ITB Today

ITB_Today.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 01/21: Megmutatja magát az 5G ereje

2024-re az összes előfizetés 17 százalékát adja majd az 5G technológia, amely már megjelent piaci szolgáltatásként is. 2019-ben is a megtartás a HR legfontosabb feladata. Mi a TOP 52? Kiderül milyen volt az év első ITB Clubja!

Már több, mint 400-an jelentkeztek a Digital Workplace Konferenciára.

A nagy érdeklődésre való tekintettel további helyeket foglaltunk, regisztrálni a hét végéig lehetséges.

https://www.futureoffice.hu/workplace/

A rendezvényen megtudhatja, miként teheti hatékonyabbá a vállalatánál a részlegeket érintő munkafolyamatokat innovatív megoldásainkkal, hogyan tölthet több időt üzlete fejlesztésével, és kipróbálhatja legújabb rendszereinket:

  • Workplace Hub Premier – Simplify IT | Komplett IT rendszer kis- és középvállalkozásoknak
  • Munkafolyamat-automatizálás funkcionális divízióknak
  • Mindennapi folyamatok egyszerűsítése IoT kamerák alkalmazásával
  • Aire Lens és egyéb innovációk

Bővebben a konferencián!

 

TECHNOLOGY

Megmutatja magát az 5G ereje 2024-re az összes előfizetés 17 százalékát adja majd az 5G technológia, amely a tavalyi utolsó negyedévben már megjelent piaci szolgáltatásként. Az egyes régiók között ugyanakkor hatalmas különbségek lesznek, és sajnos nem Európa javára – derül ki az Ericsson november végén megjelent mobilitási jelentéséből. Szerencsére hamarosan elkészül Magyarország 5G stratégiája, így a lemaradás csökkenthető lesz.

Mindenkiből lehet innovátor Az innováció lehetősége minden piaci szereplőnél adott, csak éppen el kell hitetni a vállalkozásokkal, hogy nekik is van keresnivalójuk ezen a téren. Magyarország most készülő új KFI stratégiájában a vállalkozásokon túl az egyetemeknek is a korábbinál nagyobb szerep jut majd – mondja Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) elnöke.

Ilyen volt az év első ITB Clubja! Az ITB Club évindító ülésén a CRM rendszerbe kaptak betekintést az érdeklődők, méghozzá tapasztalati példákon át, főként sales megközelítéssel.Arról, hogy miben hoz megváltást egy cég számára a CRM, az Infotér beszélgetett az előadókkal.

Mi a TOP 52? 2017-ben érzékeltük, hogy hogy a sikeres cégekről folyó TOP 52-es szavazás legalább annyira megmozgatta a hazai ICT-társadalmat, mint a sikeres menedzserekről szóló TOP 25-ös voksolás. Szerintünk egy jól átgondolt szavazási módszerrel bármilyen méretű vállalat igencsak jól versenyeztethető, legyen az mikrovállalkozás vagy startup, KKV vagy hazai nagyvállalat, netán nemzetközi cég, merthogy mi bizony használjuk a „súlyokat”.

Véget érhet a magyar aranykor - Durva veszélyek leselkednek ránk Lassan a végéhez közeledik az évtized, ami a kelet-közép-európai régió szempontjából akár aranyozott betűkkel is bekerülhet a történelemkönyvekbe, hiszen a régió növekedése évek óta felülteljesíti az EU átlagát. A 2020-as évekre is vannak azonban fontos kockázatok, melyek megakaszthatják ezt a felzárkózást Nyugat-Európához, ezeket vette most sorba az Erste Bank elemzése, illetve megnézték, hogyan lehetne védekezni a veszélyek ellen. 

A Fujitsu mesterséges intelligenciával alakítja át a vevőutat és fokozza a bolti hatékonyságot Az idei New York-i NRF kiállításon a Fujitsu bemutatta azokat az innovatív megoldásokat, amelyek új technológiák, pl. az MI alkalmazásával segítenek a kiskereskedelmi cégeknek legyőzni a legnagyobb kihívásokat. A Fujitsu kulcsrakész technológiái teljes körűen támogatják az ügyfélutat, és – az élelmiszerboltoktól a divatüzletekig – a kiskereskedelmi vállalkozások minden típusánál jól használhatók. 

Búcsúzik a Windows 10 Mobile Régóta teljesen nyilvánvaló, hogy a Microsoft beismerte a vereséget a mobilpiacon, a Nokiától megvásárolt telefonos részlegeinek eladásával és megszüntetésével megkezdődött a Windows 10 Mobile haláltusája. A rendszer utoljára 2017 októberében kapott komolyabb frissítést, de már akkor is csak pár apróságot tettek bele a fejlesztők, a vállalati ügyfelek igényeit elégítették ki az újításokkal.

Érkezik a Square üzleti hitelkártyája A Square tovább lépett a bankok világába vezető ösvényen. Készítettek egy hitelkártyát, amelyen keresztül a vállalatok azonnal hozzáférhetnek a pénzhez. Legutóbb fintech részletfizetéssel rukkoltak elő, a múlt hónapban pedig megpróbáltak igazi bankká válni. Most a kisebb cégek életét könnyítik meg, a Square kártyája rugalmasságot biztosít nekik, amikor az elérhető pénzről van szó. 

Ideje felokosítani a gyártósorodat! A tervezésben erős - és ingyenes - kezdőlökést adhat az Ipar 4.0 Mintagyár projekt. Mára nem csak a nagyvállalatoknál, de a hazai gyártói, termelői, sőt szolgáltatói KKV szektorban is kiemelten fontossá vált a munkafolyamatok optimalizálása korszerű technológiákkal, hogy a piac szereplői tartani tudják a tempót a digitalizációban élen járó konkurenciával. 

Rengeteg agrárszakember élete követendő Az Év Agrárembere kitüntető díj során ilyen példamutató embereket ismerhet meg a jövő generációja. A jelentkezők szaporodó száma és minősége is tükrözi a kitüntető díj presztízsét. A díj rávilágít arra, hogy a gazdálkodók a társadalom komoly befektetői is egyben.

Már márciusra kész lehet a törvény, ami alapján megadóztatják az EU-ban a nagy tech cégeket Egy vasárnap megjelent interjúban a francia pénzügyminiszter, Bruno Le Maire arról beszélt, hogy március végéig meglehet a megállapodás a nagy tech cégek megadóztatására alkalmas törvényről. Tavaly decemberben már közel volt a megállapodás, de az uniós pénzügyminiszterek nem tudtak megegyezni az adó feltételeiről, annak ellenére, hogy az utolsó pillanatban úgy szűkítették a fókuszt.

Nem egyesülhet a Siemens és az Alstom Az Európai Bizottság vétót emel a német Siemens AG és francia konkurense, az Alstom SA vasúti üzletágainak egyesülésére - közölte a Reuters jól értesült forrásokra hivatkozva. A két cég vasúti üzletágának egyesülésével a világ második legnagyobb ágazati cége jönne létre.

 

HUMAN

Kis kormányzati bédekker a hazai ICT-szektorbeli kkv-k külföldi piacra lépéséhez Egy kkv külpiacon debütálásakor az első néhány lépés megtételéhez mindig segítség, ha a vállalkozók megismernek néhány alapvető gondolatot, amelyek mások (sokszor esésekkel-kelésekkel teli) tapasztalatait foglalják össze. – Kohut Balázs, rendkívüli és meghatalmazott nagykövet írása.

2019-ben is a megtartás a HR legfontosabb feladata Az év elején, lassan hagyományosan, online szavazásban megkérdezzük olvasóinkat, hogy mi lesz az adott évben a HR kulcsfeladata. A legtöbb szavazat idén is, ahogy már két éve a munkaerő-megtartásra érkezett.

A legó jobb befektetés, mint az arany A Batman- és az Indiana Jones-, valamint a szuperhősös tematika a legjobb választás, ha valaki befektetésként vásárol legókészleteket. Szegény Simpson család az egyetlen legótematika, amely idővel veszít az értékéből, átlagosan 3,5 százalékot – derült ki Viktória Dobrinszkaja közgazdász, a London School of Economics doktoranduszának tanulmányából, amely a legót mint befektetési eszközt vizsgálta. 

Az open access nem az ingyen kánaán A Magyar Tudományos Akadémia Elektronikus Információszolgáltalás Nemzeti Program (EISZ) tárgyalóbizottsága lemondta az Elsevier ScienceDirect, Scopus és SciVal szolgáltatásait. Az adatbázisok jelenleg az ország összes intézményéből elérhetetlenek. Az OA-mozgalom, miközben alapelve nagyon dicséretes, nem hozza el a „minden ingyen van” aranykorát, ellenben sok szempontból tovább növeli a meglévő globális hegemón viszonyokat:

A munka jövőjének átírása Már sokat írtak a munka jövőjéről, közülük számosan elég borús képet vázoltak fel. Tanulmányok sora jelzi azt előre, hogy az automatizáció fenekestül felforgat majd egész iparágakat, és többmilliónyi ember fogja elveszíteni állását. Az Oxfordi Egyetem két professzora egy 2013-as tanulmányban egyenesen azt írta, hogy egy vagy két évtizeden belül a gépek a munkahelyek 47 százalékát fogják kiváltani az Egyesült Államokban.

Az óceánba hajítják az elektromos rollereket a dühös amerikaiak Amerikában a spéci kávék és drága vizek után új szimbóluma van a Szilícium-völgy életstílusnak: a bérelhető elektromos rollerek. Sokaknak azonban az utcán szanaszét heverő rollerek a dzsentrifikációt, és az emelkedő albérletárakat jelentik. A régióban egyre nő a feszültség a szegény helyiek és a közeli Szilícium-völgyben dolgozó, magas jövedelmű jövevények között.

Meghalt egy igazi amerikai mágnás John Bogle, a Vanguard Group alapítója 89 évesen meghalt. Őt hívták a pénzvilágban az "indexbefektetések atyjá"-nak. Négy évtizede találta ki az index alapú befektetést, 1974-ben alapította meg a Vanguardot és vezette be a Vanguard S&P 500-as tőzsdeindexbe fektető alapját.

Céges dezertőrök A lojalitás sok cégnél csak a következő íróasztalig terjed: a dolgozók azonnal váltanak, ha máshol több pénzt és magasabb pozíciót ígérnek nekik. Sokan még az ősellenséghez is elszegődnek, ha van rá lehetőségük. Néhány tanácsot ugyanakkor érdemes megfogadniuk, különben el fognak bukni.

Sorra törlik le és lépnek ki a Facebook-ból az emberek Kevesebb műanyagot használok, egészségesebben étkezem – ilyen, és ehhez hasonló fogadalmakat sokan tesznek az új évre, de vajon vannak, akik az adataik tudatosabb védelmét, a social média biztonságosabb használatát tűzik ki célként? Fontos lenne pedig erre is gondolni, hiszen a Groupama Biztosító friss kutatása megmutatta, hogy minden ötödik felhasználó személyes adatával éltek már vissza valamilyen formában.

A tüntetések pszichológiája 1956, arab tavasz, fideszes Békemenet és ellenzéki tüntetések – hol a közös halmaz? Mi áll egy tüntetés mögött? Az elmúlt hetek is bizonyították: vannak helyzetek, amikor elégedetlen emberek nem látnak jobb megoldást, mint utcára vonulni. Azt, hogy mégis miért mennek tömegével esetenként fagyban-hóban-rettegésben egy helyben álldogálni, esetleg sétálni egy-egy szimbolikus helyszínre, túlzóan leegyszerűsítő lenne kizárólag az elégedetlenséggel magyarázni. 

Élesben működik a megfigyelőrendszer: mostantól tudják, hogy hol nyaralsz Az idei évtől kezd élesben működni a turizmus törvény novemberben elfogadott módosítása, amelynek eredményeként napra pontosan nyomon lehet követni az emberek mozgását, ha szálláshely-szolgáltatást vesznek igénybe. Szeptember 1-től jön egy további módosítás is, ami kutakodásban még tágabbra nyitja az ajtót a hatóságok előtt. 

Selye János élete és a feldedezés, amely átalakította mindennapi életünket Talán nem volt még a modern tudományban olyan felfedezés, amelynek akkora hatása lett volna mindennapjainkra, mint Selye Jánosé, amikor először írta le a kifejezést: stressz. Azóta beszélünk hajszolt életünkben a stressz hatásairól, panaszkodnak rá a diákok vizsgák előtt, ezt élik át a színészek és előadóművészek is fellépésre várva, de aligha van bárki is, akinek életét ne befolyásolták volna stresszhelyzetek. 

Elhunyt Andy Vajna Életének 75. évében hosszú betegség után budapesti otthonában elhunyt Andy Vajna, a magyar és a nemzetközi filmipar meghatározó alakja, filmproducer, nemzeti filmipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos. Erőskezű kormánybiztosként 2011 óta a magyar filmszakma érdekében dolgozott, irányítása alatt a magyar film újra a világ élvonalába emelkedett. 

 

EVENT

Az év legsikeresebb ICT-cége 2019

Idén is összeállítjuk az elmúlt egy év legsikeresebb hazai ICT-cégeinek TOP 52-es listáját, amely március 12-én debütál az ITBusiness&Technology konferencián! Tudjon meg többet a szavazásról és arról, mely cégekre lehet idén voksolni!

Hamarosan elrajtol a TOP 52-es szavazás a legsikeresebb hazai ICT-cégekről, ám mielőtt ez megtörténne, 10 cég jelölésére lehetőséget adunk olvasóinknak is – így lesz teljes a 100-as jelöltlista! A jelöléseket indoklással együtt a top52@itbusiness.hu e-mail címre várjuk január 25. éjfélig!

A TOP 52-es szavazás részleteiről, valamint a már jelöltlistára került cégekről itt olvashat bővebben.