ITB Today

ITB_Today.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 01/23: Reziliens technológiák az ember szolgálatában

Az idei CES központjába az ember és az életminőség javítása került, pontosabban az új, reziliens technológiák. A globális környezet alakítása a negyedik ipari forradalom korában lett a 49. Világgazdasági Fórum mottója.

TECHNOLOGY

Reziliens technológiák az ember szolgálatában Ha január, akkor CES és Las Vegas. Vigyázó szemeit ilyenkor mindenki az itt megjelenő újdondász nóvumokra veti. Idén az 5G, a hajtogatható képernyők, az okosotthonok és az önvezető gépjárművek taroltak. Megjelent az XR is, a kibővített és virtuális terek új platformjának kísérlete. A kiállítás fókuszába most a reziliens technológiák (melyek az emberiség életminőségét hivatottak javítani) kerültek.

Itt az első GDPR-os gigabírság: 50 millió euró, a Google fizeti Tavaly májusban lépett életbe a GDPR, az első gigabírság kiszabásáig januárig kellett várnunk: a francia adatvédelmi hatóság szabta ki a Google-ra, mert szerintük a keresőóriás nem megfelelően tájékoztatta felhasználóit.

Segítő kéz az egészségiparban Az elmúlt évtizedekben azok az ipari feldolgozó rendszerek, amelyeknek magas fokú pontosságot, precíziót és teljesítményt igénylő ipari folyamatokra volt szüksége, mind az automatizációhoz fordultak. Az automatizált gépeket és robotokat a folyamatos technikai fejlődések még egy lépéssel előrébb vitték. A robotika és automatizáció olyan iparágak széles körében került már sikeresen bevezetésre, ahol jól definiált folyamatokkal és termékekkel dolgoznak, mint például a gyártóipar, az FMCG-ipar, az autóipar, és az egészségipar, hogy csak néhányat említsünk.

A vezérigazgatók is pesszimistábbak lettek Szinte minden országban csökkent a globális gazdasági növekedésbe vetett bizalom, az óvatosság a meghatározó a PwC globális felmérése szerint, amelynek eredményeit a davosi Világgazdasági Fórumon mutatják be. Az üzleti vezetők közel 30 százaléka - ez hatszorosa az előző évi 5 százaléknak - úgy véli, hogy a globális gazdasági növekedés a következő 12 hónapban csökken, ami a pesszimizmus rekord mértékű növekedését mutatja.

Globalizáció 4.0: 49. Világgazdasági Fórum A svájci Davosban megkezdődött a 49. Világgazdasági Fórum, amelyen a kereskedelemben és a nemzetközi kapcsolatokban kialakult viták mellett a Nagy-Britannia európai uniós tagságának megszűnésével (Brexit) összefüggő bizonytalanságok és a világgazdaság lassuló növekedésének témája kerül napirendre. A négynapos, péntek estig tartó rendezvénysorozat idei mottója: Globalizáció 4.0: A globális környezet alakítása a negyedik ipari forradalom korában. 

Eljárás indult a Twitter és a Facebook ellen Oroszországban Közigazgatási eljárást indított a Twitter és a Facebook ellen az orosz tömegtájékoztatási és távközlési hatóság (Roszkomnadzor), amiért a két amerikai közösségi szolgáltató a vonatkozó törvény értelmében nem Oroszországban tárolta a helyi felhasználók személyes adatbázisát. 

Mennyire költséghatékony az online és elektronikus számlázás? Sokszor halljuk, hogy elektronikusan számlázni mindenképpen környezettudatos és környezetbarát módszer, de ezzel együtt drágább megoldás-e vagy költséghatékonyabb a hagyományos számlázásnál?

Az agrárium versenyképesség-növelését kell szolgálnia minden döntésnek Soha nem látott építkezés következik az agráriumban: a Vidékfejlesztési program beruházásai megvalósítási szakaszba érnek, feláll az öntözési ügynökség, és nekikezdenek az osztatlan közös földtulajdon csökkentésének – mondta Nagy István agrárminiszter.

Húszéves lett az első BlackBerry Húsz évvel ezelőtt forradalmi újdonsággal jelentkezett egy akkor még jobbára ismeretlen kanadai cég, a Research in Motion. A gyártó 1999. január 19-én rántotta le a leplet a BlackBerry 850 típusú (először csak BlackBerry Handheldnek nevezett) személyi kommunikátorról, ami megágyazott egy teljesen új iparágnak, egyben a BlackBerry sikerének.

Bekeményítenének a németek, hogy a Huawei kénytelen legyen kivonulni Egyre többen tiltanák a kémkedéssel vádolt Huawei eszközeinek használatát. Németországban most azon gondolkoznak,hogy az Egyesült Államok és Ausztrália után az 5G-s fejlesztésekben is ellehetetlenítenék a kínai céget.

Egy-másfél év múlva be sem kell menni a földhivatalba, hogy ügyet intézzünk Egyszerűsíti a földhivatali ügyintézést a kormány, a jövőben online is elérhetők lesznek a hivatal szolgáltatásai – mondta a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára. Tuzson Bence közölte: a kormány olyan döntéseket szeretne hozni, amelyekkel csökkenteni lehet az állampolgárok elintézendő ügyeinek számát, miközben emelkedik az ügyintézés színvonala.

Technológiai újítások a HR területén Az elkövetkező években valószínűleg a HR és a szakmai vezetők legnagyobb kihívásai közé tartozik majd, hogy felmérjék, hogy mely feladatokat és tevékenységeket lehet automatizálni, milyen technológiákat lehet használni és milyen kombinációkban képesek az emberek és a gépek a leghatékonyabb munkavégzésre.

 


Az év legsikeresebb ICT-cége 2019

Idén is összeállítjuk az elmúlt egy év legsikeresebb hazai ICT-cégeinek TOP 52-es listáját, amely március 12-én debütál az ITBusiness&Technology konferencián! Tudjon meg többet a szavazásról és arról, mely cégekre lehet idén voksolni!

Hamarosan elrajtol a TOP 52-es szavazás a legsikeresebb hazai ICT-cégekről, ám mielőtt ez megtörténne, 10 cég jelölésére lehetőséget adunk olvasóinknak is – így lesz teljes a 100-as jelöltlista! A jelöléseket indoklással együtt a top52@itbusiness.hu e-mail címre várjuk január 25. éjfélig!

A TOP 52-es szavazás részleteiről, valamint a már jelöltlistára került cégekről itt olvashat bővebben.


 

HUMAN

Új ügyvezető a Trenkwalder élén G. Nagy Balázs lett a Trenkwalder Személyzeti Szolgáltató Kft. ügyvezetője. A több mint másfél évtizedes menedzsment és üzletfejlesztési tapasztalattal rendelkező új cégvezető 2017 júliusa óta a Magyar Szolgáltatóipari és Outsourcing Szövetség elnöki tisztét is betölti. 

Nem vezetőből, hanem jó vezetőből van kevés Magasabb pozíciókban sokkal kisebb a munkaerőhiány, mint a szakmunkásoknál. Ugyanakkor a világ és a piaci igények változása miatt a jó vezető iránt nagy a kereslet, az ISG International Executive Consulting senior szakértői szerint. A gond ugyanis nem feltétlenül az, hogy ne lennének elégséges számban vezetői tapasztalattal rendelkező munkavállalók, inkább az, hogy a magasabb pozíciókba kerülők felé támasztott elvárások megváltoztak.

Világraszóló találmánnyal rukkolt elő, most visszavonultan él Csongrádon A fényáteresztő beton gyártásával, a fejlesztésekkel sem állt le Losonczi Áron, de dédapja egykori ültetvényén szőlőt is termeszt Csongrádon. A feltaláló bora már versenyeken is nyert, pedig még pincéje sincs, de tervezi, hogy az idén az is lesz.

Kidobni sokkal drágább, mint megvenni, mi az? – a nagy élelmiszerpara ma és a jövőben A világon az élelmiszer harmada végzi a szeméttelepeken, az Európai Unióban a húsz százaléka. Nagy tévedés, hogy ez pusztán azért baj, mert sok helyütt éheznek, a morális kérdéseken túl a környezeti károk is hatalmasak. Legalább negyedrészt rajtad, fogyasztón is múlik.

A munkaerőhiány ellenére is 242 ezren állást keresnek Magyarországon A nyilvántartott álláskeresők száma 5 százalékkal csökkent Magyarországon egy év alatt, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) nyilvántartásában a 2018. decemberi zárónapon 241 900 álláskereső szerepelt, csaknem 13 ezerrel kevesebb az egy évvel korábbinál.

Inkább fizet sok nyugdíjas, csak ne kelljen a netbankot használnia Szívesebben intézik az idősek személyesen a banki ügyeiket, ez viszont többe kerül, mint a netbankos szolgáltatás. Különbségek azért itt is vannak, azok, akik mostanában vonulnak nyugdíjba, már sokkal nyitottabbak a digitális szolgáltatásokra. Azok pedig, akiknek magasabb nyugdíjuk van, gyakorlatilag ugyanolyan arányban használnak bankkártyát és internetes bankot, mint bármelyik más korcsoport.

Üzenet­korlátozást vezet be a WhatsApp  A WhatsApp az álhírek, a kéretlen elektronikus reklámlevelek és a tömegesen elküldött e-mailek terjesztése ellen akarja felvenni a harcot, ezért úgy döntött, hogy korlátozza az üzenettovábbítások számát. Az új szabályok alapján az egyes híreket legfeljebb csak öt alkalommal lehet továbbküldeni.

Az álláshirdetések feladása ma már nem elég Az álláshirdetések ideje lejárt. Azzal már nem lehet kalkulálni, hogy meghirdetünk egy nyitott pozíciót, aztán ölbe tett kézzel várjuk, hogy százával jelentkezzenek az alkalmasabbnál alkalmasabb jelöltek, akik között kedvünkre válogathatunk. Ugyanakkor kétségbe sem szabad esni, hogy akkor honnan lesz megfelelő szaktudású alkalmazottunk. Csak azt kell tudni, hogy hol keressük az illetőt, és milyen feltételek biztosításával van esély az elcsábítására.

Mi lesz a mémekkel? A közös jogkezelők európai szervezete ismeretterjesztő kampányával önt tiszta vizet a pohárba. A január 16-án útjára indított angol nyelvű weboldal célja, hogy egy helyen oszlassa el a tévhiteket, amelyek a közvéleményt a készülő EU-s szerzői jogi irányelv ellen fordították.

Diplomás helyett gyakornokot akarnak a brit cégek A brit vállalatok közel háromnegyede (72 százalék) tervezi, hogy a közeljövőben gyakornokokat foglalkoztat, szemben a 2014-ben mért 66 százalékkal, derült ki egy nagy-britanniai felmérésből. A diplomások iránti munkáltatói igények 34 százalékra estek, szemben a 2014-es 66 százalékkal.

Közel 4 millió magyar játszik videójátékokkal Magyarországon stabilan magas, 60% körüli azok aránya, akik videojátékoznak - derül ki az eNET 2018 szeptemberi kutatásából. Bár érdemben nem nőtt a videojátékosok köre, viszont, akik játszanak, egyre többet költenek videojáték vásárlásra, illetve a játékhoz kapcsolódó hardver és periféria beszerzésre is. 

Elképesztő: naponta 3 órát töltünk az okostelefonok nyomkodásával Bár az okostelefonok terjedésének növekedési üteme lassul, tavaly már az emberek naponta 3 órán át használták a mobiltelefonjukat - derül ki az App Annie friss tanulmányából. Tavaly a világ okostelefon felhasználói mintegy 194 milliárd (!) mobilalkalmazást tölöttek le, és naponta (!) átlagosan 3 órát töltöttek mobilozással, és mintegy 101 milliárd dollárt költöttek appokra és appokban.

Megint megfejtették, mit akar a magyar munkavállaló A stabil háttér, a biztos jövőkép jelentené a legfőbb garanciát a szakmai sikerekre a magyar munkavállalók jelentős részének – derült ki az OTP Bank megbízásából készített felmérésből. A Pulzus felmérés arra is választ keresett, a válaszadók mit gondolnak, vajon mennyire tudnak munkájukkal hatással lenni másokra.

 

EVENT

ITBUSINESS&TECHNOLOGY 2019 Azok a régi szép idők, amikor az udvaron vagy az iskolában összeálltunk, és erőnket fitogtatva tettük próbára egymást. A játék lényege persze az volt, hogy minél szorosabb kézfogással várjuk az épp felénk futó ellenfeleket, és ne engedjük, hogy átszakítsák a közöttünk lévő erős kötést. Először persze reflexből próbáltunk erősebb testfelépítésű játékosokat válogatni a csapatunkba, de később rájöttünk, hogy a fogás technikája fontosabb. Az volt a siker, amikor meg tudtunk állítani egy felénk rohanó társat, vagy amikor mi tudtuk átszakítani az átszakíthatatlannak tűnő falat – mindent megért!

Helyszín: Bambara Hotel (Felsőtárkány, Bükkerdő sétány 2-4.) 
Időpont: 2019. március 12-13.