ITB Today

ITB_Today.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 01/24: A blokklánc és az IoT kényszerházassága

Az IoT nagy nóvuma a várva várt hiperkonnektivitás ígérete, ami jelenleg inkább hiperfenyegetésként tapasztalható. Szenzációs magyar orvosdiagnosztikai eszköz kapott innovációs díjat. Ha nem vigyázunk, sok gazdálkodó beleeshet a digitális szakadékba.

Merj fejlődni! – Út az innovációhoz

2019.02.19. Budapest

Meghosszabbított early bird regisztráció január 31-ig!

Szeretne találkozni Gijs van Wulfennel, a világszerte elismert FORTH módszer alapítójával?
Kíváncsi lenne a Szilícium-völgyben milyen gyakorlatokkal ösztönzik a fejlődést? Szívesen hallgatna nemzetközi és hazai innovációmenedzsment esettanulmányokat? Hogyan tudjuk ösztönözni az innovációs produktivitást, működjünk a szolgáltatói, a termelői, vagy akár informatikai szektorban, nagyvállalatként vagy start-up cégként?

Az év első innovációmenedzsment konferenciáján a legkiválóbb nemzetközi és hazai előadók osztják meg tapasztalataikat, regisztráljon most: http://merjfejlodni.htconsulting.hu/


 

TECHNOLOGY

A blokklánc és az IoT kényszerházassága Habár forradalmat ígértek, az IoT-eszközöket tavaly egyre több támadás érte. Sokan már temetnék ezt a technológiát, mely szabályozatlansága miatt összeomlani látszik. Egy másik nóvum siethet a segítségére, a blokklánc sikeresen oldhatja meg a dolgok internetének biztonsági problémáit.

Iránytű is kell a digitalizációhoz A technológiára fontos versenytényezőként kell tekinteni – bár a hazai kkv-k nyitottak az innovatív, új technológiák alkalmazására, a digitális kihívásokra való reagálásban még elkél nekik a segítség. Első lépésként például tudniuk kell, mennyire felkészült vállalkozásuk a jövő kihívásaira. Király Istvánnal, a Vodafone Magyarország vállalati szolgáltatások üzletágának vezérigazgató-helyettesével beszélgettünk.

Nyomtassa ki gyógyszerét a sarki patikában! A hagyományos tablettáknál jóval hatékonyabb, személyre szabható gyógyszereket fejlesztenek a Pécsi Tudományegyetem Gyógyszertudományi Karának és 3D Központjának kutatói, akik azt is eltervezték már, mely betegcsoport számára készítenek először „kézműves" gyógyszert. A pirulákat elsőként a klinikákon vetnék be, de később a patikákban is számunkra gyártott gyógyszereket kaphatunk.

A kutya sem veszi az iPhone-okat, az Apple pedig már rég nem egybilliódolláros cég Az alma nem esik messze a fájától, tartja a mondás, de úgy tűnik, ez csak addig volt igaz, amíg Steve Jobs ült a kormánynál. A Cook-korszak elmúlt két éve kihagyott ziccerek sorozatát hozta, 2019 pedig még nagyobb pofonokat tartogathat, rekorddöntő egybilliós cégérték ide-oda.

Átadták a világ legnagyobb múzeumi LCD falát a Szépművészetiben Már használhatja a közönség a világ legnagyobb, érintőképernyős múzeumi LCD falát a Szépművészeti Múzeum Márvány csarnokában; a Magyar Nemzeti Bank (MNB) támogatásával megvásárolt eszköz csaknem 300 műtárgy adatait jeleníti meg interaktív módon. 

A mobilé a jövő, a Google pedig ott akar lenni A globális keresések felét már a mobile-first index szerint szolgálja ki a Google – jelentette be a kereső tulajdonosa decemberben. A Google tavaly nyáron kezdett átállni az asztaliról az elsődleges mobilos indexelésre, ami azért fontos, mert az elmúlt évek tapasztalatai alapján az okostelefonról indított keresések száma már meghaladta a számítógépről bonyolítottakat. Vagyis a jövő mobil, a Google pedig ott akar lenni. 

Szenzációs magyar orvosdiagnosztikai eszköz kapott innovációs díjat Az egyik legérdekesebb magyar innovációnak választották azt a terméket, amelynek segítségével egy vérvizsgálatból valószínűsíthető lesz, hogy egyes gyógyszerek nem érik el a várt hatást egy betegnél. A technológiát már egy évtizede fejlesztik, jelenleg a klinikai vizsgálatokat végzik.

Mire használják a 3D nyomtatást egy egyetemi kórházban? 3D nyomtatás és medicina szoros összefonódását jelzi, hogy gyorsan nő a klinikákon, kórházakban és más intézményekben üzemelő 3DP létesítmények, speciális laborok stb. száma. A Stratasys és a 3D Systems gépeit világszerte több kórházban használják, de más cégek sem akarnak kimaradni az élesedő versenyből.

Ha nem vigyázunk, sok gazdálkodó beleeshet a digitális szakadékba Globális Élelmezési és Mezőgazdasági Fórumon (GFFA), amelyet a berlini Nemzetközi Zöld Hét (Internationale Grüne Woche) keretében tartottak, Nagy István agrárminiszter úgy írta le a digitalizációt, mint ami olyan forradalmi változásokat hoz a mezőgazdaságban, mint egykor az eke, a növény-, és az állatnemesítés vagy a műtrágya megjelenése. Éppen ezért kulcsfontosságú, hogy a technika vívmányaihoz mindenkinek legyen esélye hozzáférni.

Egy magyar agrárinformációs rendszer a nemzetközi élvonalban Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) több mint 20 éve működteti sikeresen Magyarországon az Európai Unió egyik legnagyobb agrár-adatgyűjtő rendszerét, a Mezőgazdasági Számviteli Információs Hálózatot, mely Tesztüzemi Információs Rendszer néven honosodott meg hazánkban. A hazai adatgyűjtésből származó adatok hozzájárulnak a közösségi- és nemzeti agrárpolitika alakulásához.

Verseny a vállalatok informatikai függetlenségéért 2018 bizonyos értelemben olyan volt az új technológiák területén, mint a Ninja Warrior tévés sorozat: az AI (mesterséges intelligencia), az automatizálás, az adatok és a blockchain mint egymással vetélkedő versenyzők próbálták leküzdeni az akadályokat és a kihívásokat.

Kutatás: a cégek negyedét még nem izgatja a GDPR Immár nyolc hónapja, tavaly május 25-e óta hatályos az uniós adatvédelmi rendelet, a GDPR, de a cégek negyede még mindig nem foglalkozik azzal – derül ki a Fellowes által megrendelt kutatásból. Pedig a papíralapú adatvédelemmel évek óta foglalkozó cég szerint a tavaly megmaradt költségkeretből egy pár tízezres beruházással már sokat lehetne tenni a vállalat biztonságáért. 

Meghatározó magyar fejlesztés az e-aláírások piacán a NetLock jóvoltából A NETLOCK első magyar cégként fejlesztett okostelefonon is használható, felhőalapú, minősített e-aláírás-megoldást. Az új szolgáltatás európai szinten is meghatározó innovációnak számít és globálisan is az élmezőnyben van. Az így létrehozott minősített e-aláírást az unió minden országában elfogadják,teljes bizonyító erejű magánokiratnak felel meg.

 


Az év legsikeresebb ICT-cége 2019

Idén is összeállítjuk az elmúlt egy év legsikeresebb hazai ICT-cégeinek TOP 52-es listáját, amely március 12-én debütál az ITBusiness&Technology konferencián! Tudjon meg többet a szavazásról és arról, mely cégekre lehet idén voksolni!

Hamarosan elrajtol a TOP 52-es szavazás a legsikeresebb hazai ICT-cégekről, ám mielőtt ez megtörténne, 10 cég jelölésére lehetőséget adunk olvasóinknak is – így lesz teljes a 100-as jelöltlista! A jelöléseket indoklással együtt a top52@itbusiness.hu e-mail címre várjuk január 24. éjfélig!

A TOP 52-es szavazás részleteiről, valamint a már jelöltlistára került cégekről itt olvashat bővebben.


 

HUMAN

Az innováció a játék, a kreativitás és a szakmai ismeretek határán jön létre. Az innováció akkor működik, ha egy kis csapat magas felhatalmazással gyorsan tud haladni, amit nagyon nehéz megteremteni egy nagyvállalatnál. Viszont vannak olyan lehetőségek, amik máshol nincsenek. Az egyik kedvenc témám a telefonokon zajló hatalmas mértékű mobil fizetés volt, és az, hogy miért nem tudjuk ezt bekötni a Telekom fizetési csatornáiba - említi Dobó Mátyás az Invitech stratégiai és üzleti támogatások igazgatóhelyettese.

Van helye a fintechnek a templomban A SumUp nevű startup és az egyház közös bankkártyát és Apple Payt is elfogadó perselye túl van az első teszteken. A hívek visszajelzései is kedvezőek voltak, és a számok is kedvezőek. A SumUp közleménye szerint a digitális perselyt használó templomokban megduplázódott az adományok értéke. A sikerre való tekintettel hamarosan bármelyik anglikán templom beszerezheti az egyház belső ellátóhálózatán belül a perselyt.

Új magyar alkalmazás készült, amellyel csereberélheti és el is adhatja megunt ruháit Magyar ötlet nyomán azonban olyan termék született most, amellyel az eladásra szánt holmikat máris megfelelő célközönségnek juttathatjuk el. A szolgáltatás LiveRobe néven indult, de kitalálói nem csak idehaza, nemzetközi szinten is szeretnék elterjeszteni.

Több mint 40 éves foglalkoztatási rekord az Egyesült Királyságban Rekordot ért el a foglalkoztatottak száma Nagy-Britanniában, a munkanélküliségi ráta 44 éves mélypontra esett, a bérek pedig 2008 óta a legnagyobb mértékben nőttek a szeptember-novemberi három hónapban a brit statisztikai hivatal, az Office for National Statistics (ONS) jelentése szerint.

Bandersnatch a Black Mirrortól – az irányítás illúziója A Black Mirror-univerzum új filmjében a néző döntheti el, hogy bizonyos pillanatokban hogyan döntsön a főszereplő. De vajon mi irányítjuk a filmet, vagy a film minket? A technológia lesz a mi eszközünk, vagy mi leszünk a technológia eszközei?

A Google csinált egy kvízt, amellyel megtanulhatja, hogyan kell kiszúrni az adathalász e-maileket Játékos formában igyekszik a felhasználók tudtára adni a Google, mik az adathalász e-mailek árulkodó jelei, és hogyan szúrhatók ki a biztos átverés utazó levelek. Az adathalászat még mindig a kibertámadások egyik leggyakoribb formája, hiszen még mindig nagyon sokan dőlnek be egy-egy hangzatos levélnek, és kattintanak mindenféle linkre anélkül, hogy gyanakodni kezdenének.

Influencereket vet be az NMHH a gyerekek védelmében Idén online véleményvezérek bevonásával folytatódik a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) tavaly indított, az Internet Hotline jogsegélyszolgálatot népszerűsítő kampánya - mondta Takách-Batta Zsuzsanna, a hatóság kommunikációs igazgatója.

Cáfolják, hogy megfigyelne az állam a nyaralásod alatt A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) semmilyen vendégekkel kapcsolatos személyes adatot nem tárol és kezel majd, kizárólag statisztikai adatok digitális tárolására lesz alkalmas - mondta Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója. 

Tavaly több pénzt hoztak a videojátékok Amerikában, mint a mozifilmek az egész világon Rekordot döntöttek tavaly a számítógépes játékokhoz kötődő bevételek az Egyesült Államokban. A 43,3 milliárdos dolláros összeg 18 százalékos növekedés 2017-hez képest a piackutató NPD Group adatai szerint. Ha a számok pontosak, akkor 2018-ban a számítógépes játékok több bevételt termeltek az országban, mint a világ összes mozija együttvéve.

Már több mint 4 millió eSzemélyi van forgalomban A 2016 –os bevezetéstől mindössze három év kellett, hogy a kiadott eSzemélyi okmányok száma meghaladja a 4 millió darabot. Az elektronikus chipet is tartalmazó személyazonosító igazolványok egymásra rakva közel négyszer olyan magasak lennének, mint a Kékestető, egymás mellé helyezve pedig légvonalban Hegyeshalomtól egészen Nyíregyházáig érnének el.

Nincs hova bújni, akkor is tudnak rólad a közösségi oldalak, ha törlöd magad Az ismerősökön keresztül akkor is tudnak a közösségi oldalak a tagok preferenciáiról, ha azok magánszférájuk védelmében törlik magukat - állapította meg egy friss tanulmány. A Nature Human Behavior című tudományos lap aktuális számában közölt kutatás vezetője, Jim Bagrow, a Vermonti Egyetem matematikusa elmondta: a közösségi médiában a tagok nem egyedül döntenek a róluk szóló információkról, ebbe a barátaiknak is van beleszólása.

Hogyan került közelebb a piaci elvárásokhoz az ELTE média tanszéke? A tanszéki megközelítés szerint nem médiára tanítják a hallgatókat, hanem kreatív gazdaságra, amelynek csak az egyik pillére a média. Az is beletartozhat a kreatív gazdaságba, ha valaki kultúraszervezőként vagy városi aktivistaként dolgozik. „Ha van a nevéhez köthető kontentje az embernek, onnantól kezdve bottal kell levernie magáról azokat, akik protezsálni akarják őt, vagy ki akarják sajátítani. A tehetség nagy érték” – mondja Hammer Ferenc.

Új ügyvezető igazgató az LG Electronics Magyar Kft. élén Hyeong Tae Kim személyében új ügyvezető igazgató irányítja az LG Electronics magyarországi leányvállalatát, amely régiós központként további 10 délkelet-európai ország kereskedelmi tevékenységét koordinálja. Elődje, Bumseop Lee az LG brit leányvállalatának elnökeként folytatja munkáját.

 

EVENT

ITBUSINESS&TECHNOLOGY 2019 Azok a régi szép idők, amikor az udvaron vagy az iskolában összeálltunk, és erőnket fitogtatva tettük próbára egymást. A játék lényege persze az volt, hogy minél szorosabb kézfogással várjuk az épp felénk futó ellenfeleket, és ne engedjük, hogy átszakítsák a közöttünk lévő erős kötést. Először persze reflexből próbáltunk erősebb testfelépítésű játékosokat válogatni a csapatunkba, de később rájöttünk, hogy a fogás technikája fontosabb. Az volt a siker, amikor meg tudtunk állítani egy felénk rohanó társat, vagy amikor mi tudtuk átszakítani az átszakíthatatlannak tűnő falat – mindent megért!

Helyszín: Bambara Hotel (Felsőtárkány, Bükkerdő sétány 2-4.) 
Időpont: 2019. március 12-13.