HR

future_jobs
Forrás: tracksevenevents.com

Kinek lesz munkája a jövőben?

A ma iskolát kezdő gyerekek 65 százalékának olyan munkaköre lesz, amilyen most még nem létezik, miközben az OECD országokban a munkahelyek közel egytizedét veszélyezteti az automatizálás. Milyen képességek elsajátítására van szükség a digitális gazdaságban? És hogyan definiálják újra a munkaerő jövőjét a gazdaságot alakító erők?

A fenti tények egyértelműen jelzik, hogy egyre sürgetőbb feladat pontosan előre jelezni a digitális gazdaság hatását a munkaerőpiacra. Mindeközben pedig aktívan készülni kell a munkaadói és munkavállalói oldalnak is arra, miként alkalmazkodik ezekhez a változásokhoz. A kihívásokat figyelembe véve publikálta az Accenture legújabb kutatását, „Új képességek most” (New Skills Now) címmel, amely a digitális gazdaság kihívásait és lehetőségeit összegzi.

A kutatás során az alábbi kérdésekre kereste a választ:
• Milyen képességek elsajátítására van szükség a digitális gazdaságban?
• Hogyan lehet ezeket a képességeket fejleszteni és hatékony programokat kialakítani ezek alapján?
• A digitális gazdaságot alakító erők hogyan definiálják újra a munka jövőjét a kiszolgáltatott és marginalizált munkaerő esetében?

Képességek a digitális gazdaságban

2024-re a digitális képességeket igénylő pozíciók száma 12 százalékkal nő. A kutatás szerint minél korábban fejlesztik ki az egyének tanuláshoz kapcsolódó képességeket, és alakítják ki a támogató szemléletet, annál nagyobb a siker valószínűsége. A jövő generációi arra számíthatnak, hogy többször is munkakört váltanak, és ezek között számos olyan lesz, amit még fel sem találtak.

A növekedési szemlélet – amelyet az ellenállóképesség, az alkalmazkodóképesség és a tanulás iránti szeretet jellemez – az alapja minden más képességnek, amelyre a munkakeresőknek és vállalkozóknak szüksége van, hogy sikeresen eligazodjanak a munka változó világában.

A kutatás háttere

A projektet komoly háttérmunka előzte meg: több mint 40 gyakorló szakembert és véleményvezért kérdeztek meg; az idegtudomány, vállalati tanulás, tehetségmenedzsment, oktatás, szociológia és a kognitív pszichológia területeit is érintették. Mindezek mellett több mint 130 millió álláshirdetést elemeztek, és áttekintettek 1000 munkaerő-fejlesztési programot. A tanulmány és a projekt célja az összegyűlt tudás keretbe helyezése, emellett iránymutatás, valamint egy előremutató vitaindítás arról, hogy milyen tennivalók állnak előttünk.

Melyek a legsürgősebb tennivalók?

A projektalapú munka a 2015-ös 28 százalékról 2020-ra 66 százalékra fog növekedni, és nagyon fontos lesz majd a rugalmasság. Ehhez kapcsolódóan lényegesek lesznek az interaktív képességek: hogyan alakítsunk ki kapcsolatokat, melyek segítségével hatékonyan tudunk együtt dolgozni másokkal, akár személyesen, akár virtuálisan. Ezenkívül fontos lesz a problémamegoldás kreatív megközelítése – az empátia és az újszerű, nyitott gondolkodás képességének elsajátítása, valamint a helyi piaci és az iparági igényeknek megfelelő releváns képességek tanulása.

A legfontosabb tehát a jövő munkavégzéséhez kapcsolódó képességek elsajátítása, illetve a megfelelő gyakorlati tudás megszerzése ahhoz, hogy kezelni tudjuk a technológiai megoldásokhoz kapcsolódó kihívásokat.

Hogyan segíthetünk a kiszolgáltatott és marginalizált munkaerőnek?

A társadalmi felelősségvállalás jegyében az Accenture 2010-ben indította el a „Képességek a sikerért” című programját, azóta egy, több mint 500 nonprofit szervezetből álló, nemzetközi hálózattal épített ki kapcsolatot – olyan szervezetekkel, amelyek kiszolgáltatott és marginalizált emberek képességbeli és foglalkoztatási hiányosságait számolják fel világszerte. A program támogatásával az elmúlt közel 7 évben több mint 1,7 millió embert vértezett fel a cég és partnerei olyan képességekkel, amelyek segítségével munkát találhatnak vagy üzleti vállalkozást indíthatnak. A projekt tapasztalatai alapján a résztvevő szakemberek gyakorlati know-how-ját is megosztották – többek között ez is szolgált a publikált tanulmány alapjául.