HR

tanfolyam
Forrás: mikebishop.house.gov
Vezet a szépség- és vendéglátóipar

Ezek a legnépszerűbb OKJ-s képzések az internetes keresések alapján

Az OKJ-s képzések és tanfolyamok iránt érdeklődők közül minden harmadik tanulni vágyó már mobiltelefonján keresztül keres, míg a táblagépeken kezdeményezett internetes keresések kevésbé jellemzők.

A szépségipari és vendéglátóipari képzések vezetik a legkeresettebb OKJ-s (Országos Képzési Jegyzék) képzések rangsorát 2015-ben, vagyis a kézápoló és műkörömépítő, a kozmetikus, a cukrász, a szakács és a fodrász tanfolyamok iránt a legnagyobb az érdeklődés az interneten keresztül – derül ki a keresőhirdetésekre szakosodott Google Partner ügynökség, az Online Service Selector keresési szokásokat vizsgáló elemzéséből. A kutatás célja az volt, hogy kiderítsék, melyek a legnépszerűbb OKJ-s szakmák. Ennek alapjául a Google magyarországi keresési statisztikái szolgáltak.

„Az elemzés előnye, hogy nem egy-egy piaci szereplő adataira, hanem a legszélesebb körben tájékozódásra használt internetes kereső, a Google adatbázisára épít. Ez egy olyan megkérdőjelezhetetlen adatforrás, amely alapján összeállított OKJ-s képzések rangsora objektív és megbízható listának tekinthető” – kommentálta az eredményeket Andrási Tamás, az Online Service Selector ügyvezetője.

A 642 OKJ-s szakképesítésből 144 iránt (22 százalék) mutatható ki jelentős érdeklődés (minimum havi 100 keresés) a Google-ban történt keresések alapján. A részletesen vizsgált 144 szakképesítésre irányuló keresési összvolumen meghaladta az 1,3 millió keresést 2015-ben. A szakértők képzésenként vizsgálták a keresések nagyságrendjét, amely során megállapították, hogy egy-egy képzésre akár 30-40 féle kifejezéssel is kereshetnek az érdeklődők a Google-ban.

Az eredmények kiértékelése során több szakképesítés esetén is szükséges volt összevonásokat alkalmazni, mivel a keresési szokásokból nem volt egyértelműen meghatározható, hogy pontosan melyik OKJ-s szakmára irányul az érdeklődés. Például a „mérlegképes könyvelő” esetén a legtöbben általánosan keresnek, nem pedig speciális könyvelői szakterületekre, mint „vállalkozási”, „államháztartási”, „IFRS” stb. Ehhez hasonló összevonásokat 56 szakképesítésnél alkalmaztak az elemzés során. A következő táblázatban a szakképesítések összevonása utáni 25 legnépszerűbb OKJ-s képzéssel megszerezhető szakmát közöljük:
További kihívást jelentett a rövidített, egyszerűsített és ékezet nélküli szóalakok azonosítása, tekintettel a mobil eszközökön történő keresések népszerűségének növekedésére, amelyek aránya már eléri a 30 százalékot (táblagépek részesedése 6 százalék) az OKJ-s képzések területén.

„Annak érdekében, hogy a legnépszerűbb OKJ-s képzések iránt érdeklődők döntését megkönnyítsük, nemrégiben indítottuk el a melyiktanfolyam.hu honlapot, ahol további hasznos információkat találhatnak a látogatók a szakmaválasztáshoz, míg a konkrét képzési ajánlatokat a már 5 éve működő melyiksuli.hu oldalon hasonlíthatják össze egymással” – mondta Andrási Tamás.A kutatás során vizsgált kb. 1,3 millió keresés megoszlása ágazatok szerint rendkívül színes, de a keresések kétharmada (66 százaléka) csupán 7 területre korlátozódik, ez pedig a szépségipar, a vendéglátóipar, a gépészet, a kereskedelem, a közgazdaság, az oktatás és az egészségügy. Az iparági megoszlásokat vizsgálva egyértelműen megállapítható, hogy az építőipari, élelmiszeripari, faipari, turisztikai, szociális, ügyviteli és könnyűipari területeken induló OKJ tanfolyamok iránti érdeklődés mérsékeltebb az online keresési csatornán keresztül.