HR

szerverszoba
Forrás: business.nl

Megalakult a Koalíció a Magyar Digitális Munkahelyekért

A képzett szakember a digitális gazdaság legfontosabb erőforrása. A létrejött koalíció célja, hogy a munkaerőpiac fejlesztéséért uniós, és helyi szinten is megvalósuljon az összefogás és a folyamatos párbeszéd, amely határozott lépésekre ösztönzi az állami és a piaci szereplőket, illetve az oktatási és a szakmai szervezeteket.

Az Európai Unió december 1-én indította útjára a Digital Skills and Jobs Coalition kezdeményezést, ezt követően Magyarország az első tagállam, ahol megalakult a Koalíció a Magyar Digitális Munkahelyekért. A kezdeményezés hazai szervezéséért az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) a felelős.

A koalíció létrehozásának célja a digitális gazdaság fejlődésében érintett kormányzati, szakmai és civil szervezetek, illetve vállalkozások és oktatási intézmények közötti szakmai párbeszéd kereteinek kialakítása és a digitális munkaerőhiány mérséklését célzó javaslatok kidolgozása. Európában és Magyarországon is kritikus méretet öltött az informatikai és digitálisan felkészült egyéb szakemberek, munkavállalók hiánya, mivel a különböző képzési formák nem tudnak lépést tartani a digitalizáció miatt ugrásszerűen megnövekedett kereslettel.

Major Gábor, az IVSZ főtitkára a koalíció alakuló ülésén elmondta: "Ma már elengedhetetlen, hogy az állam, az oktatási szféra, a piac és a szakmai szervezetek együttesen formálják azokat a gondolatokat, amelyek aztán programmá tudnak összeállni, és végrehajthatóak lesznek. A koalíció egy szakmai fórum, amely kifejezetten a hazai problémákra keresi a megoldásokat, és egy konkrét akcióterv mentén fog javítani az informatikushiány, illetve a digitálisan képzett munkaerő mostani szintjén."

A kezdeményezés fővédnöke Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára.