ITB Today

ITB_Today.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 01/18: Lezárult egy korszak? Új kezdődik helyette!

Újabb sebességváltás jön a hazai internetezésben, decemberben sorra álltak a SZIP 2.0 mellé az iparági szereplők. Az agyhoz hasonlón működő kvantumszámítógép épül. Kedvezőtlen, de kezelhető lesz a Brexit magyarországi hatása.

Digital Workplace Konferencia | 2019.01.24 | Budapest

Workplace Hub premier a helyszínen! Komplett IT megoldás kis- és középvállalkozásoknak, IMS szolgáltatásokkal, applikációkkal, közös munka támogatással.

Részletek és regisztráció: https://www.futureoffice.hu/workplace

A Workplace Hub, mint technológiai platform egyszerűbbé teszi a szervezetek számára az IT folyamatokat, az üzemeltetést, és egyben hozzájárul az IT szolgáltatásokhoz kapcsolódó költségek optimalizálásához, a működési és üzleti folyamatok hatékonyabbá tételéhez.

Megoldásaink és rendszereink révén lehetővé tesszük, hogy a munkavállalók arra fókuszáljanak, ami igazán számít!

Egyszerűsítse munkafolyamatait, töltsön több időt üzlete fejlesztésével!

Bővebben a konferencián!

 

TECHNOLOGY

Lezárult egy korszak? Új kezdődik helyette! Újabb sebességváltás jön a hazai internetezésben, decemberben sorra álltak a SZIP 2.0 mellé az iparági szereplők, és az is kiderül, hogy a frekvenciahosszabbításnak köszönhetően a 3G-s frekvenciasávban is megjelenhetnek a legkorszerűbb szolgáltatások. Eközben lezárult egy korszak a CeBIT végével, a Marriottra pedig félmilliárd ember neheztelhet.

ITB Club január: Sales, használd a technológiát! Mit tehet egy cégvezető annak érdekében, hogy még hatékonyabb legyen a munkavégzés a szervezetnél? Ráadásul nemcsak sales fronton, de saját időbeosztásában, a kollégák és a céges feladatok menedzselésében is! Egerszegi Krisztián, a MiniCRM ügyvezetőjének előadása.

Jön az azonnali átutalás, olcsóbb lehet a tranzakció Új időszámítás indulhat a bankszámláknál és átutalásoknál. Az elmúlt évek banki szolgáltatások díjai eddig növekedtek, most azonban alacsonyabb díjakkal számolhatunk, ráadásul a tranzakciós illeték esetleges búcsúját is belengették. 2019 júliusában az azonnali átutalási rendszer is elindulhat.

Az agyhoz hasonlón működő kvantumszámítógép épül Az emberi agy bámulatos adottságai miatt nagyon sok szempontból a legfejlettebb komputereknél is hatékonyabb. Nem a véletlen műve, hogy tudósok és mérnökök hosszú ideje próbálják másolni. A mai számítástudományban az agyszerkezet által inspirált mesterséges ideghálókkal próbálják megoldani az MI legnehezebb problémáit. 

Mindkét párt be akarja tiltani a Huaweit az Egyesült Államokban Amerikai törvényhozók egy csoportja kétpárti törvényjavaslatot nyújtott be helyi idő szerint szerdán este a Huawei kínai telekommunikációs óriásvállalat gyártotta chipek és egyes alkatrészek amerikai forgalmazási tilalmáról. A törvényhozók javaslata nemcsak a Huawei, hanem a ZTE és más kínai vállalatok olyan termékeire is vonatkozik, amelyek forgalmazása amerikai szankciókat, törvényt vagy exportellenőrzési szabályokat sért. 

Kedvezőtlen, de kezelhető lesz a Brexit magyarországi hatása A hard Brexit kedvezőtlenül hatna Magyarország hosszú távú növekedési kilátásaira, mintegy fél-egy százalékkal lehet alacsonyabb a GDP, ha megállapodás nélkül távozik az EU-ból az Egyesült Királyság – áll az Erste Bank Világgazdaságnak eljuttatott elemzésében. Az első számú gazdasági kapcsolatokon túl a globális értékláncokon keresztül is érezhető lehet a hatás, sőt a térség elsősorban az eurózónán át érezheti meg a Brexitet. 

Hét év alatt önvezető traktoroknak kell munkába állniuk Kínában Hét év alatt komoly eredményeket vár el Peking az ország több nagyvállalatától, amelyek együttműködnek új "okos" mezőgazdasági nagygépek, traktorok, kombájnok és hasonlók fejlesztésében. A kínai vezetés nem a technológiával akar villogni a világ előtt. A mezőgazdasági termelés ugyanis számos ellentmondástól terhes az országban, és a földművelés automatizálása legalább részbeni megoldást kínálhat ezekre.

Nagy dobásra készül a Microsoft Idén megérkeznek a hajlítható kijelzővel felszerelt mobilok, amiből most úgy tűnik, hogy a Microsoft sem szeretne kimaradni. A cég már dolgozik a kifejezetten ilyen típusú eszközökre szánt Windows 10-en, és nagy pénzeket fektet be a fejlesztésbe. Aredmondiak az operációs rendszer szoftverét és az applikációkat is úgy optimalizálják, hogy azok kiszolgálják a dupla, illetve hajlítható kijelzős kütyüket. 

Alapértelmezett térképszolgáltatás lett az Apple Maps a legbiztonságosabb keresőmotornál A DuckDuckGo azért választott az Apple szolgáltatását, mert így biztosak lehetnek benne, hogy senki nem fog kereskedni felhasználóik adataival. A Google = Internet alapvetés szinte minden laikus fejében él. Ennek az a nagyon egyszerű oka, hogy a Google keresőmotorja szinte egyeduralkodó a piacon. A StatCounter adatai szerint 2018 decemberében éppen 92,25%-os volt a piaci részesedése. 

Ezek a várható 2019-es marketing trendek A 2016 év végén alakult, ma több, mint 20 tagot és 15 márkát képviselő, és a Magyar Marketing Szövetség (MMSZ) tagozataként működő Marketing Döntéshozók Klubja ezúttal harmadik alkalommal adja közre, hogy tagjai miben látják az előttünk álló esztendő meghatározó marketing és kommunikációs trendjeit. 

Ilyen volt – ilyen lesz. Biztonságban megfelelő teljesítmény kell Mi történt az IKT-iparban 2018-ban, és mi várható idén? Makay Kálmán kiberbiztonsági szakértő, a Symantec Magyarországi Képviseletének munkatársa értékeli az elmúlt év legfontosabb eseményeit. A biztonsági beruházásoknál már nem csak az beszerzési ár számít, hanem a védelem minősége, valamint az a jól felépített roadmap is, melynek mentén fejlesztik a rendszerüket. 

A vállalati informatika teljesítménye igenis mérhető Sok vezérigazgató panaszkodik arról, hogy nem látja át a vállalati informatika működését, nem tudja eldönteni, valóban indokoltak-e a részleg költségvetési igényei. Eközben az IT-részleg arra panaszkodik, hogy forráshiány miatt nem tud eleget tenni az elvárásoknak, nem ismerik el az erőfeszítéseit és a teljesítményét. Mindenkinek jobb lenne tehát a transzparensebb kommunikáció, és erre van is lehetőség. 

Az üzleti versenyképesség új tényezői A versenyképesség klasszikus tényezői mellett (legyen jó a stratégiád, rendelkezz a szükséges erőforrásokkal, vásárolj meg vagy fejlessz néhány jól megválasztott piacvezető technológiai megoldást, vedd meg a legjobb szakembereket, optimalizáld a folyamataidat, építs erős know-how-t), a versenyképesség új tényezői egyre nagyobb figyelmet kapnak - állítja Lénárt Viktor, a Grow Csoport elnöke.

 

HUMAN

Mi lesz, ha a robotok nem elveszik a munkát, hanem a főnökeinkké válnak? Keiichi Matsuda, aki pár éve az AR/VR technológia fonákját megmutató rövid sci-fi videóval vált ismertté, most a mesterséges intelligenciának esett neki. 360 fokban forgatott, emiatt kicsit nehezen befogadható Merger című alkotásában egy nagyrészt MI-k vezette cég emberi alkalmazottjának a monológján keresztül nézhetünk a jövőbe.

Ezekben a szakmákban okozza a legnagyobb problémát a munkaerőhiány Íme egy átfogó kutatást, amiből kiderül, melyik szakmában okozza a legnagyobb problémát a munkahelyi fluktuáció. A Szent István Egyetem projektje alapján látható, hogy az egyik legnagyobb mozgás a versenyszféra fizikai állományában volt az elmúlt időszakban.

Üzleti kapcsolatépítés? Ezt az öt dolgot soha ne csináld! A sikeres emberek említésénél sokszor hallhatjuk, hogy az előrejutásukban nagy szerepe volt a kapcsolatoknak. A kapcsolatépítés tanulható és fejleszthető, a szervezett networking események pedig jó lehetőséget biztosítanak a gyakorlásra. 

50 év után se gázolunk térdig a szolgáló vezetőkben De hát hogyan szolgálhat egy vezető? Hát elég sokféleképpen. Segíti az eredményes munkavégzést, információkkal látja el a kollégákat, hogy értsék, mi történik körülöttük, akár a szervezeti, akár a piaci környezetben. Tájékoztatja őket a szervezet jövőképéről, a várható történésekről, elképzelésekről, prioritásokról. Összekapcsolja a terület és az egyén céljait mindezekkel, hogy lássák az emberek a tevékenységük értelmét.

Elég olcsó lett a DNS-teszt ahhoz, hogy családokat szakítson szét, vagy hozzon össze Milyen nemzetiségűek voltak az őseid a 17. század végén? Ilyen, és ehhez hasonló érdekes kérdésekre kaphat választ az, aki elvégez egy ma már viszonylag egyszerűnek számító származási DNS-tesztet. Annak köszönhetően, hogy az egyszerűbb tesztek ára Amerikában 99 dollárra (28 ezer forintra) csökkent, a piac robbanásszerű fejlődésnek indult. 2018 végére becslések szerint már több mint 22 millióan végeztették el a tesztet.

A halak és a muslicák sem bújhatnak el a mesterséges intelligencia elől Az MI nem csak az egyedeket képes azonosítani a nagyobb csoportokban, de az sem zavarja, ha az állatok egymást is eltakarva ide-oda cikáznak. A mintafelismerés a mesterségesintelligencia-rendszerek fejlesztésének sikeres területei közé tartozik, amit most egy újabb projektben igazoltak a Champalimaud Foundation szakemberei. 

Meghalt a világ legnagyobb alapkezelőjének az atyja Nyolcvankilenc éves korában elhunyt az első indexkövető alap elindítója, az 5100 milliárd dolláros kezelt vagyonával a világ legnagyobb alapkezelőjének számító Vanguard Group alapítója, Jack Bogle. 

A vilagvége után is lesz mit enni Norvégia legészakibb pontja és az Északi-sark között félúton, -18 fok alatt őrzik a növények Noé bárkáját. A Spitzbergák Nemzetközi Magbunker 10 ezer év agráriumának mementója, felkészülés a jövőre, egy globális katasztrófa utáni valóságra. A létesítmény rendeltetése nemcsak a beláthatatlan távoli jövő, hanem a jelen és a közeljövő problémáira is megoldás lehet – hacsak nem olvad meg a jég.

Több mint 7 millió gyűlt össze az autizmussal élő fiatalok életének jobbá tételéért A Magyar Telekom Csoport és a Fenntarthatósági Média Klub karácsonyi jótékonysági kezdeményezésének köszönhetően 7,2 millió forint adomány gyűlt össze az Autistic Art Alapítvány részére.

Az OTP nyerte a Zöld Béka Díjat 18. alkalommal hirdette meg a Deloitte Magyarország a Zöld Béka Díjat, amely a nem pénzügyi jelentések készítése terén kiemelkedő teljesítményt nyújtó vállalatok elismerésére szolgál Magyarországon.

A Gillette már nem csak megborotválni akarja a férfiakat, hanem jobb embert akar faragni belőlük A cég legújabb reklámja hadat üzent a mérgező maszkulinitásnak. Van benne minden, ami a sztereotip szemnek és szájnak ingere: a füstölő grill mellett feszítő apukák, amint a bunyózó fiaikat nézik, illetve az utcán nők után füttyögető srácok, na meg persze a szlogen, hogy "A legjobb, amit egy férfi megkaphat." 

111 éve született Teller Ede, az egyik „Mars-lakó” A magyar származású professzor a XX. első felének legendás fizikusgenerációjához tartozott, január 15-én született 111 éve. Olyan tudósoknak volt kutatótársa és kollégája, mint Werner Heisenberg, Niels Bohr, vagy Enrico Fermi, de személyes ismeretség fűzte Albert Einsteinhez is. A hidrogénbomba-kutatásokban való aktív részvétele miatt a hidrogénbomba atyjaként vált közismertté.

 

Az év legsikeresebb ICT-cége 2019

Idén is összeállítjuk az elmúlt egy év legsikeresebb hazai ICT-cégeinek TOP 52-es listáját, amely március 12-én debütál az ITBusiness&Technology konferencián! Tudjon meg többet a szavazásról és arról, mely cégekre lehet idén voksolni!

Hamarosan elrajtol a TOP 52-es szavazás a legsikeresebb hazai ICT-cégekről, ám mielőtt ez megtörténne, 10 cég jelölésére lehetőséget adunk olvasóinknak is – így lesz teljes a 100-as jelöltlista! A jelöléseket indoklással együtt a top52@itbusiness.hu e-mail címre várjuk január 25. éjfélig!

A TOP 52-es szavazás részleteiről, valamint a már jelöltlistára került cégekről itt olvashat bővebben.