, mint az uralkodók és az őket követő emberközpontú generációk esetében, azelőtt sosem voltak jelen. Raádásul a szuperhősöknek igen komoly kapcsolata van az üzleti pszichológiával is, nem csoda, hogy e két generáció döntéshozatali mechanizmusára is komoly hatással vannak.

Ha üzleti pszichológiáról beszélünk, akkor meg kell említenünk, sőt mindenek apjaként kell gondolnunk William Moulton Marston amerikai pszichológusra, ügyvédre, és nem utolsó sorban, de meglepő módon képregény alkotóra. Igen-igen, a ma már csak DISC néven ismert rendszer alapjait ugyanis ő rakta le 1928-ban. Ő elmélkedett először azon, hogy az emberek tipizálhatók pszichológiai szempontból, és ennek bizony hatása van döntéshozatali mechanizmusukra. A középkorú szakember 1947-ben meghalt, sokan ennek tulajdonítják azt, hogy saját rendszere egy másik pszichológus nevével fonódott össze. Thomas Hendrickson ugyanis ezt az elméletet karolta fel, és épített belőle világraszóló brandet.

 

Wonder Woman és a pszichológia

A DISC hatással volt az üzleti életre, a ma jelenlévő rendszerek is ezeken az alapokon nyugszanak. No, nem Hendricksonén. Marston volt az, akinek kutatásait a mai legmenőbb üzleti pszichológiai rendszerek folytatták, majd átalakítva új alapokra helyezték. Kicsit megdöbbentő a tény, hogy ez a komoly pszichológus úr volt a megalkotója az első női szuperhős figurának, a Wonder Womannek is. Mégis mi köze van egy pszichológusnak a képregény íráshoz? Azt mondják, minden könyv tanít. A legjobb könyvek gondolatokat ébresztenek. Márpedig ha gondolatokat ébresztenek, akkor befolyásolnak is némiképp. Hát persze, hogy van helye a képregényekben ennek a tudásnak!

Azon már nyilván nem szabad csodálkozni, hogy a megannyi szuperhős közül Wonder Woman örökzöldnek számít, és a legmenőbbek között tartják nyilván. És azon sem szabad csodálkozni, hogy ha a generációk döntéshozatali mechanizmusáról beszélünk, külön meg kell állnunk a mostani 30 év alattiak generációjánál, akiknél a képregényvilág a Marvell stúdió jóvoltából hihetetlen fantáziadúsan és élvezhetően, mi több, digitálisan és nem könyv formájában jelenik meg. A filmvászonról pedig átvihető a játékok világába is, vagyis beszivároghat, sőt betörhet a fiatalok mindennapi életébe, így a gondolatvilágába is. A pszichológusok pedig majd elmélkedhetnek azon, hogy ez mennyire jó vagy nem. A tény ettől még tény: szuperhősök alakították a mai uralkodó és az utánuk következő emberközpontú generációk gondolatvilágát, döntéseit. Ezzel pedig azoknak mindenképp számolniuk kell, akik sikeresek akarnak lenni, akik az ő nyelvükön akarnak szólni.

 

Szuperhősök szuper világban

Ha a szuperhősökről elmélkedünk, nemcsak a képregényekre kell gondolnunk. Az nyilván egyértelmű, hogy Batman, Ironman, Superman vagy épp a Bosszúállók (Avangers) meghatározzák és uralják a mozivásznat. De mi van a szuperképességekkel bíró kisfiúkkal? Van olyan, akinek Frodót vagy épp Harry Pottert külön be kell mutatni? Frodónak ott volt a gyűrűje, Harrynek a pálcája, és mindkettőnek szuper bátorsága küldetése teljesítéséhez. Ugye az sem véletlen, hogy ezek a kölykök kicsik, törékenyek és gyengék, minimum átlagosak a mindennapi életben. Így van hatása annak, hogy egy másik, fantáziadús világban mindent és mindenkit megmentő erővel bírnak. És melyik gyerek ne álmodozna arról egy rosszul sikerült iskolai nap után, hogy bárcsak ő is bírna valamilyen szuperképességgel…

Hogy mennyire igaz az állítás, mely szerint teljesen uralták, uralják a mostani generáció életét ezek a fantasyk, mi sem bizonyítja jobban, mint a mozik bevételi rangsora, vagy az IMDb filmadatbázis osztályozási rendszerén alapuló örök ranglisták. A mozi örökranglistán, ahol az egy adott film által termelt bevételeket állítják rangsorba, az első 10 helyezett között hat, az első húszban 11 ilyen film található. És az is elmondható, hogy ha nem akar a producer mellényúlni, ellenben kasszasikert tervez, ebben a műfajban kell gondolkoznia.


 

Döntéshozatali következmények

Még élénk az emlék, amikor a mozi előretörésével, vagy épp egy-egy siker film megjelenésénél a pszichológusok zöme támadta az aktuális karaktert. A különböző irányból indított támadások eredője mindig ugyanaz volt: nem megengedett az, hogy a gyerekek egy álomvilágban nőjenek fel, és azt gondolják majd később, hogy szuperhős kellékekkel lehet megoldani a világ problémáit. Aztán persze semmit sem értek el az okoskodással, maximum annyit, hogy néhány szülő megpróbálta minimalizálni az ilyen típusú filmek mennyiségét a gyermekei életében, ami a legtöbb esetben azt eredményezte, hogy márcsak azért megnézték a srácok. (Már a Biblia óta tudjuk, hogy a tiltott gyümölcsnél nincs is jobb.)

Melyek azok a döntéshozatali következmények, amelyekkel oly nagy mértékben kellett volna számolniuk a felelőtlen szülőknek? A műfaj neve fantasy. Nem véletlenül, hiszen a fantázia világára épít. A gyerekek gondolhatják úgy, hogy ha bármi baj történik, jön Batman és megold mindent. Mondja ezt az, aki nem nézte végig az említett szuperhős filmjeit. Sokkal többről van szó bennük, és a fiatal korosztály nem azért szereti ennyire ezeket a karaktereket, mert tökéletesek és mindent tudnak. Sőt, azokat szeretik leginkább, akik persze győzedelmeskednek a végén, de időről-időre elbuknak, majd felállnak. Ha csak a nyáron futó, óriási meglepetést okozó szuperhős paródiának szánt Badass hatalmas sikerére gondolunk, akkor pláne alátmásztottnak tűnik a megállapítás.

Aki mindennek a negatív oldalát akarja nézni, az valóban megtalálja a szuperhős világ veszélyeit. Mert az valóban okozhat törést egy gyermek életében, hogy bár felnő, átlagos gyerekből mégsem válik szuperhőssé, hanem átlagos vagy – ami még rosszabb – átlagon aluli marad. De nem gondolhatjuk komolyan, hogy ezért a szuperhős figurák a felelősek! Ám ha a pozitív oldalát nézzük a dolognak, akkor egyértelműen elmondható, hogy ez a generáció nem ismeri az „eleve lehetetlen” fogalmát. Ennek (is) köszönhető, hogy a mai 20–32, illetve 8–20 éves korosztály szülöttjei teljesen más dimenzióban látják a világot. Régebben is voltak sikeres üzletek, amelyek szép nagyra nőttek, de a start-up dimenzió nem igazán létezett. Nem létezett az, hogy nekivágunk egy projektnek és abból, akár Magyarországról is, világméretűvé válunk, és ehhez nem több évtizedet, csupán egy-két évet kell várni. Persze téves lenne az a következtetés, hogy ez kizárólag a szuperhősöknek köszönhető, de azért tegyük fel magunknak a kérdést: melyik korban volt jellemző, hogy 20-30 éves, önálló erőből csúcsra jutó milliomosok lepték el a világ üzleti életét? Nyilván lehet véletlen is, és nyilván több összetevős az egyenlet. Ültek már moziban szuperhős filmen? Meglepődnének, ha azt állítjuk, hogy bizonyos személyiségtípusok úgy távoznak a moziból egy-egy ilyen film megtekintése után, hogy „valóban mindent el lehet érni, csak akarni kell”. Higgyék el, bizonyított tény, hogy van ilyen! És ezt Marston nagyon is jól tudta, amikor a Wonder Woman figurát kitalálta, üzleti pszichológiai elmélét kipróbálván a fantasy világában.


 

Miért különleges Batman?

Annyi különös szuperhős futkos már a filmvásznakon, hogy azt mondják, nehéz újat mutatni, és erre minden évben rá is cáfol valaki. És még ebben a nagy zajban is vannak olyan figurák, akik örökzöldek tudnak lenni. Azt bátran állíthatjuk, hogy Batman ilyen figura, őt a szürke szuperhős világból a Michael Keaton nevével fémjelzett film emelte ki 1989-ben. (Akkor az önmegvalósító generáció – 1973–1984 – szülöttei valóban iskoláskorúak voltak még, akik készültek az életre.) De ezzel még nem lenne extra ez a figura sem. Azt viszont egyik szuperhős sem mondhatja el magáról rajta kívül, hogy többszörösen fel tudták éleszteni, történetét teljesen új dimenzióba tudták helyezni, és még az első sorozatnál is nagyobb sikert tudtak aratni vele. Elmondhatjuk, hogy az első Batman-film óta készült darabok is hatalmas sikert arattak, és maradandó nyomot hagytak a filmvilág történetében. A siker egészen jól mérhető: az első Batman-remake, amely 2005-ben látott napvilágot, mind bevételben, mint nézettségben felülmúlta őseit, és a második, a Sötét lovag pedig minden idők negyedik legjobb filmjévé vált. Ha pedig megnézzük, hogy előtte csak a Remény rabjai és a Keresztapa eposz két része van, elmondhatjuk, hogy a szuper csapatból messze Batman jutott a legmesszebre. Már a rendezők személye is impozáns, hiszen a legtöbb szuperhős filmet ismeretlen rendezők alkotják meg, míg Batman esetében először Tim Burton, majd Christopher Nolan is a rendezők soraiban volt, akiket még csak véletlenül sem tekinthetünk ismeretlen alakoknak.

De miért különleges Batman – még? Azt mondják azért, mert nem egyértelműen fantasy. Átmenetet képez a valóság és a fantáziavilág között, afféle „akár meg is történhetne” sztori. Különösen a modern feldolgozás. Hiszen vannak városok, ahol van korrupció, ennek vannak áldozatai és nyertesei. És vannak emberek, akik a rosszak ellen küzdenek. Tehát vannak jók és vannak gonoszok, és mindig akad közöttük egy-egy vezér is, a fő jó és a fő gonosz. De míg a való világban általában nem, úgy a Batman-történetek során e két főellenség megküzd egymással, és a végén rendszerint a jó győz. Sőt, sokszor a hétköznapi emberek soraiból kerülnek ki az igazán nagy hősök, akár rendelkeznek szuperképességekkel, akár nem, de fontos szerephez jutva részt vesznek a világ jobbá tételében. Miért ne lehetne így a valóságban is? Ezen túlmenően Batman esetében meghatározó a technológia is, vagyis annak alkalmazása a siker érdekében. De nem sci-fi jellegű eszközökre kell gondolni, hiszen bat-mobilt akár lehetne nagy mennyiségekben is gyártani, és hát a denevérember trükkjei sem utánozhatatlan megoldások, legalábbis többségükben nem az.

 

Szuper üzletemberek

Batman egy trauma hatására határozza el, hogy átlag városlakóból hőssé válik, és ehhez megvannak a támogatói és a háttere is, anélkül ugyanis nehezen menne. De ennek a fordítottja is igaz, sok elkényezetett, gazdag gyereket ismerünk, akik semmi hasznosat nem tudnak kezdeni a családjuk pénzével. Ettől válik még inkább reálissá a sztori. Hiszen egyáltalán nem elképzelhetetlen egy olyan város, ahol az arra érdemesek, a legrátermettebb lakók valóban szuperhőssé tudnak válni. És ha már azzá lettek Batman tanain felnőve, akkor majd azon dolgoznak, hogy példaképükön is túlmutassanak eredményeik. Szeretjük a jó oldalát nézni a dolgoknak, mert úgy gondoljuk, csak az visz előre. Vagyis a szuperhősök világa igenis hasznos! Sok energiát és hitet meríthet belőle az a generáció, amely közvetlen a hatása alatt van. Kitágíthatja a határokat, új lehetőségeket teremt a gyerekek számára. Így amikor felnőtté válnak és elkezdik pályájukat, nem azt keresik majd, mit nem lehet megoldani, hanem arra fókuszálnak, hogy biztosan van megoldás, hiszen a szuperhősök sem adják fel soha. Persze ennyire azért nem direkt a hatás, de a döntéshozatali mechanizmusba bizony beépül szépen lassan. Raádásul a szuperhősök világában semmi sem leosztott. Egyszerű átlagemberből, csenevész gyerkőcből is lehet az események során valódi hős. Üzenetként általában ott van a „pénz nem minden” és a „klisés gondolkodás nem mindig működik” életérzés is. És mire is van szükség az üzleti világban? Miért is tud az átlagtól pozitív irányba eltérő menedzser sikert elérni? Biztosan nem azért, mert ugyanúgy gondolkozik, mint mások! Ráadásul az igazi szuperhősök mögött mindig van háttér, egy közösség, és a végén természetesen a happy end. Szóval csak azért, mert generációkon keresztül nem volt jellemző, nem volt reális, nem volt megszokott, miért ne lehetne a valóság is egy kicsit szuperhősös?