HR

programozo
Forrás: nbasquad.neocities.org
Jó fizetés mellé játszószoba is jár

Idén még jobban megkérik az árukat az informatikusok

Az informatikusok kétharmada számít idén is fizetésemelésre, a munkáltatók pedig a legkeményebb bértárgyalásokra a 26–35 év közötti korosztály kapcsán számíthatnak – derült ki egy friss kutatásából.

A tavalyi év elején az informatikusok közel kétharmada kapott fizetésemelést, nemek szerint vizsgálva azonban az is látszik, hogy a szakmán belül a nők ritkábban részesültek ebben, mint a férfiak – derült ki a NetAcademia Oktatóközpont januárban végzett online felméréséből. A kutatásban részt vevők tapasztalatait összegezve kiderült: a munkaadók fő motivációját a piaci elvárásoknak való megfelelés adja a béremelés során.

Az IT-szakemberhiány hatása

„A bértárgyalásoknál, még akkor is, ha konkrétan nem kerül szóba, ott van a levegőben a 25 ezres informatikushiány. A munkáltató ezért az egyre jobb fizetéssel, játszószobával, jóléti szolgáltatások bevezetésével igyekszik megtartani az IT-szakembereket. Nem véletlen, hogy az olyan klasszikus bérnövelők, mint például az előléptetéshez, kitűzött cél eléréséhez kötött emelések nem igazán jellemzőek” – mondta Litkei Péter, az oktatóközpont ügyvezetője.

Az informatikusok top 5 munkahelyi elvárása

1. Kellemes munkahelyi légkör
2. Kompenzációs csomag (bér, juttatások)
3. Megfelelő technikai háttér
4. Elérhető képzések
5. Kihívásokkal teli, izgalmas projektek

 

Az informatikusoknak mindössze 3 százaléka maradéktalanul, 13 százaléka alapvetően, míg 31 százalékuk inkább elégedett jelenlegi fizetésével. Mindezek ismeretében az sem véletlen, hogy az IT-szakemberek kétharmada idén is számít arra, hogy növekszik a bére: 40 százalékuk legalább 5 százalékos, harmaduk 10-15 százalékos, ugyancsak harmaduk pedig 15 százalék feletti emelést remél, vagy már meg is kapta azt.

„Az elvárások tekintetében a munkáltatók a legkeményebb bértárgyalásokra a 26–35 év közötti korosztály tagjaival számíthatnak. A kor előrehaladtával a fizetésemeléssel kapcsolatos várakozások és elvárások némileg visszafogottabbá válnak” – tette hozzá Litkei Péter.

Elindult a nagy szakmaváltások kora?

Az IT-területen dolgozók kétharmada maximálisan elégedett szakmaválasztásával. Persze a többség azzal is tisztában van, hogy értéke megőrzésének kulcsa, tudásának naprakészen tartása. Ennek leggyakoribb formája a munkáltató által finanszírozott külsős képzés, ugyanakkor minden ötödik IT-szakember saját költségén vesz részt szakmai fejtágítón.

„2017-ben összesen 28 000-en, köztük 15 000 szakmabeli informatikus tanult nálunk online tanfolyamainkon. A korábbi évhez képest megduplázódott azok aránya, akik egy másik szakmából átnyergelve kezdték el informatikussá képezni magukat. Ők gyakorlatilag nulláról vágtak bele, s helyezkedtek el IT-területen sikerrel” – mondta az ügyvezető.

A kutatás keretében azt is vizsgálta a NetAcademia, hogy mi az, ami saját bevallásuk szerint meghatározó az informatikusok motiválásában és az adott munkahelyen tartásában. A kellemes munkahelyi légkör végzett az élen, amit a kompenzációs csomag (bér, juttatások), illetve a megfelelő, innovatív technikai háttér követ. A szempontok között a negyedik helyen szerepel a képzési, tanulási lehetőség, míg az ötödiken a kihívásokkal teli, izgalmas projektek.

„A kellemes munkahelyi légkör megteremtésének egyik eredménye, hogy informatikusokat nagyobb létszámban foglalkoztató vállalatoknál már alap a csocsóasztalt, konzolt és egyéb »munkahelyi lazítókat« tartalmazó játszószoba. Emellett előretört a home office és a rugalmas munkaidő támogatása is, amelyek révén a vállalatok hatékonyabb munkavégzést várnak” – kommentálta az eredményeket a szakember.