HR

32_manager2_420px
Forrás: -

Legyen meg a bizalom

Új seprő jól seper – tartja a mondás. Ez azonban nem mindig van így. Gyakran a működést zavaró súrlódásokhoz és kisebb katasztrófákhoz vezet, amikor egy új vezető átveszi az irányítást.

Új vezetők általában normális üzleti körülmények között, jól működő vállalatokban kerülnek pozícióba, ezért célszerű több türelmet tanúsítaniuk – ugyanis az előző vezető jellemzően nem olyan viszonyokat hagy maga után, amit sürgősen fel kellene számolni. Az ilyen vezetőváltás sikeressége nem az egyedülálló, kivételes döntéseken múlik, hanem sokkal inkább az óvatos, megfontolt integrációs folyamaton.

Mindehhez pedig nem árt néhány tanácsot megfogadni.

 

Ötletek és célok

Sok vezető számos új ötlettel érkezik a vállalathoz, ám az extrém ötletek megzavarhatják az érintett részleg addigi működését. Kezdetben tehát meg kell ismerni, miként működött eddig a vállalat, és csak ezt követően szabad lépésről lépésre bevezetni a szükséges változtatásokat. A vezető továbbá saját részlegét irányítsa, ne pedig beosztottjai munkáját végezze, ez ugyanis demotiváló lehet a csapatnak.


Az alkalmazottaknak önállóságra van szükségük, illetve arra, hogy a korábban egyeztetett, egyedi célok vezessék őket. Érdemes többféle célt kitűzni, mert így az alkalmazottak akkor is motiváltak maradnak, ha az egyéni célok közül egy-egy nem teljesül.

 

Felelősség, bizalom

A munkaköri leírások, munkafolyamat-leírások és aláírási szabályzatok egyértelműen meghatározzák, hogy mely döntések meghozatala tartozik az egyes munkatársak hatáskörébe. Új tevékenység indításának kezdetén nem tanácsos az alkalmazottakat önálló döntési jogkörrel felruházni, később viszont folyamatosan növelhető a mozgásterük és egyéni felelősségük az új területen.

A csoport egészével, illetve az alkalmazottakkal külön-külön folytatott megbeszélésekből megismerhető, miként működik az adott részleg, és milyen mértékben teljesülnek céljai. Alapszabály, hogy a dicséret a csoportos megbeszélésekre való, a kritika azonban az egyéni találkozókon hangozzon csak el.

A vezetők és alkalmazottaik folyamatosan fejlődnek a vállalati működés során. A főnök, aki már mindent tud, soha nem lesz csoporttag. A tréningeken a vezető is vegyen részt. A tréning megfelelő alkalom arra is, hogy növekedjen a bizalom egymás iránt, illetve a főnök kimutathassa, hogy ő is csak ember.

 

Együttműködés

Egy új vezető elsődleges célja, hogy megismerje üzleti partnereit. Érdemes ezeket a látogatásokat mindig az illetékes munkatárssal együtt megejteni. Ekkor ugyanis a vezető megbizonyosodhat arról, hogyan viselkedik kollégája az üzleti partnerekkel. Ugyanakkor az új vezetőnek lehetősége van arra, hogy saját területét képviselve minél inkább bekapcsolja azt az összvállalati együttműködésbe. Ez bizalmat ébreszt mind a munkatársakban, mind a vezető kollégákban.

A vállalatvezetésnek türelmesnek kell lennie az új vezetőkkel szemben, így teremtve lehetőséget arra, hogy minél előbb integrálódjanak a vállalatba. Aki gyors sikerre törekszik, felületessé válhat, és hibás döntéseket hozhat.