ITB Today

ITB_Today.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 01/22: Értékes cégeket veszít el Magyarország, segítségre volna szükség

Generációváltás zajlik a rendszerváltás idején alakult családi vállalkozásokban: az egykori alapítók nyugdíjkorba érnek, de gyermekeik nem feltétlenül ugyanúgy képzelik a családi cég jövőjét. 28 éve nem nőtt ilyen lassan Kína. Terjed a mesterséges intelligencia. 40 felett a háromnapos munkahét az optimális?

TECHNOLOGY

60 éves az első magyar számítógép Az 1959. január 21-én munkába állt első magyar elektronikus számítógép, az M-3-as tíz évig működött először Budapesten, majd Szegeden. Mára már csak részegységei maradtak meg, de alkotói közül még többen velünk vannak. A jövő múltja című informatikatörténeti kiállítás honlapján megjelent visszaemlékezések szerint noha az M-3 megépítéséről az Esti Hírlap január 21-én számolt be, a tényleges munka természetesen sokkal korábban kezdődött.

Piacvezetőként ismerték el a Vodafone-t A Vodafone „megvalósítási képességének” és „víziója teljességének” tekintetében érte el a legmagasabb, illetve a középponttól legtávolabbra eső pozíciót a „Vezetők” kvadránsban. A Gartner az ötödik egymást követő évben a Vodafone-t nevezte meg globális vezetőként a menedzselt M2M szolgáltatásokat vizsgáló, „Magic Quadrant for Managed M2M Services, Worldwide” elnevezésű felmérésében.

28 éve nem nőtt ilyen lassan Kína A tavalyi évben 6,6 százalékkal nőtt Kínában a bruttó hazai termék (GDP), a kínai gazdaság az elmúlt 28 év leggyöngébb növekedését produkálta - derült ki a kínai statisztikai hivatal által hétfőn közzétett adatokból. A tavalyi gazdasági növekedési adat megfelel a várakozásoknak. 

Küzd az összeomlás ellen a nagyhatalom - Az egész világot magával ránthatja Paul Krugman,Nobel-díjas közgazdász szerint aggasztó, ami Kínában zajlik, ugyanis a túlzott vállalati hitelezésen alapuló beruházás-vezérelt növekedési modell fenntarthatatlan, és az egész világgazdaságot magával ránthatja. Persze korábban is volt már rá példa, hogy nehéz helyzetbe került az ország, ám eddig mindig sikerült kimásznia belőle. 

Cáfolják a franciák, hogy egyesülne a Renault és a Nissan Nincs napirenden jelenleg a Renault és a Nissan egyesülése - közölte Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter, cáfolva a japán sajtóértesüléseket. A Nikkei című japán gazdasági lap vasárnap arról írt, hogy a francia kormány az autógyárak egyesülését akarja a jelenlegi szövetségi forma helyett, ezt a követelést nyújtotta át a héten Tokióban tárgyaló Emmanuel Moulin, a francia gazdasági miniszter kabinetfőnöke.

Értékes cégeket veszít el Magyarország, segítségre volna szükség Generációváltás zajlik a rendszerváltás idején alakult családi vállalkozásokban: az egykori alapítók nyugdíjkorba érnek, de gyermekeik nem feltétlenül ugyanúgy képzelik a családi cég, vagy olykor cégcsoport jövőjét. A családi vállalkozások sokszor meghatározó problémája az utódlás kérdése.

A szlovén piacot vette célkeresztbe az OTP Tovább nőhet az OTP jövedelemtermelő képessége a tervezett akvizícióval. A széljárás kedvező, kevés a rivális az eladósorba került szlovén bankokért. Az akvizíciós szándékról Csányi Sándor elnök-vezérigazgató egy múlt heti sajtótájékoztatón beszélt. Szlovén lapinformációk szerint az állami Abanka lehet a célpont, vagy a francia Société Générale (SG) csoport helyi leánya – az SKB Banka – kerülhet az OTP-hez.

A világ 26 leggazdagabb emberének annyi volt a pénze tavaly, mint a 3,8 milliárd legszegényebbnek összesen Tovább nyílt a vagyonolló a leggazdagabbak és a legszegényebbek között 2018-ban: tavaly a 26 leggazdagabb ember vagyona egyenlő volt az emberiség legszegényebb felének összvagyonával - hívta fel a figyelmet az Oxfam nemzetközi civil szervezet.

Már 139 millió előfizetőt számlál a Netflix Felemás eredményeket produkált a Netflix a 2018-as negyedik negyedévi pénzügyi jelentése szerint, ezért a részvényárfolyam 2 százalékot csökkent a kereskedés utáni órákban. A bevétel 27,4 százalékos növekedéssel 4,19 milliárd dollárt ért el, ami egy kicsivel kevesebb az elemzők 4,21 milliárd dolláros elvárásához képest. A nettó profit pedig ezúttal 134 millió dollár, ami az elmúlt negyedévekhez képest jóval kisebb összegnek számít, beleértve az egy évvel ezelőtti 186 millió dollárt is

12 éve nem volt ilyen kicsi az eurózóna lakosságának az adóssága GDP-arányosan 2006 óta nem látott szintre, 57,6%-ra csökkent a háztartások adósságállománya az eurózónában 2018 harmadik negyedévében - írja a Financial Times. Az Institute of International Finance által közzétett adat jóval kisebb, mint a Nagy-Britanniára jellemző 86% vagy az USA 75%-os hasonló adata. 

Terjed a mesterséges intelligencia Felbuzdulva a korai sikereken a CIO-k készülnek a következő kihívásra, a mesterséges intelligencia alkalmazására vállalataiknál. A PricewaterhouseCoopers (PwC) friss kutatása szerint a megkérdezett 1000 amerikai üzleti vezető 20 százaléka nyilatkozott úgy, hogy tervezik a technológia bevezetését. 

Amerikába menekülne a Blackrock és a Goldman alapkezelője a Brexit elől Átmenetileg New Yorkba költözteti a BlackRock és a Goldman Sachs Asset Management a Nagy-Britanniában dolgozó portfóliómenedzsereit, ha megállapodás nélküli Brexitre kerül sor - írja a Reuters anonim forrásokra hivatkozva. A szakemberek a kontinentális Európába kerülnének, amint az Egyesült Királyság és az EU közt olyan keretmegállapodás jön létre, ami munkájukat szabályozza. 

Botrány a világ legnagyobb dróngyártójánál Súlyos botrányt tárt fel a világ legnagyobb dróngyártója, a DJI egy belső vizsgálat során. Ez sokba fog kerülni a cégnek, közel 1 milliárd jüanos, vagyis 150 millió dolláros veszteséggel számolnak a kipattant ügy kapcsán. A DJI állítása szerint számos dolgozóját elbocsátotta és kapcsolatba lépett a rendőrséggel, miután kiderült, hogy néhány munkavállalója személyes nyereség céljából feltornászta egyes alkatrészek árát. 

 


Az év legsikeresebb ICT-cége 2019

Idén is összeállítjuk az elmúlt egy év legsikeresebb hazai ICT-cégeinek TOP 52-es listáját, amely március 12-én debütál az ITBusiness&Technology konferencián! Tudjon meg többet a szavazásról és arról, mely cégekre lehet idén voksolni!

Hamarosan elrajtol a TOP 52-es szavazás a legsikeresebb hazai ICT-cégekről, ám mielőtt ez megtörténne, 10 cég jelölésére lehetőséget adunk olvasóinknak is – így lesz teljes a 100-as jelöltlista! A jelöléseket indoklással együtt a top52@itbusiness.hu e-mail címre várjuk január 25. éjfélig!

A TOP 52-es szavazás részleteiről, valamint a már jelöltlistára került cégekről itt olvashat bővebben.


 

HUMAN

40 felett a háromnapos munkahét az optimális? A University of Melbourne kutatói három éve publikáltak egy 6500 fős mintán végzett kutatást, melynek egyik eleme arról szólt, hogy a 40 év feletti életkorú résztvevők jellemző heti munkaóráit, valamint kognitív képességeinek különféle feladatokkal mért eredményeit vetették össze. Arra jutottak, hogy a legjobban azok szerepeltek a felméréseken, akik heti 25 órát dolgoznak. 

A súlyos Facebook-függők olyan rosszul hozzák a döntéseket, mint az alkoholisták Harminc évvel ezelőtt, ha kiejtette valaki a száján azt a szót, hogy függőség, akkor jó eséllyel a beteges alkohol-, cigaretta- vagy drogfogyasztásra gondolt. Ma már ez a fogalom sokkal tágabb problémakörre utal, nemcsak a közbeszédben, hanem az egészségügyi szakma szóhasználatában is. A változás valamikor a kilencvenes évek elején kezdődött, és azóta is töretlenül tart.

Nyomtass utcabútorokat háztartási hulladékból! Hogyan hasznosítható a háztartásunkban keletkezett hulladék úgy, hogy közben városképet is fejleszt? - tették fel a kérdést Hollandiában a helybélieknek. A kezdeményezés nemcsak a környezetvédelemről alkotott fogalmaink fejlesztésében segít, hanem társadalmi edukációt is végez: a civilek végül a saját maguk tervezte padokon üldögélhetnek a saját városukban, mindezt a saját műanyag hulladékukból előállítva. 

Ezektől a cégektől származik a legtöbb műanyaghulladék Break Free From Plastic nevű nemzetközi mozgalmat 2016-ban alapították, céljuk egy egyelőre utópisztikus, az egyszer használatos műanyagtermékek, és így a műanyaghulladékok visszaszorítása.  Nem kizárólag megtisztítani akarták az adott területet, hanem felmérni a hulladék összetételét is. A harminckét oldalas jelentésben részletesen megtalálhatók az eredmények, a toplista így alakult.

Akár 70 oktatót is elküldhetnek az ELTE két karáról Az Oktatói Hálózat hétfő reggeli közleménye szerint az ELTE Bölcsészettudományi és Természettudományi Karain kezdődött létszámleépítés következtében várhatóan 50-70 fővel csökken az oktatói létszám. Az érintettek egy részét nyugdíjazással, többeket pedig hirtelen összerakott teljesítménykövetelmények alapján fogják elbocsátani, még nem tudni, pontosan milyen megoszlásban.

Mi vár ránk a jövőben? Jóindulatú diktátor, oltalmazó isten vagy valami más? Bár az MI-technológia gyerekcipőben jár, már most érdemes elgondolkodni, milyen jövőképet tartanánk kívánatosnak, ez ugyanis hatással lehet a végkifejletre – figyelmeztet Max Tegmark, a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) fizikaprofesszora, aki Élet 3.0 című könyvében fel is vázol néhány forgatókönyvet.

Kattintás imádkozáshoz Egy klikkeléssel személyes profilt nyitott magának Ferenc pápa egy imaportál új okostelefonos alkalmazásán, az apostoli lakosztálynak a Szent Péter-térre néző ablakában vasárnap délben. A pápa így mutatta be a Click To Pray (klikkelés imádkozáshoz) hat nyelvű honlapot, amely letölthető okostelefonra.

Jó hír: „ki lehet mosni” a szennyvízből a mikroműanyagot A szennyvizekben lévő mikroműanyagok több mint 60 százalékát el lehet távolítani – derült ki a Kínai Tudományos Akadémia (CAS) kutatóinak tanulmányából. A Chemical Engineering Journal című folyóiratban publikált tanulmány szerint a szennyvízben lévő mikroműanyag-részecskék 64,4 százaléka eltávolítható és többségük a szennyvíziszapba kerülve tárolható.

Robotegeret fogott a kibermacskám Az okoskütyüket kitaláló és gyártó iparág a mindennapi élet egyre újabb és újabb területeit hódítja meg, és amikor kifogyni látszik az ilyen területekből, egészen kreatívan tud találni magának mindig újabbakat. Az idei CES kiállítás tapasztalatai alapján ez a házi kedvencek világa lehet. Ami végül is egészen logikus: ha már nincs olyan négyzetméter az okoslakásunkban, ahol ne lenne valamilyen hi-tech kütyü, igazán nem maradhatnak ki a jóból az állatok sem.

A nagy online-kalauz Talán nem túlzás azt állítani, hogy az internet minden korábbi találmánynál, technológiánál és rendszernél nagyobb mértékben alakította át kultúránkat és társadalmunkat. Szűts Zoltán médiakutatót, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem műszaki pedagógia tanszékének docensét kérdeztük a frissen megjelent Online – Az internetes kommunikáció és média története, elmélete és jelenségei című könyve kapcsán.

Épül a szabadúszók Airbnb-je: egy magyar kisgyerekes vállalkozó anyuka régiós tervei Amikor szülés után, háromévnyi babázás közben Faludi Nóra elvégzett egy life coach képzést, majd önálló praxisba kezdett, hogy magához hasonló kisgyerekes anyukák lelkével foglalkozzon, a szellemi munkát végző szabadúszók tipikus praktikus problémáival találta szembe magát. Elsősorban azzal, hogy időnként szüksége van egy irodára, esetleg egy tárgyalóteremre, ahol az ügyfeleivel találkozhat, nem lehet mindent otthonról vagy egy kávézóban lebonyolítani.

Szoftvermérnökök kellenek, értékesítők nem Az utóbbi években már elindultak azok a munkaerőpiaci folyamatok, amelyeknek a jövőbeli alakulását sok tanulmány igyekszik megjósolni. Egyes szakterületek automatizálásával, a mesterséges intelligencia fejlődésével teljes szakmák vannak átalakulóban, ami előbb utóbb az egész munkaerőpiacra hatással lesz. Az elmúlt évek adatai alapján Európában a szoftvermérnökök tartoznak a nyertesek közé, az értékesítők pedig a vesztesek közé, és a folyamat várhatóan gyorsulni fog.

Közös kötelezettségvállalás a körkörös gazdaságra A globális kihívásokhoz globális megoldások szükségesek – ez az oka annak, hogy közel 30 műanyag és fogyasztási cikk gyártó vállalat elindította az új Szövetség a Műanyag Hulladékok Megszüntetésére (AEPW) szervezetet. A szövetség nagyszabású megoldásokat fog kidolgozni és bevezetni, hogy minimalizálja és kezelje a műanyag hulladékokat. A használt műanyagok megoldásai révén ez lehetővé teszi a körkörös gazdaság megvalósítását. 

 

EVENT

ITBUSINESS&TECHNOLOGY 2019 Azok a régi szép idők, amikor az udvaron vagy az iskolában összeálltunk, és erőnket fitogtatva tettük próbára egymást. A játék lényege persze az volt, hogy minél szorosabb kézfogással várjuk az épp felénk futó ellenfeleket, és ne engedjük, hogy átszakítsák a közöttünk lévő erős kötést. Először persze reflexből próbáltunk erősebb testfelépítésű játékosokat válogatni a csapatunkba, de később rájöttünk, hogy a fogás technikája fontosabb. Az volt a siker, amikor meg tudtunk állítani egy felénk rohanó társat, vagy amikor mi tudtuk átszakítani az átszakíthatatlannak tűnő falat – mindent megért!

Helyszín: Bambara Hotel (Felsőtárkány, Bükkerdő sétány 2-4.) 
Időpont: 2019. március 12-13.