HR

Már megint baj van a beszállítókkal

Többszörös munkajogi visszaéléssel gyanúsítja az Apple-nek beszállító tajvani Pegatron vállalatot jelentésében a China Labor Watch (CLW) nevű munkajogi szervezet.

Az amerikai központú CLW szerint az Apple által gyártott iPhone-okat és iPadeket összeszerelő Pegatron a sanghaji és az onnan 120 kilométerre fekvő szucsői gyárában a dolgozókat rossz munka- és lakhatási körülmények között tartja, fizetés nélküli túlórára kényszeríti őket, és béreik visszatartásával, személyi okmányaik elkobzásával akadályozza meg, hogy munkát váltsanak. A vállalat ezzel nem csak a kínai és a nemzetközi jogszabályokat sérti meg, hanem az Apple által írásba adott vállalati politikával is szembemegy,  áll a jelentésben. A CLW május és július között titokban csaknem 200 interjút folytatott munkásokkal a gyártóegységek kapuin kívül, és erre alapozza megállapításait.

Az Apple válaszul kiadott közleményében úgy fogalmaz, hogy teljes beszállítói láncát illetően elkötelezett a biztonságos és tisztességes munkakörülmények iránt. Az elmúlt hat évben az amerikai óriásvállalat 15 esetben vizsgálódott a Pegatron gyártóegységeiben, számos esetben előzetes bejelentés nélkül, és ezek során mintegy 130 ezer dolgozó munkakörülményeit ellenőrizték. Az Apple ígéretet tett a CLW vádjainak kivizsgálására és szükség esetén a hibás gyakorlat leállítására. A vállalat egyébként hónapok óta együttműködik a CLW-vel, és több hibát sikerült már kijavítani.

A Pegatron szintén közleményben reagált a China Labor Watch jelentésére. Ebben a cég az ügy kivizsgálását és a helyzet javítását ígérte a kínai munkaügyi jogszabályoknak és vállalati előírásoknak megfelelően. Jason Cseng, a vállalat vezérigazgatója úgy fogalmazott, "nagyon komolyan" fogják venni a vádakat, a cég célja ugyanis az, hogy minden napot jobbá tegyen az előzőnél munkásai számára.