ITB Today

ITB_Today.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 01/16: Ha megváltozik az addigi célcsoport…

Ha a fenti állítás bekövetkezik, akkor a hazai IT-telco piac meghatározó médiumaként, a nemzetközi trendek mentén nekünk ezt kutya kötelességünk követnünk! A technológiai cégek is megérezték a karácsonyi pánikot. Több mint 3,7 millió dollárt zsákmányolt a nagyvállalati ransomware.

Digital Workplace Konferencia | 2019.01.24 | Budapest

Workplace Hub premier a helyszínen! Komplett IT megoldás kis- és középvállalkozásoknak, IMS szolgáltatásokkal, applikációkkal, közös munka támogatással.

Részletek és regisztráció: https://www.futureoffice.hu/workplace

A Workplace Hub, mint technológiai platform egyszerűbbé teszi a szervezetek számára az IT folyamatokat, az üzemeltetést, és egyben hozzájárul az IT szolgáltatásokhoz kapcsolódó költségek optimalizálásához, a működési és üzleti folyamatok hatékonyabbá tételéhez.

Megoldásaink és rendszereink révén lehetővé tesszük, hogy a munkavállalók arra fókuszáljanak, ami igazán számít!

Egyszerűsítse munkafolyamatait, töltsön több időt üzlete fejlesztésével!

Bővebben a konferencián!

 

TECHNOLOGY

Ha megváltozik az addigi célcsoport… Ha a fenti állítás bekövetkezik, akkor a hazai IT-telco piac meghatározó médiumaként, a nemzetközi trendek mentén nekünk ezt kutya kötelességünk követnünk! Magyarul, lesznek strukturális változások, és ezek mentén a kreatív koncepciók is megújulnak. Február 5-től az ITBUSINESS magazinnálfebruár 19-től pedig az ITBEHAVIOUR-ből BEHAVIOUR-rá avanzsáló kiadványnál láthatják az olvasók a piac által megkövetelt változásokat.

A technológiai cégek is megérezték a karácsonyi pánikot Nem lehettek maradéktalanul elégedettek a befektetők a meghatározó technológiai vállalatok tavalyi tőzsdei teljesítményével, egy év alatt ugyanis mindössze 46,7 milliárd dollárral emelkedett a piaci értékük. Ez önmagában véve egy meglehetősen tekintélyes összeg, azonban ha figyelembe vesszük, hogy az általunk megvizsgált tíz társaság év végi tőzsdei értéke – a záró árfolyamokkal számolva – 4154 milliárd dollár volt, akkor jól látszik, hogy nem a 2018-as volt a szektor óriásainak legátütőbb éve, hiszen a növekedés alig haladta meg az egy százalékot.

Microsoft-felhőt fog használni a Pentagon A Pentagon bejelentette, hogy a Microsoft nyerte el az egyik pályázatát, amelynek értéke 1,76 milliárd dollár. A tengerentúli társaság az összegért cserébe öt esztendőn keresztül biztosít majd felhőszolgáltatásokat az amerikai védelmi minisztérium, a hírszerző szolgálatok, illetve a parti őrség számára. A döntés azért érdekes, mert korábban számos szakértő mélyen hitte, hogy a Pentagon szerződését nem a Microsoft, hanem az Amazon nyeri majd el.

Tényleg összeroppant Magyarország motorja? A munkaerőhiány közepette is bővítik termelésüket Magyarországon és a régióban a legnagyobb autóipari vállalatok, azonban egyre több gonddal nézhetnek szembe a szektorban tevékenykedő vállalatok a McKinsey szerint. Éppen ezért ki kell használni a digitalizáció nyújtotta lehetőségeket és javítani kell a termelékenységet. 

Windows 7-et használ? Már csak egy nyugodt éve maradt 2020. január 14-én leveszi a kezét a Windows 7-ről a Microsoft, nem ad többé hozzá ingyenes frissítéseket. Azonban ha a vállalati felhasználók hajlandók fizetni, engedékenyebbé válnak a redmondiak.

Több mint 3,7 millió dollárt zsákmányolt a nagyvállalati ransomware Nagyvadakra lő a Ryuk ransomware, a kártevő kifejezetten azokra a vállalati célpontokra vadászik, amelyekről nagy összegeket gombolhat le. A stratégia, amelyről a napokban a FireEye, illetve a CrowdStrike biztonsági szakértői is beszámoltak, nagyon is hatékonynak bizonyul a zsarolóvírus mögött álló támadók számára, azzal ugyanis 2018 augusztusa óta összesen mintegy 3,7 millió dollárnak megfelelő bitcoint tudtak kikényszeríteni áldozataiktól.

Ilyen lesz 2019 kiberbiztonsági szempontból Okosotthonok támadása, bizalmas adatok nem megfelelő kezelése, globális adatvédelem – vajon mi vár majd a kiberbiztonság területén a felhasználókra és a szakemberekre a következő 12 hónapban? Az ESET „Cybersecurity Trends 2019: “Privacy and intrusion in the global village” című jelentésében a cég szakemberei összegyűjtötték, hogy milyen trendekre számíthatunk és mire kell kiemelt figyelmet fordítanunk 2019-ben.

Jön az ujjlenyomatos fizetés - Moszkvában már megcsinálták Oroszországban központi adatbázisban gyűjtik a banki ügyfelek biometrikus adatait, a cél, hogy ezekkel online vagy telefonon is azonosíthatók legyenek. Moszkvában ennek köszönhetően nincs szükség sem kártyára, sem mobilra a bolti fizetéshez: a Sberbank az Azbuka Vkusa szupermarkettel közösen a központi adatbázisra épülő ujjlenyomatos fizetési rendszert vezet be. 

Kaliforniában betonhidat nyomtattak Az amerikai hadsereg 2017-ben jelentette be, hogy az Építészmérnöki Kutatóintézet (Champagne, Illinois) sikeresen elkészült első nyomtatott barakkjával, egy közel 50 négyzetméteres időszaki szerkezettel. A napokban a U.S. Army Mérnöki Kutatásfejlesztési Központjában (ERDC) Megan Kreiger gépészmérnök és csapata a tengerészgyalogság pendletoni (Dél-Kalifornia) kiképzőtáborában megerősített cementből printelt közel 10 méteres gyaloghidat.

Áttörést hoz a blockchain számos iparágban A vállalatvezetők többsége szerint a blockchain technológia üzleti felhasználása egyértelműen versenyelőnyt jelent, azonban mindössze harmaduk kezdte el alkalmazását, sokan még csak keresik a technológia alkalmazásának lehetőségeit. A régióban a blockchain felhasználása elsősorban a digitális rögzítésre és fizetési megoldásokra korlátozódik, de már készülőben van a digitális azonosítás és ellátási lánc nyomon követhetőségének kialakítása is.

Alternatív Hajtás: Miért kell beépített navi egy autóba? Amikor a telefonos navigációk az online megoldásoknak köszönhetően ugrásszerűen javultak és megjelentek a mindenki által könnyen használható, forgalmi információkra (is) támaszkodó alkalmazások (Google Maps, Waze), akkor sokan úgy látták, hogy az autókba épített, akkoriban még offline térképeket használó megoldásoknak hamarosan leáldozik. Az NNG-nél elmondták, hogy szerintük miért nem a telefonos navigációé a jövő: az autonóm közlekedés és az elektromos autók miatt.

Hiperkonvergens infrastruktúra: pró és kontra Mint szinte minden új, felkapott megoldásnál, a hiperkonvergens infrastruktúra esetében is elértük azt a pontot, ahol az egyre nagyobb érdeklődés miatt kialakul egyfajta csodavárás. A technológiától határain túlmenő lehetőségeket remélő ügyfelek azonban elkerülhetetlenül csalódni fognak. Elkerülhetetlenül? Nem feltétlenül, csak érdemes néhány fontos szempontot észben tartani.

Nemzetközi terjeszkedés küszöbén a trekhunt névre hallgató magyar technológiai startup Nem egy irodában, még csak nem is egy országban dolgoznak a Trekhunt fiatal startupperei, akik az aktív kikapcsolódásra vágyóknak nyújtanak értékes szolgáltatást. A Magyarországon debütáló, de nemzetközi piacra készülő vállalkozás a városból a természetbe rángatja ki az embereket. Azokat, akik elég vagányak hozzá.

 

HUMAN

Gyári munkásból Influenszer Öröm, fájdalom, kudarc, siker, szerelem, depresszió, boldogság, jó és rossz döntések, harcok és győzelmek váltakozása. Egy életrajzi sorozat Horváth Andrásról (elektronauta, blogger, vlogger, tech lover, geek, early adopter, kopasz) vágatlanul, őszintén. 

Abszolút hülyeségeket beszél a főnöke? Így jelezze neki! A fogalmatlan, de óriási magabiztossággal hülyeségekre utasítgató főnök karakterét alighanem mindenki ismeri. Az ilyen felettes ott van a legkellemetlenebb munkahelyi tényezők között: a teljesen homály utasításaival, irreleváns információival rendre csak félreviszi a dolgokat. Ilyenkor kell a dolgozóknak lépni, csak hát az ilyen főnök érzelmi világa rendkívül ingoványos terep...

Tömeges elbocsátás Elon Musk cégénél, 600 embert tesznek lapátra Komoly leépítést jelentett be az Elon Musk tulajdonában álló SpaceX, amely 10 százalékkal tervezi csökkenteni a 6 ezer fős vállalatnál dolgozók számát – a cég erről közleményben tájékoztatta a sajtót és befektetőiket. A kirúgások nagyjából 600 embert érintenek.

Az adat az új olaj, de hiába, ha képnézegető állatokká válunk A mesterséges intelligencia és a big data idővel az üzleti világ minden szegmensét érinteni fogja, azonban még sok kérdés van ezen technológiák fejlődési irányát illetően. A felhasználási területeken túl etikai irányelvekről is szó esett a HUB Design Terminal januári szakkonferenciáján.

Olyan országok is előzik Magyarországot a jövedelmi ranglistán, amelyekről nem is gondolnád Annak ellenére, hogy Magyarországon komoly béremelkedésnek örülhettünk az utóbbi években, a magyarok az eddig rendelkezésre álló adatok szerint nem tudtak előrelépni az európai jövedelmi rangsorban. Legalábbs ez derült ki abból, hogy a magyar társadalom különböző jövedelmi rétegei hol helyezkedtek el az Eurostat 2016-os és 2017-es évekre vonatkozó adain alapuló saját adatbázisunkban.

Tényleg kiborggá akar-e válni a Momentum politikusa? A következő évszázad legnagyobb veszélyeiről és esélyeiről alig esik szó a magyar politikában, miközben a teljes nyugati világot leelőzheti Kína. Transzhumanizmusról, kiborgokról és automatizációról beszélgettünk Kádár Barnabással, a Momentum egykori elnökségi tagjával, aki szerint ha bolygókon átívelő civilizációvá akarunk válni, akkor bizony kiborgokká kell válnunk.

Ezért lesz a távmunkára építő szervezet hatékonyabb Nem csak a munkavállaló szabadságfokát növeli a távoli munkavégzés. A munka minőségére, a szervezet hatékonyságára is jó hatással van.A Remote.com a távoli munkavégzésben rejlő lehetőségeket akarja a lehető legjobban kiaknázni. Lényegében olyan tudáshálózat létrehozására építi a koncepciót, amelyben a vállalatok akár specialistákat is találhatnak egy-egy feladathoz.

Ingyen kap egy új Tesla-t az, aki fel tudja törni annak szoftverét Az idei CanSecWest biztonsági konferencia Pwn2Own versenyének résztvevői a megszokottnál jóval komolyabb díjjal: akár egy teljesen új Tesla-val térhetnek majd haza, ha sikerrel járnak a biztonsági megmérettetésen. A hackerversenyen ugyanis idén először egy új kategóriában, az autók törésében is lehet majd indulni - és akinek sikerül egy, a Tesla által felajánlott autót feltörnie, az meg is kapja azt.

DAZN: korszakalkotó lehet a sportközvetítések Netflix-e Az emberek többsége valószínűleg egészen addig nem tudott a DAZN létezéséről, míg a vállalat az előző hónapban be nem jelentette, hogy 365 millió dollárért szerződtette a 28 éves Canelo Alvarezt (világbajnok ökölvívó), aki a következő öt évben 11 mérkőzésen lesz látható a startup felületén. A DAZN hozhatja el a sportközvetítések új korát, hiszen ez a vállalat a Netflix mintájára építve egy streaming platformra költözteti a legnépszerűbb sporteseményeket.

A kereskedelemben és az építőiparban alapították a legtöbb céget A tavaly újonnan bejegyzett 27 647 vállalkozásból a legtöbben a kereskedelemben és az építőiparban kívánnak boldogulni. Az új bejegyzésű vállalkozások fő tevékenysége szerint kereskedelmi tevékenységet folytatni kívánó új cégből van a legtöbb (6243), őket az építőipari szektor követi (5017) új vállalkozással, míg a szakmai, tudományos, műszaki tevékenységet választó új cégek száma 2972 – adta hírül az Opten.

Ilyen volt – ilyen lesz. Mit adtak nekünk a rómaiak? Rengeteg mindent, persze ezt sok mindennel megfizetjük. Régen a gyártói zsákutcával fizettünk, ma már emellett az adatainkkal és a lustaságunkkal is fizetünk. És a fentiek alapján egyre inkább fogunk is, hiszen az üzleti modellek egyre kifinomultabbak. Mi történ az IKT-iparban 2018-ban, és mi várható idén? Szentiványi Gábor, az ULX Kft. ügyvezető igazgatója értékeli az elmúlt év legfontosabb eseményeit. 

Ezt a versenyt is a kínaiak nyerték: kihajtottak az első magok a Holdon Kihajtottak az első magok a Holdon a kínai Csang'o-4 űrmisszión, nyilatkozta a Kínai Nemzeti Űrügynökség. Ez az első alkalom, hogy bármilyen biológiai anyag nőtt a Holdon, és így jelentős lépés a hosszú távú űrkutatásban.

Publikációs dráma a magyar tudományban Hétfőn részletesen beszámoltunk arról, hogy a magyar tárgyalóbizottságnak nem sikerült megegyeznie a világ egyik legnagyobb tudományos kiadójával, az Elsevierrel, ezért a cég kihúzta a dugót, és a hazai kutatók január 11-től nem férnek hozzá az ott közölt cikkekhez, az adatbázisokhoz és a szoftverekhez. A cikkre és Demeter Mártonkommunikációkutató egyetemi docens Facebook-posztjára a továbbiakban szerzőnk, Varga Mátégenetikus reagált.