ITB Today

ITB_Today.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 01/15: A favágó üzemmódban dolgozó munkaerőre senki sem kíváncsi

Proaktivitást, globális gondolkodást és nem a vélt, hanem a valós üzleti probléma felderítésére képes embereket keresik az IT-munkaerőpiacon. A külhoni gazdák sem maradnak ki a digitalizációból. 2019-ben 13,8 milliárd dollár körül költhetnek világszerte 3D nyomtatásra.

TECHNOLOGY

A favágó üzemmódban dolgozó munkaerőre senki sem kíváncsi Proaktivitást, globális gondolkodást és nem a vélt, hanem a valós üzleti probléma felderítésére képes embereket keresik az IT-munkaerőpiacon, ahol fejlesztőből egyre több lesz a bootcamp jellegű továbbképző iskoláknak köszönhetően. Szenior, tapasztalt munkaerőből továbbra is hiány van, soft skillek területén pedig elvárás a megújulás képessége, a tanulni akarás.

A külhoni gazdák sem maradnak ki a digitalizációból Nincsenek magukra hagyva a külhoni magyarság által működtetett vállalkozások, több olyan, a magyar állam által létrehozott alap és együttműködés is létezik, amely a határon átívelő programokat, vállalkozásokat támogatja. A lehetőségek mellett az együttműködés ösztönzésére, fejlesztésekre, klaszterek létrehozására is szükség van.

A Samsung bemutatta a csatlakoztatott életmód vízióját A 2019-es Szórakoztató Elektronikai Kiállításon (Consumer Electronics Show, CES) a vállalat a mesterséges intelligencia alapú robotplatformját is bemutatta, amely a hétköznapokat teszi még gördülékenyebbé, így például az idősödő népesség számára nyújt segítséget a mindennapi egészségügyi rutin elvégzésében.

Folytatódott a visszaesés a személyi számítógépek piacán A tavalyi utolsó negyedévben 4,3 százalékkal, 68,6 millióra csökkent a PC-k eladása világszerte. A Gartner informatikai piackutató cég összesítése szerint 259,38 millió személyi számítógépet értékesítettek globálisan, ami 1,3 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál. 

Változások a magyar mobilpiacon A magyarországi mobilelőfizetések száma évek óta 11,7 és 11,8 millió darab körül ingadozik, 100 lakosra nagyjából 120 előfizetés jut.Változást csak az előfizetések összetételében mért a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), ugyanis egyre kevesebben választják a feltöltőkártyás megoldást, inkább a havi előfizetésre váltanak. 

Tudatosan kerülik meg a jogszabályokat a nagy technológiai vállalatok A technológiai nagyvállalatok nemcsak az újszerű termékek és szolgáltatások kifejlesztésében innovatívak, hanem a hagyományos jogszabályi keretek kijátszásában is. Egy, a folyamatokkal kritikus szoftvermérnök szerint a probléma gyökere, hogy a szabályozásért felelős államok nem tudnak lépést tartani az új technológiák okozta kihívásokkal, ezért az IT-cégek könnyen találnak kiskapukat a hatályos szabályozásban.

A PC-piacon is mélyrepülésben az Apple Nem csak az okostelefonok, hanem a PC-k piacán is rossz idők járnak az Apple-re, mivel a MacBook eladások 2018 utolsó negyedévében 3,8 százalékkal csökkentek. A Gartner adatai szerint a PC-k eladásai világszinten 4,3 százalékkal estek, így ebben a negyedévben 68,6 millió egység talált gazdára. A legjobban a Lenovo teljesített 16,6 millió egységgel, második a HP 15,3 millióval, harmadik a Dell 10,9 millióval, és csak negyedik az Apple 4,9 millió egységgel, ami 7,2 százalékos piaci részesedésre volt elegendő.

Feltekerhető mobiltelefont dobhat piacra az LG hamarosan Miközben a gyártók legtöbbje még csak összehajtható telefonok prototípusait mutatgatja sajtótájékoztatóin, a piac egyik szereplőjére már ennél sokkal tovább jár fejlesztéseivel. A dél-koreai LG ugyanis állítólag egy olyan mobiltelefon megépítésén dolgozik, amit nem csak összehajtani lehet, de teljesen fel is lehet majd tekerni, henger alakúra. 

Német cégeket fenyegetett meg Amerika A Trump nagykövete zsarolni próbál német cégeket"című írás szerint Richard Grenell levélben fordult az érintett vállalatokhoz, kiemelve, hogy a „szankciók jelentős kockázatát vonja maga után", ha továbbra is részt vesznek az orosz földgázt a Balti-tengeren keresztül, Ukrajna és Lengyelország megkerülésével Németországba szállító vezetékhálózat kiépítésében és működtetésében.

2019-ben 13,8 milliárd dollár körül költhetnek világszerte 3D nyomtatásra A legutóbbi prognózis alapján 2019-ben 13,8 milliárd dollár lesz a globális 3DP ipar költése. Ipar alatt hardvert, anyagokat, szoftvert és szolgáltatásokat értenek. A szám biztató, és egyértelmű, 2018-hoz képest 21,2 százalékos növekedést jelent. A következő években folytatódik a tendencia, 2022-ben már 22,7 milliárd dollár lesz a globális 3DP ipari költés.

Most kiderült mennyi értelme volt Trump háborújának Donald Trump Kínával szembeni kereskedelmi háborújának egyik kiemelt célja volt az amerikai külkereskedelmi mérleg javítása. Ebből a szempontból a főbűnös Kína, amely elképesztő, 300 milliárd dollár feletti mértékkel rontotta az elmúlt esztendőkben az egyenleget. A legújabb adatok azt mutatják, hogy a kínai gazdaság „szembesült” a kereskedelmi háború következményeivel, de a külkereskedelmi mérleg többlete továbbra is elképesztő dinamikával bővült.

Ilyen volt – ilyen lesz: 2018 megtanultuk, mit jelent az ipar 4.0 Megkértük a hazai piac néhány meghatározó személyiségét, foglalja össze röviden, milyennek látja az elmúlt egy évet, és mit vár 2019-től. Mi történ az IKT-iparban 2018-ban, és mi várható idén? Bóna Péter, a Com-Forth Kft. ügyvezető igazgatója az ipari informatika területét értékeli.

A Huawei veheti át az Apple helyét Az elemzők szerint 2019 több mint izgalmas év lesz az okostelefonok piacán, nemcsak az új trendek miatt (amikről mi is részletesebben írtunk korábban), de a gyártók közt éleződő verseny kapcsán is. A TrendForce szerint idén 3,3 százalékkal csökken a gyártott mobilok száma világszerte. Ha a kereslet rosszabbul alakul a vártnál, és az amerikai-kínai kereskedelmi háború is folytatódik, ez akár az öt százalékot is elérheti. 

 

HUMAN

Letaszíthatják trónjáról a YouTube királyát PewDiePie, polgári nevén Felix Kjellberg a világ legnépszerűbb youtubere. Több mint 80 millió feliratkozója van, ami sokáig elérhetetlennek tűnt, és egyetlen rivális csatorna kivételével ma is az. PewDiePie neve onnan is ismerős lehet, hogy többször került olyan helyzetekbe, amikor magyarázkodnia kellett. Veszélybe került a trónja PewDiePie-nak kihívója akadt. Nem kaliforniai fehér srácok napi videoblogjai veszélyeztetik, hanem T-Series nevű indiai kiadó csatornája.

Hanyatt-homlok rohanunk egy új világ felé Ha arra lennénk kíváncsiak, mit hoz a jövő, a legjobb megkérdezni Tim O’Reilly-t, akinek ujjai négy évtizede ott vannak a technológia pulzusán. A számítógépes szakkönyvek kiadásával is foglalkozó O’Reilly Media 64 éves cégvezetője az internet korának legbefolyásosabb gondolkodója, konferenciaszervező, futurológus, Harvardon végzett történész.

A jóléti állam öngyilkosságot követhet el a mesterséges intelligenciával A koppenhágai egyetem oktatója és egy dán agytröszt igazgatója közös cikkükben osztották meg aggodalmait a Foreign Policy hasábjain arról, hogy a szociális ellátások terén a mesterséges intelligencia (MI) döntő helyzetbe hozása alapjaiban áshatja alá nem csak a jóléti államot, de a liberális demokráciát is.

A biológus, aki otthagyta az MTA-t és gerillakertész lett vidéken Szemébe nézett egy pajzstetű és megváltozott az élete. Tudományos munkáját hagyta ott, hogy inkább a kiskertjét gondozza Kecskeméten. Metszőollóval vágja a füvet, imádkozó sáskákkal hadakozik, a tarack megleckézteti, a paradicsomot pedig egy „intelligens lénynek” tartja. Fetykó Kinga biológus, gerillakertész paradigmaváltásának története.

Az a vezető, aki kezdeményez Egy nagy létszámot foglalkoztató gyártó vállalatnál néhány éve elindítottak egy kezdeményezést, melynek keretei közt készítettek egy szakmai kompetenciákból álló mátrixot a termelésben dolgozók számára. A cég jól jár azzal, ha egyre több olyan munkatársa van, aki rugalmasan bevethető különféle területeken, mivel más gépekhez, technológiákhoz is értenek, illetve magasabb hozzáadott értékű tevékenységekre is bevonhatók. 

Nincs olyan, hogy fizetett PR-cikk „A PR-szakemberek elutasítják a reklámegyenérték mérőszámot, ami még mindig túlságosan elterjedt a magyar piacon. Helyette azt vallják, hogy nincs olyan, hogy fizetett PR-cikk: ha fizetünk érte, az már hirdetés” – írja Szányi Gabriella kommunikációs szakember, a Magyar PR Szövetség elnökségi tagja, a Public Affairs tagozat elnöke. 

A kínai gazdaság lassulása aggasztja a befektetőket Ázsiában azonban elromlott a hangulat, miután a decemberi, kínai külkereskedelmi adatsor jelentősen alulmúlta az előzetes várakozásokat. A kínai gazdaság lassulásával kapcsolatos aggodalmak erősödése után a hongkongi tőzsde 1,5 százalékot esett, míg a sanghaji börze 0,7 százalékkal került lejjebb, a japán tőzsde ünnep miatt zárva tartott. A határidős DAX index 0,7 százalékos esést vetített előre a hétfői piacnyitásra.

Átrendezheti a stream-piacot az Amazon A kereskedelmi konszern több stream-szolgáltatást is indított, illetve indít. Az Amazon az Amerikai Egyesült Államokban elérhetővé tette a filmeket és filmsorozatokat kínáló stream-platformját, amelynek neve IMDb Freedive. Az ajánlat ingyenes, de reklámokat vetítenek a műsorok közben. 

Erre számítanak a kis cégek vezetői 2019-ben A kkv-k stabil várakozásokkal indulnak neki 2019-nek. A cégek gazdasági helyzetét leginkább befolyásoló tényezők - mint a vállalkozás pénzügyei, az uniós pályázatok elérhetősége vagy a gazdaságpolitika - többségében ugyanis alig várnak változást a vállalkozások, de egy jelentős részük a közterhek emelkedésre számít idén.

Ingyenes robotprogramozási tanfolyam lányoknak A Vodafone Magyarország a Technológiai Oktatásért Alapítvány Skool projektjével összefogva rendszeresen szervez technológiai foglalkozásokat kifejezetten fiatal lányok számára. A vállalat célja, hogy csökkentse a nemek közötti egyenlőtlenségeket a műszaki és informatikai területeken. Január 21-ig bezárólag várják a 10-11 éves lányok jelentkezését, akik a január 26-án, szombaton megrendezendő foglalkozáson a robotika világába kóstolhatnak bele.

Áttörést hoz a blockchain számos iparágban A vállalatvezetők többsége szerint a blockchain technológia üzleti felhasználása egyértelműen versenyelőnyt jelent, azonban mindössze harmaduk kezdte el alkalmazását, sokan még csak keresik a technológia alkalmazásának lehetőségeit. 

Elhunyt Miskolczy Csaba A Magyar Üzleti Angyal Klub egyik alapítója, a Blogtér tulajdonos-ügyvezetője idén lett volna 50 éves. Miskolczy Csaba 2002-ben végzett kommunikációs szakon a József Attila Tudományegyetemen; újságíró gyakornokként a Magyar Távirati Irodában dolgozott, majd ismeretterjesztő televíziós műsorokat gyártott a Magyar Televíziónál és a TV3 csatornán. 2003-tól szövegbányászati startupot indított Bojár Gábor támogatásával. 2005–2010 között social media szolgáltatásokat fejlesztett újabb startupjában; nevéhez fűződik a Blogter, a Videobomb és az RTL Klub videós online portálja.

Nagyon egyszerű oka van az okostévék alacsony árának Az Egyesült Államokban már 140 ezer forintnyi összegért kaphatók 65 colos 4K felbontású HDR tévék, ami lenyűgözően alacsony ár ezekért a képességekért. Néhány gyártónak azért kifizetődő ilyen keveset kérni a berendezésért,mert máshol szerzik a nyereségüket.

 

EVENT

ITBUSINESS&TECHNOLOGY 2019 Azok a régi szép idők, amikor az udvaron vagy az iskolában összeálltunk, és erőnket fitogtatva tettük próbára egymást. A játék lényege persze az volt, hogy minél szorosabb kézfogással várjuk az épp felénk futó ellenfeleket, és ne engedjük, hogy átszakítsák a közöttünk lévő erős kötést. Először persze reflexből próbáltunk erősebb testfelépítésű játékosokat válogatni a csapatunkba, de később rájöttünk, hogy a fogás technikája fontosabb. Az volt a siker, amikor meg tudtunk állítani egy felénk rohanó társat, vagy amikor mi tudtuk átszakítani az átszakíthatatlannak tűnő falat – mindent megért!

Helyszín: Bambara Hotel (Felsőtárkány, Bükkerdő sétány 2-4.) 
Időpont: 2019. március 12-13.