ITB Today

ITB_Today.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 01/17: Az anyag nem vész el, csak digitalizálódik

2022-ben az adatforgalom nagyobb lesz, mint az internet elindítása óta eltelt 32 év alatt összesen. Ha minden járművet elektromosra cserélnénk, 50 éven belül elfogyna a világ lítiumkészlete. Mennyire hatékonyak a vezetők?

TECHNOLOGY

Az anyag nem vész el, csak digitalizálódik A közjó szolgálatába állítja az innovációt egy újonnan alapított díj segítségével Amanda Nelson; az MKB IT-rendszercseréjét levezénylő Hetényi Márk újabb komoly megbízást kapott; a Hiventures vezérigazgatója pedig a GE Healthcare-rel szövetkezett. Decemberi toplistánkra a NISZ projektmenedzsment-igazgatója is felkerült, az év végére ugyanis elkészült az új bírósági videókonferencia rendszer.

Új módszerrel javíthatnak az ügyfélélményen a kkv-k Kevés idegesítőbb dolog van az ügyfelek számára, mint amikor hosszasan kell várakozni egy telefonos ügyintéző kapcsolására. Egy új ingyenes virtuális szolgáltatás segít lecsökkenteni ezt a felesleges és bosszantó időt.

Az amerikai-kínai konfliktus a technológiáról szól 2018 egyik legmeghatározóbb gazdasági fejleménye a kereskedelmi háború kitörése volt. Ám míg az amerikai vezetés a hagyományosan szövetséges országokkal a megegyezés felé tart, vagy már meg is egyezett velük, mint például Dél-Koreával vagy Kanadával, addig Kínával ennek az esélye sem látszik. Ezzel párhuzamosan a konfliktus kulcskérdései is eltolódtak: most inkább egy nagyhatalmak közötti technológiai verseny kezd kibontakozni. 

Egy magyar cég, amelyre német brókerek is rá merik bízni a titkaikat Egyetemi projektből nőtt ki az egyik legértékesebb hazai startup, ami ma már nemzetközi vállalattá vált, Zürichben és Londonban is irodákat nyitott. A globális sikerhez az is kellett, hogy valóban nemzetközi céggé tudjanak válni, ezért is erősítettek német értékesítési igazgatóval. A Tresorit folyamatosan kísérletezik új termékekkel és szolgáltatásokkal. Gyorsan belátják, ha valamilyen ötlet nem jött be, ami segít abban, hogy innovatívak maradjanak.

Kiderült miért nem veszik az emberek az új iPhone-okat Bár az Apple az iPhone-eladások az utóbbi időben tapasztalt durva visszaesését politikai és gazdasági okokkal próbálja magyarázni, valójában úgy tűnik, hogy a jelenségnek lehet ennél jóval egyszerűbb magyarázata is. Azért vesznek kevesebb almás telefont az emberek világszerte, mert kiderült, hogy egy egyszerű akkucserével is újra villámgyorssá lehet tenni az Apple által amúgy eddig belassított készülékeket.

Az interneten támadnak idén, már az otthonunkba is bejutnak Az idén tovább nő a fertőzött gépek segítségével, a felhasználó tudta és engedélye nélkül végzett (cryptojacking) kriptovaluta-bányászattal összefüggő támadások száma, miközben a kiberbűnözők okoseszközöket és otthoni okosmegoldásokat is felhasználnak majd a bányászfarmok építéséhez.

Félelmetesen okos társasházat fejleszt egy magyar startup Egy hazai startup cég fejlesztései nyomán már épül az első „okos” otthonokból álló társasház, nemrég kezdődött az 54 lakásos Budapesti épület kábelezése. Komplex számítógépes rendszer működteti majd a lakások fűtési és hűtési rendszerét, világítását, árnyékolását, a biztonsági rendszereket, de még az audiovizuális eszközöket is. A fejlesztés tehát képes egyetlen közös platformon kezelni több teljesen külön álló rendszert. 

Magyarországra jön az innovációs sztárgondolkodó Február 19-én a „Merj fejlődni! – Út az innovációhoz” konferencián végre a magyar szakmai közönség is személyesen találkozhat a LinkedInen is népszerű előadóval. Gijs van Wulfen széles körben elismert szakértő és előadó az innováció és a design gondolkodás témakörében.

Ha minden járművet elektromosra cserélnénk, 50 éven belül elfogyna a világ lítiumkészlete Egyre nagyobb teret hódítanak az elektromos autók, olyannyira, hogy egyes tervek szerint 2050-re egész Európa bezöldül, és mindenestül megújuló energián fog élni. De van egy kis probléma: akkumulátorra még mindig szükségünk van, jelenleg pedig a szinte minden készülékünkben megtalálható lítiumion-akkut használjuk a leginkább. Már amíg van a Földön lítium. 

AGROmashEXPO, AgrárgépShow 2019 Egy hét és újra AGROmashEXPO, AgrárgépShow a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban! Magyarország agráripari csúcsrendezvénye január 23-26. között várja az érdeklődőket. Mezőgazdasági gépek, szolgáltatások, input anyagok, precíziós gazdálkodás, drónok és színvonalas szakmai programok 40.000 négyzetméteren. 

Remek funkcióval bővül a Google keresője Alig indult el az új év, de a Google nem pihen, hiszen máris egy remek funkcióval bővítették a legtöbbünk által használt keresőszolgáltatásukat. Egy új aktivitási kártyáról van szó a kezelőfelületen, ami abban segít, hogy a korábbinál jóval könnyebben kezelhessük a régebbi kereséseink során már lekattintott tartalmakat. 

Guruló pénztárcává válik az autó A kocsiba épített fizetési funkciók és az autóval társított telefonról elérhető fizetések a jövő. Mégsem állnak vele túl fényesen a gyártók. A következő fizetős kütyü nem lesz kicsi. A következő fizetős kütyü nem lesz olcsó. És egyáltalán nem lehet majd a csuklónkon vagy a nyakunkban viselni ékszerként. A Mobile Payments jóslata szerint a következő fizetésre alkalmassá tehető eszköz az autónk.

Kinőtt a semmiből egy mindenkit megfigyelő biztosító Gyorsan hajtasz? Mennyit dolgozol? Mindezek alapján megmondja a biztosítód, mennyire élsz kockázatos életet, és ez fogja meghatározni, év végén mennyi pénzt kapsz vissza felelősségbiztosításod évközben befizetett díjából. A forradalmi újításokat bevezető lichtensteini One Insurance digitális biztosítót felvásárolta a közelmúltban egy innovatív online alkuszcég, a svájci Wefox, amely gőzerővel terjeszkedik, és egyre több országba viszi el a One újításait.

 

HUMAN

Magyar gépgyártó a PrintLab 3DP tantervében A brit PrintLab a 3D nyomtatás oktatásának egyik élharcosa. A cég tavaly indult Osztályterem (Classroom) projektje professzionális oktatási portálként is funkcionál a technológiát tanagyukba integrálni óhajtó tanároknak. A cél az ipar és az oktatás közötti kapcsolat megteremtése, a meglévő kapcsolódások elmélyítése, és egyben a „következő generáció” felkészítése a 3D tervezésre és nyomtatásra, mint szakmára, életpályára.

Indul a Design Terminal tavaszi mentorprogramja Az előző évekhez hasonlóan a Design Terminal 2019-ben is azokat a kezdő vállalkozásokat fejleszti, akik a technológiai innovációt a társadalom jóllétének javítására használják olyan fókuszterületeken, mint az egészség, környezet, közlekedés és foglalkoztatás. A szervezők bejelentése szerint a három hónap alatt a csapatok cégként is fejlődnek, de megtanulhatják, hogy hogyan tudnak együttműködni vállalati partnerekkel. 

A frászt hozzák a gépek az első robothotel vendégeire Japánban 2015 óta működik a Henn-na nevű robothotel, amelyben 243 gép igyekszik lesni a vendégek minden kívánságát. Mostanra azonban egyértelművé vált, hogy nem mindegyik robot felel meg a kritériumoknak, ezért megindult a leépítés – nagyjából a gárda felét kivonják a forgalombólA legtöbb robot egész egyszerűen nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

300 millió dollárból mentené meg a Facebook a kisebb újságokat Három év alatt összesen 300 millió dollárt, azaz nagyjából 85 milliárd forintot költene a Facebook a helyi ügyekkel is foglalkozó, kisebb szerkesztőségek megsegítésére világszerte. A céget korábban sokat kritizálták amiatt, hogy az üzleti modellje nagyban megnehezíti a reklámbevételekből élő, ingyenesen olvasható online sajtót.

Miért sikeresebbek a közepes tanulók, mint a kitűnők? A jeles diákok sok mindent tudnak, de semmit sem igazán. A közepesek viszont csak azt tanulják meg, ami érdekli őket, így néhány terület specialistájává válhatnak. Folyamatos magolás helyett jellemzően sok időt töltenek emberek között, gyakran kezdeményezőbbek, nyitottabbak, ezért eredményesebbek is az életben.

Kiszervezés: akkor ki is lesz a munkáltató? A cégek a hatékony munkaszervezés és a költségcsökkentés érdekében gyakran bizonyos tevékenységeik kiszervezése mellett döntenek. Ezt jellemzően gazdasági megfontolások indokolják, melynek során azonban sokszor nem veszik figyelembe, hogy a kiszervezés egyúttal munkajogi következményekkel is járhat.

Elbukott a brit kormány Brexit-terve, hogyan tovább? Pontosan az történt kedd este Nagy-Britanniában, amire a Brexit nevű tragikomédiát figyelők számíthattak. Nem csak abban a tekintetben, hogy Theresa May Brexitje elbukott, hanem abban is, hogy a következő órákban a brit belpolitika egyre súlyosbodó válságát figyelhetjük meg. A lehetőségeknek se szeri, se száma, de a bénult politikai szereplők egyelőre tovább robognak a rendezetlen kilépés mély szakadéka felé. 

Idén is megrendezik a felvételizők hétvégéjét Idén is megrendezi a Diákhitel Központ a felvételizők hétvégéjét. Január 19-én és 20-án az érdeklődő diákok, szülők és tanárok a www.felvetelizz.hu oldalon a felvételi eljárás folyamatáról vagy a pályaválasztás dilemmáiról faggathatják a téma szakértőit, illetve hallgathatják meg előadásaikat számítógépen vagy mobiltelefonon.

Korábban nem volt hol laknia, most ő visz internetet New York elmaradott negyedébe Bár a technológiai vállalatok közül sokan próbálkoznak szélessávú internet bevezetésével, akad, amikor egyetlen személy dönt úgy, hogy segíteni szeretne másoknak. A 45 éves Marlin Jenkins megfogadta, hogy internettel látja el Bronxot, a népes New York-i városrészben ugyanis sokaknak nincs lehetőségük arra, hogy havidíjat fizessenek a szolgáltatásért.

Miért Európában alakult ki a kapitalizmus, és nem Kínában? Mennyiben tekinthető Max Webernevezetes Kína-tanulmánya, a Konfucianizmus és taoizmus a szerző egyik leghíresebb műve, a Protestáns etika ellenpróbájának, és mennyire helytállók Weber megállapításai a kínai gazdasági fejlődés hiányzó elemeiről? Ezt a két kérdést vizsgálja Takó Ferenc, az ELTE BTK Japán Tanszékének megbízott előadója Was fehlte’ – Max Weber Kína-tanulmányának helye az életműben és az európai Kína-recepcióban című doktori disszertációjában.

Mennyire hatékonyak a vezetők? Egyszerű kérdések, melyeket nehéz megválaszolni, mivel sok esetben nem nyilvánvaló, hogyan lehet mérni a felsővezetők hatékonyságát. A teljesítmény különböző mérőszámai és a pénzügyi mutatók fontosak, de önmagukban nem adnak képet az illető szervezet vezetői kultúrájáról, és a csúcsvezetők hatékonyságáról, vezetői potenciáljáról, melyek döntően meghatározzák az egész szervezet működését és eredményességét.

Figyelem innovátorok: megindult a jelentkezés a Sparklab laborjába A jövőben egyfelől az eddigi mentorszerepet kiegészítve a Sparklab csapata aktív partnerként vesz részt az életminőség-javító technológiai projektek megvalósításában. Másfelől kibővül a program jelentkezői köre is: a startupok és a vállalati kezdeményezések mellett magánszemélyek is jelentkezhetnek kezdeti, vagy akár már érett fázisban lévő projektjeikkel. Ezen a honlapon tudják beküldeni ötleteiket egy rövid kérdőív kitöltésével és a projekt bemutatásával 2019. február 18-áig.

Internetes megfélemlítés kezelésére hozott létre aloldalt az NMHH Új microsite-ot nyitott a Nemzeti Média- és Hírközlési (NMHH) Internet Hotline szolgálataAz nmhh.hu/para címen gyakorlati tanácsokat adnak gyerekeknek, valamint a szüleiknek arról, hogy mit tehetnek, ha internetes megfélemlítést tapasztalnak, tehát ha valaki például jogszerűtlenül osztott meg róluk tartalmat a közösségi médiában.

 

EVENT

ITBUSINESS&TECHNOLOGY 2019 Azok a régi szép idők, amikor az udvaron vagy az iskolában összeálltunk, és erőnket fitogtatva tettük próbára egymást. A játék lényege persze az volt, hogy minél szorosabb kézfogással várjuk az épp felénk futó ellenfeleket, és ne engedjük, hogy átszakítsák a közöttünk lévő erős kötést. Először persze reflexből próbáltunk erősebb testfelépítésű játékosokat válogatni a csapatunkba, de később rájöttünk, hogy a fogás technikája fontosabb. Az volt a siker, amikor meg tudtunk állítani egy felénk rohanó társat, vagy amikor mi tudtuk átszakítani az átszakíthatatlannak tűnő falat – mindent megért!

Helyszín: Bambara Hotel (Felsőtárkány, Bükkerdő sétány 2-4.) 
Időpont: 2019. március 12-13.