HR

humaneroforras
Forrás: blog.soprasteria.co.uk

Nőttek az átlagbérek, de marad a szakemberhiány

2017-ben a dolgozók 79 százalékának növekedett a kereslete, ami a legtöbb esetben egy új állás egy új vállalatnál vagy egy általános éves béremelés eredménye. Átlagosan 9 százalékkal nőttek a bérek tavaly óta, ami főként a kezdő pozícióknál volt megfigyelhető. A munkavállalók több mint fele lojális munkáltatójához, és akár 3-5 évet is eltölt egy pozícióban – derül ki egy friss hazai felmérésből.

Nyolcadik alkalommal jelent meg a Hays Hungary 2018-as bérfelmérése, amely a munkaerő-közvetítő vállalat saját tapasztalatai és szakértői piaci elemzései alapján készül el. A kiadvány átfogó képet ad a magyar munkaerőpiac helyzetéről, az alábbiakban a bérfelmérésből válogattunk kategorizált összefoglalókat.

HR

A külföldre vándorlás komoly hatással volt a hazai munkaerőpiacra. Az itthon maradt szakemberek kevésbé tartják kockázatos lépésnek a munkahely váltást, így a legnagyobb problémát nem a jelentkezők hiánya, hanem a tapasztalt munkavállalók megtalálása jelenti. Emellett, sokkal fontosabbak lettek az olyan nem anyagi tényezők, amelyek az adott vállalathoz csábítják a munkavállalókat. Ilyen például az otthonról való dolgozás lehetősége vagy akár a már itthon is fellelhető 4 napos munkahét. Az employer branding egyre inkább fókuszba kerül a jövőben, és minden cég számára kulcsfontosságú lehet a jelöltek megtartása érdekében.

IT-szektor

A technológia dinamikus fejlődésének köszönhetően a meglévő területek mellett folyamatosan jelennek meg új területek, ezáltal pedig új munkakörök is az IT-munkaerőpiacon, ahol még magasabb fizetések várhatók. A legkeresettebb területeken (Java, C#, JavaScript és az automatizált tesztelés) továbbra is növekvő tendenciát mutatnak a fizetések, de az eddig megszokott ugrásszerű növekedés mérséklődni látszik. Sokkal nagyobb igény mutatkozik a több iparági ismerettel rendelkező fejlesztőkre, mint egy olyan szeniorra, aki ugyanazon a projekten dolgozik több éve. Az IT-terület iránti érdeklődés továbbra is növekszik, és többen választják ezt a pályát a diákok körében is, viszont a mély szakértelemmel rendelkezők megtalálása egyre nagyobb kihívást jelent a cégek számára.

Mérnöki és gyártási területek

2017-ben a gyártási és mérnökségi területeken a legnagyobb létszámnövekedés autóipari és elektronikai területeken volt tapasztalható. Az elmúlt évekhez hasonlóan növekvő tendencia mutatkozott a mérnöki bérek tekintetében, amely a szakterületeken belül ugyanúgy jellemző mind a vezetői, mind a beosztott pozíciókra. Az elmúlt öt év alatt mérnöki területen a nem vezetői/beosztott pozíciók esetében 19 százalékos, a vezetői fizetések esetében 3 százalékos béremelkedés tapasztalható.

Üzleti kiszolgáló központok

Az üzleti kiszolgáló központok (SSC) szektor továbbra is dinamikus fejlődést mutat, amely tovább erősítette a jelöltekért folyó versenyt, és egyes területeken a bérek nagymértékű növekedését eredményezte. Magyarország iránt továbbra is nagy az érdeklődés a külföldi befektetők körében, becslések szerint a tavalyi évben mintegy 50 ezer főt foglalkoztatott ezen iparág. A dinamikus fejlődés mellett, a szektor számos kihívással néz szembe. A betöltetlen pozíciók száma évek óta folyamatosan növekszik, amely egyre nagyobb arányban meghaladja a potenciális álláskeresők számát, és továbbra is nagy az igény az idegen nyelveket beszélők iránt.

Kereskedelem

A kiskereskedelmi forgalomban az előző évekhez hasonlóan, idén is növekedés várható, ami leginkább a jelenlévő cégek további növekedésének köszönhető. Mindez a bérekre is hatással van, de a növekedés mértéke szektoronként és márkákként eltérő tud lenni. Ezt leginkább a belépő szintű pozícióknál lehet tapasztalni, míg vezetői szinteken minimális a bérnövekedés. Az online vásárlás töretlen népszerűsége miatt, a legtöbb vállalat nagy hangsúlyt fektet arra, hogy üzletük ezen részét fejlesszék. Ebből fakadóan, az e-kereskedelemben és a digitális médiában jártas szakemberek iránt várhatóan nagy lesz a kereslet.

Értékesítés

Az utóbbi évben a műszaki és informatikai értékesítés volt az egyik leggyorsabban fejlődő terület, a gyártás, mérnöki és informatikai iparágak mellett. Annak ellenére, hogy a bérek növekedésének lassulása figyelhető meg, még mindig ezen a két területen a legversenyképesebbek a kompenzációs csomagok. Az iparág technikai jellemzői és a szakképzett munkaerőhiány miatt, igazi kihívás megfelelő embereket találni ezekre a pozíciókra. A Hays munkatársai szerint, az informatika és telekommunikáció területén az értékesítői támogató funkciók jelentősen megnövekedtek, és ezeken a területeken további növekedésre számítunk az elkövetkezendő években.

Bank és biztosítás szektor

Általánosságban elmondható, hogy a bank és biztosítás szektor erős évet zárt 2017-ben, és az idei évre is jó kilátásokkal bír. Kihívást jelenthet azonban az új jogi követelményeknek való megfelelés és a munkaerőpiacra belépő Y generációs jelöltek megnyerése. További kihívás lehet a tapasztalt szakemberek megtalálása, és a frissdiplomás jelöltek megszólítása, hiszen ez a terület egyre inkább népszerűségét veszti.

Pénzügy és számvitel

Az előző évekhez képest 2018-ban is tovább folytatódik az a trend, mely szerint a vállalatok központosítják pénzügyi folyamataikat, emiatt a teljes körű könyvelői és kontrolling pozíciók száma érezhetően csökkent az utóbbi három évben. A pénzügy és számvitel területe jelentősen eltér a többi szakterülettől, hiszen sokkal több az elérhető szakember, mint a betöltetlen pozíciók száma, aminek köszönhetően, egyre erősebb a verseny a jelöltek között. Ahhoz, hogy valaki kitűnjön az álláskeresők tömegéből, rendelkeznie kell a diplomán kívül valamilyen további pénzügyi képesítéssel vagy technikai ismerettel.

Építőipar és ingatlanpiac

Az iparágra általánosan jellemző a munkaerőhiány. Ez egyrészt annak köszönhető, hogy az építész- és építőmérnök képzéseken kívül nincs ingatlanpiaci képzés a felsőoktatásban. Másrészt egyre több külföldi cég jelenik meg a versenyszférában, ezzel tovább csökkentve az elérhető hazai munkaerői. Mindez azt eredményezte, hogy a piacon elérhető bérek növekedő tendenciát mutattak az elmúlt 12 hónapban. Az év legmeghatározóbb területe egyértelműen a lakáspiac volt, hiszen tíz éve nem adtak el annyi lakást, mint 2017-ben.