Menedzsment

8_Pomodoro_e.jpg
Forrás: ITB
Pomodoro - Szeleteld az időt a hatékonyságért!

Egy sikeres, személyes, hatékonyságnövelő technikát ajánlok. Próbáld ki még ma!

A Pomodoro technika kifejlesztője kutatásai és saját tapasztalataim alapján azt állítom, hogy ha a munkanapjaid felszeleteled, és abba legalább háromszor 25-45 perces, teljesen összpontosított metszetet illesztesz – közöttük 5-10 perces szünetet tartva –, akkor munkád produktivitása ugrásszerűen megnő.

Mekkorák legyenek az időszeletek?
Az időszeletek hosszát ésszerűen igazítsd az elvégzendő tevékenységhez. A klasszikus 25-5-ös Pomodoro jól alkalmazható egy átlagos feladat megoldására, ám erős elmélyülést igénylő kihívásokhoz (legyen az szoftverfejlesztés vagy egy üzleti terv elkészítése) az 50 perc munka, 10 perc pihenés jobban illeszkedhet.
A módszer kitalálója szerint a hatékonyságot az is segíti, ha egy mechanikus időzítőt használsz, mivel annak saját kezű felhúzása megerősíti az elköteleződést, a koncentrált állapot kialakulását.

A technika elnevezése az olasz pomodoro (paradicsom) szóhoz köthető, mivel az alkotó, Francesco Cirillo, paradicsom formájú konyhai időzítőt használ az időszeletek mérésére…

A módszer hátterében az áll, hogy munkakörnyezetben a külső zavaró tényezők miatt hosszabb időn keresztül gyakorlatilag lehetetlen egyetlen célra összpontosítanunk, ám szinte mindig meg tudjuk ezt tenni egy-egy rövidebb időszeleten belül.

Azt javaslom, ne tétovázz, válassz ki egy megoldandó feladatot, állítsd be az időzítőt 25 percre, és maradj következetes! Tántoríthatatlanul ragaszkodj ezen időszakokban a fókuszhoz, ne engedj a csábításnak, halkítsd le telefonod, iktasd ki levelező rendszered, és ajtódra akaszd ki a „Most ne zavarj!” táblát.

Tartsd meg a kötelező öt-tíz perces szüneteket is, mert ezek biztosítják, hogy eléggé frissen vághass bele a következő pomodoro kihívásainak megoldásába.

Különösen hasznos lehet neked e módszer, ha:
sokszor zavarnak meg a munkádban,

beérkező emaileidre öt-tíz percenként rápillantasz,

gyakran érzed: nehéz egyetlen célra összpontosítanod.

(Francesco Cirillo: „The Pomodoro Technique” című könyve nyomán)

Németh László – Solution Focus Team és SF Brief Coach, Menedzsment Tanácsadó
    Személyes hatékonyságnövelési kérdésekkel keress bátran!