Menedzsment

Csukas_Istvan_MTI-Mohai_B.jpg
Forrás: MTI / Mohai Balázs
Cs. I. emlékezetére.

Influenszerek

A 2000-es évek csillogó hősei az influenszerek. Ritkán szerények és ritkán szegények. Lájkok, kattintások, posztok, kuponkódok, Google mérési adatok, Instagram- és Youtube-megjelenések, követők, grammra mérhető hatás, kiszámított másodpercek, üzlet… a háttérben profi gépezet. Életünk részei.

Nem fanyalogva, lenézve mondom, hiszen egyike voltam a maroknyi csapatnak, akik annak idején megálmodták és felépítették az első hazai, üzleti internetszolgáltatót, a DataNetet. Közöm van ehhez a világhoz.

Mégis, be kell vallanom, hogy – visszatekintve a 90-es évekre – fogalmunk sem volt arról, hogy valójában fenekestül fordítja fel életünket az Internet. Megláttuk benne a kibontakozás, megújulás lehetőségét, izgalmas játék és üzlet volt. És mi lett belőle? Még Gyurós Tibor barátom is – aki az általam ismert legcsillogóbb vízionárius volt –, alábecsülte talán a jelentőségét, bár már az a kép is mesebelinek tűnt, ami szavai nyomán kibontakozott előttünk.

Snitt.

Néhány napja elköszönt csendben egy ember. Meggyőződésem, hogy nem lehetett teljes tudatában a mérhetetlen áldásnak, amellyel mindannyiunkat megajándékozott. Jobbá tett minket és gyermekeinket. Az általa szavakkal festett szelíd világ belénk ivódott és ott rejtőzik valahol a szelfik kényszeres mosolya mögött megbúvó igaz bensőnkben – a gyermekben.

Miből gondolom, hogy tovább él, amit megálmodott? Két forrásból táplálkozik meggyőződésem.
Néhány hete kicsik játékát figyeltem, mikor feltűnt egy különösen marcona különítmény, ezt harsogva: „Mi vagyunk a zsoldosok, kezünk sose dolgozott.” Hát így…

A másik, hogy halálhírétől „felrobbant” az internet, és hozzá illő somolygós paradoxona e kornak, hogy az az ember, akinek még Facebook-profilja sem volt, a napokban többet szerepelt a virtuális térben, mint a legtöbb influenszer.

Csukás István valódi hatással volt, van, és még sokáig lesz is világunkra, és ennél még Süsü, a sárkány sem kívánhatna többet.

Németh László – Solution Focus Team és SF Brief Coach, Menedzsment Tanácsadó