ITB Today

ITB_Today.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 01/28: Az informatikai biztonság pszichológiája

Izgalmas pszichológiai háttér húzódik meg a gyakran szürkének látszó informatikai biztonság iparága mögött. Forradalmat hozhat a feltekerhető tévé. Hogyan kezdjünk bele egy vállalkozásba? Már az első nap szinte minden eldőlhet egy munkahelyen.

Merj fejlődni! – Út az innovációhoz

2019.02.19. Budapest

Meghosszabbított early bird regisztráció január 31-ig!

Szeretne találkozni Gijs van Wulfennel, a világszerte elismert FORTH módszer alapítójával? Kíváncsi lenne a Szilícium-völgyben milyen gyakorlatokkal ösztönzik a fejlődést? Szívesen hallgatna nemzetközi és hazai innovációmenedzsment esettanulmányokat? Hogyan tudjuk ösztönözni az innovációs produktivitást, működjünk a szolgáltatói, a termelői, vagy akár informatikai szektorban, nagyvállalatként vagy start-up cégként?

Az év első innovációmenedzsment konferenciáján a legkiválóbb nemzetközi és hazai előadók osztják meg tapasztalataikat, regisztráljon most: http://merjfejlodni.htconsulting.hu/


 

TECHNOLOGY

Az informatikai biztonság pszichológiája Izgalmas pszichológiai háttér húzódik meg a gyakran szürkének látszó informatikai biztonság iparága mögött. Ha megvizsgáljuk a technológiai megoldások és a hozzájuk kapcsolódó érzelmek viszonyát, illetve a vezetői képességek fejlődését, egészen érdekes látleletet kapunk.

Budapestre jöhet az egyik amerikai elektromosroller-megosztó Az elektromos autó és az elektromos robogó után megjelenhet Budapesten az első közösségi elektromosroller-megosztó szolgáltatás is. Legalábbis erre utal, hogy az amerikai gyökerű Lime mobilapplikációjában egy budai magánháznál pár napja feltűnt két roller.

Egybegyúrhatja a Facebook a Messengert, az Instagramot és a WhatsAppot A Facebook azon dolgozik, hogy egyesítse ezeket a szolgáltatásokat, és egyetlen ökoszisztémába tartozzanak a platformok. Mindez azt jelenti, hogy maguk az alkalmazások továbbra is megmaradnak, a háttérben működő rendszert azonban úgy alakítják át, hogy az Instagramból üzenetet küldhessünk a WhatsApp-ba, a WhatsApp-ból a Messengerbe, és így tovább.

Forradalmat hozhat a feltekerhető tévé A feltekerhető, összehajtható tv nem álom, nem fantazmagória, hanem a jelen. Egy olyan termék született meg, amelynek jó esélye van arra, hogy forradalmasítsa a tévézést, úgy általában az otthoni szórakozást, munkát, és emellett meg is változtathatja vagy átalakíthatja a lakberendezési trendeket.

Már az e-szemét miatt sem lehet nyugtunk A világon évente mintegy 50 millió tonna elektronikus hulladék kerül a szemétbe veszélyeztetve az emberek egészségét egy új tanulmány szerint. Ez több, mint az eddig gyártott kereskedelmi repülőgépek súlya együttvéve. 2050-ig az e-szemét súlya 120 millió tonnára emelkedik. A világ legnagyobb elektronikusszemét-dombja Afrikában, Ghánában található.

Mi az az okos szerződés? Az okos szerződés, azaz smart contract jelenleg a blokklánc technológia egyik leghasznosabb és legnagyobb sikerű felhasználási módja. Az okos szerződések fogalmát Nick Szabo kriptográfus vezette be 1994-ben. Megállapította, hogy bármely decentralizált főkönyvet önálló végrehajtható szerződésként lehet használni, amelyeket később elneveztek okos szerződésnek. Ez a digitális szerződés kódokra konvertálható és a blokkláncon futtatható.

A Facebook újabb sötét titkára derült fény Az intereneten és az okostelefonok áruházaiban rengeteg ingyenesen letölthető játékot található, ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy ezekben a programokban nem lehet költeni. A legtöbb ilyen alkalmazás él az appon belüli vásárlás lehetőségével, amikor pénzért juthatunk bizonyos előnyökhöz.

Elbukott az ICO modell, változtat az Airbnb kihívója Azzal a vízióval indult a Bee, hogy készítenek egy platformot, amely decentralizálja az ingatlanmegosztást. Tehát valami olyasmit csinálnak, mint az Airbnb, csak kevesebb járulékot kell fizetni. Csak hogy a felhasználók nem mozognak elég gyorsan az oldalukra, így kénytelenek feladni az ICO modellt, amellyel egyébként milliókat kerestek. 

Megújuló energia: sosem látott változás készül Erdőtelepítésekre, illetve csak zöld energiára épülő rendszerekre van szüksége az emberiségnek a klímapolitikai céljai megmentése érdekében – állítja egy friss nemzetközi kutatás. Egy másik pedig azt, hogy a megújuló energia térnyerése átrajzolja a világ geopolitikai térképét.

Összekapcsolódott Japán és az Európai Unió Az Európai Bizottság elfogadta a Japánra vonatkozó megfelelőségi határozatot, ezzel megteremtve a világ legnagyobb biztonságos adatáramlási térségét. A döntés jelentős előnyökkel jár a japán üzleti kapcsolatokkal bíró uniós cégek számára.

Aliexpress vagy Ebay? Mindegy, hamarosan egységesek lesznek a szabályok Miközben a világ legfontosabb gazdasági hatalmai, Kína, az Egyesült Államok és az Európai Unió között súlyos kereskedelmi konfliktusok vannak, a triumvirátus az e-kereskedelem területén egy új megállapodás tető alá hozásán ügyködik. A Bloomberg szerint Kína is csatlakozik az USA, az EU, illetve a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) 47 tagállamának ahhoz a csoportjához, amely újraszabályozná a világ internetes kereskedelmét. 

Agilis gyakorlati útmutató Ez a hazánkban hiánypótló könyv a projektmenedzsment gyorsan fejlődő és terjedő innovatív irányzata, az agilis projektmenedzsment aktuális összefoglalását adja. Segít megérteni, értékelni és felhasználni az agilis és a hibrid megközelítéseket. Gyakorlati útmutatást nyújt arra vonatkozóan, hogy mikor, hol és hogyan alkalmazzák az agilis megközelítéseket, valamint praktikus módszereket és eszközöket biztosít a szakemberek és szervezetek számára, hogy növeljék agilitásukat.

 


Februári Club: Se veled, se nélküled Cégmérettől függetlenül megkerülhetetlen kérdéssé vált napjainkra minden szervezet életében a meglévő munkatársak megtartása és a leendők megtalálása, bevonzása – azaz a munkaerő menedzselése.

Februári ITB Clubunkon meghívott előadóinkkal sorra vesszük, miben segítheti a HR-eseket a technológia, és milyen trendekre érdemes 2019-ben figyelni.

Helyszín: KIOSK (Budapest, Március 15. tér 4.)
Időpont: 2019. február 12., 9:00–11:00 


 

HUMAN

Hogyan kezdjünk bele egy vállalkozásba? Egyre többen gondolkoznak saját vállalkozás indításán. Sokan azonban úgy vélik, hogy vállalkozónak, szabadúszónak lenni könnyű és egyszerű dolog, az ember kávézókban vagy co-working irodákban üldögél, közben vlogol, blogol, építi a személyes márkáját. Ebben a cikkben bemutatjuk a vállalkozóvá válás (néha rögös) úját, annak minden szépségével és nehézségével együtt, és eloszlatjuk a sokszor pufogtatott közhelyeket, tévhiteket.

Okos jövő okos egyetemekkel Együttműködési megállapodást írt alá két nagy vidéki egyetem Magyarország legnagyobb infokommunikációs vállalatcsoportjával. Számos területre kiterjedő, de konkrétumokkal majd csak a következő hónapokban-években megtöltött együttműködési megállapodást írt alá a Szegedi Tudományegyetemmel, illetve a Szent István Egyetemmel a Magyar Telekom és a T-Systems Magyarország.

Nyolc évet kaphat a Telekomot figyelmeztető hacker A huszonéves, programozónak tanuló fiatal 2017 nyarán jelezte, hogy biztonsági rést talált a Telekom rendszerében, az őt képviselő TASZ szerinta büntetőpere az ügyészség feltűnő szakmai hozzá nem értése mellett zajlik. 

A kihívások hálójában: az agilis változás, a szervezeti kultúra és az AI Napjainkban a mesterséges intelligencia alkalmazását tartják a digitális transzformáció egyik fő hajtóerejének, és ennek kapcsán az „AI Talent Gap” megfogalmazás is egyre gyakrabban tűnik fel. Felmerül a kérdés, hogy hol terem az „AI Talent”, hogyan fejleszthető és miképp illeszthető a jelenlegi vállalati kultúrába?

Már az első nap szinte minden eldőlhet egy munkahelyen Az utóbbi években a cégeknek a legnagyobb problémát a fluktuáció miatt bekövetkező munkaerőhiány okozza. Egy friss felmérés szerint a munkavállalóknak már nem elsősorban a pénz a fontos, hanem a kiszámíthatóság, a munkáltató hitelessége is.

Palkovics László felel majd a Budapest-Belgrád vasútvonalért A Budapest-Belgrád vasútvonal magyarországi szakasza fejlesztésének, kivitelezésének és finanszírozásának koordinálásával foglalkozó kormánybiztossá nevezték ki Palkovics László innovációs és technológiai minisztert. 

Ha letiltjuk a gyerekeket a netről, azzal felneveljük a saját hekkereinket A Facebook előtti generációnak még fontos volt a privacy, azaz a magánszféra védelme, ma viszont a fiatalok többsége úgy használja ezeket a platformokat, hogy fogalmuk sincs, mi az a magánszféra és nem is különösebben érdekli őket. Ezért nehéz megértetni velük, hogy „ami ingyen van, ott valójában te vagy az áru, a saját adataiddal fizetsz". 

A magyarok többségének fel sem tűnik, hogy napi szinten használ AI-t Annak ellenére, hogy a magyarok nincsenek pontosan tisztában a mesterséges intelligencia (MI) jelentésével és a benne rejlő lehetőségekkel, háromnegyedük használná az MI-t – derült ki a Huawei Technologies Hungary megbízásából készített reprezentatív kutatásból. A megkérdezettek kétharmadának jelenleg is rendelkezésére áll, ám sokukban ez nem is tudatosul. 

Családon belül tervezik az utódlást a magyar cégvezetők A hazai kis- és középvállalkozások mindössze 15%-át foglalkoztatja az utódlás kérdése, és ebből csupán 7%-nál zajlik már a folyamat - derült ki a Budapest Bank 500 cégvezető megkérdezésével végzett kutatásából. Ahol még nem merült fel a téma, ott a cégvezetők nagy része életkoránál fogva nem tartja aktuálisnak, vagy nincs rá ideje. A jelenlegi vezetők zömmel családtagjukban - főképp gyermekükben - látják a cég jövőjét, ez azonban nem minden esetben valósítható meg, így sokan kénytelenek alternatívát keresni. 

Elkaszálta a mesterséges intelligencia a StarCraft két profi emberi játékosát A gondolkodást igénylő, vagyis összetett programokban is egyre jobban teljesít a mesterséges intelligencia – különösen a Google-féle AlphaStar, amely ellen lehetetlennek bizonyult bármi is tenniük a vizsgáztatására felkért StarCraft-profiknak.

Milyen a jó döntés? A jó döntés meghozatalához fontos felmérni azt, hogy erre alkalmas lelkiállapotban vagyok-e. Nagyon hasznos példa a nyúl példája. A nyúl vagy figyel, vagy fut, de egyszerre nem teszi a kettőt. A jó döntéshez idő kell. A jó döntés meghozatalához fontos az érzelmeink megzabolázása, mert a jó döntésekre csak a rendezetlen hajlamoktól mentes „közömbösség" vezethet el minket.

A 2019-es tartalommarketing 3 legizgalmasabb kérdése A Content Marketing Institute 85 szakértő véleményét gyűjtötte össze arról, mi jósolnak 2019-re, köztük olyanokét, mint Joe Pulizzi, Robert Rose vagy Ann Handley és Pam Didner. Szinte kivétel nélkül minden szakértő úgy vélekedik, hogy a marketing tartalmi megközelítése megkerülhetetlen, másképp fogalmazva: a tartalom döntő szerepet játszik a konverzióban.

Az emberek, akik a Facebook legsötétebb mocskát takarítják el Azzal, hogy hogyan hathat felhasználói mentális egészségére a Facebook, számos alkalommal foglalkoztak. Azokról, akik moderátorként dolgozva nap mint nap kell szembenézzenek a közösségi oldalra feltett mocsokkal kevés esik szó.  Ebbe a világba nyújt betekintést Hans Block és Moritz Riesewieck filmje, a Tisztogatók, amit itthon a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál keretében vetítenek. 

 

EVENT

ITBUSINESS&TECHNOLOGY 2019 Azok a régi szép idők, amikor az udvaron vagy az iskolában összeálltunk, és erőnket fitogtatva tettük próbára egymást. A játék lényege persze az volt, hogy minél szorosabb kézfogással várjuk az épp felénk futó ellenfeleket, és ne engedjük, hogy átszakítsák a közöttünk lévő erős kötést. Először persze reflexből próbáltunk erősebb testfelépítésű játékosokat válogatni a csapatunkba, de később rájöttünk, hogy a fogás technikája fontosabb. Az volt a siker, amikor meg tudtunk állítani egy felénk rohanó társat, vagy amikor mi tudtuk átszakítani az átszakíthatatlannak tűnő falat – mindent megért!

Helyszín: Bambara Hotel (Felsőtárkány, Bükkerdő sétány 2-4.) 
Időpont: 2019. március 12-13.