ITB Today

ITB_Today.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 01/29: Az MI jövője a startupok kezében van

Új verseny dúl a világ nagyhatalmai között: ki lesz a domináns szereplő a mesterséges intelligenciában, ki fogja élvezni leginkább annak előnyeit? A Magyar Telekom elindította Magyarország első szabványos 5G tesztállomását. Viszont egyszerűen nincs, aki megcsinálja a digitális forradalmat.

Merj fejlődni! – Út az innovációhoz

2019.02.19. Budapest

Meghosszabbított early bird regisztráció január 31-ig!

Szeretne találkozni Gijs van Wulfennel, a világszerte elismert FORTH módszer alapítójával? Kíváncsi lenne a Szilícium-völgyben milyen gyakorlatokkal ösztönzik a fejlődést? Szívesen hallgatna nemzetközi és hazai innovációmenedzsment esettanulmányokat? Hogyan tudjuk ösztönözni az innovációs produktivitást, működjünk a szolgáltatói, a termelői, vagy akár informatikai szektorban, nagyvállalatként vagy start-up cégként?

Az év első innovációmenedzsment konferenciáján a legkiválóbb nemzetközi és hazai előadók osztják meg tapasztalataikat, regisztráljon most: http://merjfejlodni.htconsulting.hu/


 

TECHNOLOGY

Az MI jövője a startupok kezében van Új verseny dúl a világ nagyhatalmai között: ki lesz a domináns szereplő a mesterséges intelligenciában, ki fogja élvezni leginkább annak előnyeit? Európa kicsit lemaradt, de még nincs elkésve – ehhez viszont egységes és határozott fellépés szükséges, állapítja meg a Roland Berger és az Asgard közös tanulmánya.

Egyszerűen nincs, aki megcsinálja a digitális forradalmat A digitális transzformáció szinte a teljes hazai kkv szektort érinti, ám csak kevesek aknázhatják ki a benne rejlő lehetőségeket, mert nincs elég szakember. A digitális transzformáció azt jelenti, hogy egy vállalkozás minden olyan folyamatát, amit lehet, igyekszik digitális eszközökkel megoldani vagy támogatni. Ebbe beletartozhatnak értékesítési, teljesítési, ügyfélszolgálati vagy adminisztrációs folyamatok egyaránt. 

Vállalati tréningekkel és tapasztalatai megosztásával kezdi a Codecool az évet Folyamatosan növekvő népszerűségnek örvend a Codecool 12+6 hónapos programozóképzése, így az iskola immár az oktatók toborzására és képzésére is külön hangsúlyt kell fektessen 2019-ben. Továbbá, a vállalatok részéről új igényekkel is szembesültek: nem csak programozókat keresnek a cégek, hanem meglévő munkavállalóik digitális tudását is fejleszteni szeretnék. 

Áprilisban jöhet az új Windows 10 Az előzetes végső soron legérdekesebb változtatása, hogy a Microsoft csendben 1809-ről 1903-ra frissítette a fő verziószámát, azaz a jelenlegi tervek szerint a Windows 10 következő óriásfrissítése idén márciusban fog elkészülni. Ez nem hat a meglepetés erejével, hiszen jó ideje hathavonta véglegesednek a Windows 10 óriásfrissítései, márciusban és szeptemberben.

Ki a fene telefonál még vezetékesen? Valami nagyon nem stimmel a telefonálási szokásainkkal. Ma is nagyjából annyi vonal van bekötve, mint tíz évvel ezelőtt, de közben meredeken zuhan a kihasználtságuk, és naponta 3 percnél kevesebb a beszélgetések átlaga. Olyan technológiát tartunk életben, és költjük rá a pénzt, amely egyre kevésbé hoz bármilyen hasznot.

Így lehet GDPR-kompatibilis blokkláncot tervezni A blokklánc technológia elterjedésére már az általános adatvédelmi rendelet (GDPR) keretei között kerülhet sor az Európai Unióban. A forradalminak tartott adattárolási módszeren alapuló zárt adatblokkok alkalmazását eseti alapon kell értékelni, hogy mind a technológiát alkalmazó adatkezelők, mind pedig az adatfeldolgozók jogszerűen járjanak el.

Minden korábbinál izgalmasabb éve lehet 2019 a napenergiának Az idei évben folytatódhat a napenergia világhódítása, köszönhetően elsősorban a technológiai fejlődésnek, a költségek további csökkenésének, valamint a fenntartható energiatermelésre vonatkozó szabályozások terjedésének. Az újonnan telepített kapacitások minden korábbit meghaladhatnak, azonban 2019 vízválasztó leheta megaprojektek kilátásait illetően

A kiberbűnözés 5 200 milliárd dollár kárt okozhat a vállalatoknak a következő öt évben A következő öt évben a vállalatoknak közel 5 200 milliárd dollár többletköltséget és árbevétel-kiesést okozhatnak az internetes támadások, mivel a cégek gyorsabb ütemben állnak át az összetett internetes üzleti modellekre, mint ahogy bevezetik a kritikus eszközeik védelméhez szükséges óvintézkedéseket – állapította meg az Accenture új kutatása.

Elkészült az NNG új infotainment rendszere Az NNG több mint egy évtizede fejlődő K+F kapacitásának és korábbi komplex fejlesztési projektjeinek köszönhetően nyerte el a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs alap támogatását. Az együttműködés keretében olyan platform-független szoftvermotor (UX Engine) készült el, amely az autók fedélzeti szórakoztató és információs központjának összehangolásával maximalizálja a felhasználói élményt és a vezetés biztonságát. 

Már 5 millió felhasználót számol a WhatsApp Business Átlépte az 5 millió felhasználós mérföldkövet a kisebb cégeknek szánt WhatsApp Business alkalmazás, amellyel a vállalatok egyszerűbben kezelhetik a beérkező panaszokat vagy ügyfélkérdéseket a csevegős szolgáltatásban, pontosan egy éve. Az évforduló alkalmából a Facebook csevegős leánycége bejelentette, hogy elkezdi kiterjeszteni webre és asztali változatra is az eddigi tapasztalat alapján legtöbbet használt mobilos ügyfélszolgálati funkciókat.

Bemutatta a világ első 5G chipkészletét a Huawei A vállalat bemutatta a világ első 5G többmódú (multi-mode) chipkészletét, a Balong 5000-et. A Huawei az 5G technológiájával minden eddiginél gyorsabb letöltési sebességet biztosít a felhasználók számára: a szélessávú hálózaton akár három másodpercen belül letölthető egy 1GB-os HD videóklip, és az ultra nagy felbontású, 8K-s videók megtekintése közben sem akadozik a lejátszás.

A Magyar Telekom elindította Magyarország első szabványos 5G tesztállomását A Magyar Telekom január végén elindította az első szabványos 5G állomását. A Zalaegerszeg belvárosában található állomás a 3,7 GHz-es teszt spektrumot használja. A valós körülmények között működő, gigabites sebességre képes teszthálózat szabványosított 5G rendszerrel valósul meg, és kereskedelmi bevezetésre érett 5G hálózati eszközöket használ.


Februári Club: Se veled, se nélküled Cégmérettől függetlenül megkerülhetetlen kérdéssé vált napjainkra minden szervezet életében a meglévő munkatársak megtartása és a leendők megtalálása, bevonzása – azaz a munkaerő menedzselése.

Februári ITB Clubunkon meghívott előadóinkkal sorra vesszük, miben segítheti a HR-eseket a technológia, és milyen trendekre érdemes 2019-ben figyelni.

Helyszín: KIOSK (Budapest, Március 15. tér 4.)
Időpont: 2019. február 12., 9:00–11:00 


 

HUMAN

Így változott a magyar online fogyasztás 2018-ban A GfK Hungária átfogó kutatásban mérte fel a hazai digitális fogyasztó online viselkedési és vásárlási szokásait. Az eredményekből kiderül, hogy kis mértékben emelkedett azok aránya, akik már vásároltak online, viszont nagyobb dinamikával nőtt a gyakran vásárlók aránya. Már 10-ből 4-en vásárolnak legalább havi rendszerességgel az interneten keresztül. Nagyot nőtt a fizetést is rendszeresen online intézők aránya.

Mitől féltem mostanában az agilis szemléletet? Az elmúlt huszonvalahány évben volt módom megfigyelni több ízben is, ahogy nagyszerű dolgok szisztematikusan, ugyanazon a népszerűsödési-dilettantizálódási folyamaton mennek keresztül, ha használhatok olyan kifejezést, amit épp az imént találtam ki. Végigkövettem az alábbi négy lépcsőfok kialakulását először a fejvadászat, aztán a készségfejlesztő tréningek, később a coaching terén, és attól tartok, hogy az agilis szervezeti működés kiváló ötlete is követi példájukat. 

Miért a social media lenne a megoldás? Miért gondolod azt, hogy jelen kellene lenned a közösségi oldalakon? Ha erre pontosan tudsz válaszolni, és a válaszod nem az, hogy azért mert minden versenytárs jelen van, vagy mert divat, akkor talán érteni fogod, hogy miért érzem szükségét erről írni. Igen, mert a legtöbben azt válaszolják, hogy ott kell lenni és pont. Sőt, tovább megyek, sokan a közösségi média marketinggel azonosítják az online marketinget, és azt gondolják, hogy azzal, hogy jelen vannak ezen oldalakon már meg is cselekedték, amit megkövetelt a haza.

6 fontos lépés a rendezett, még produktívabb munkahelyért Néhányan úgy gondolják, hogy a produktív dolgozóhoz rendetlen, zsúfolt iroda tartozik. Az ember munkahelye sok szempontból egyfajta visszatükrözése is. Mindegy, hogy hol van, ki kell téged szolgáljon, méghozzá jól. „Rendetlenség van, de pontosan tudom mindennek a helyét” – ezt a mantrát gyakran halljuk tőlük. Sokan azt gondolják, hogy a rendetlen asztal azt üzeni a munkatársainknak, hogy valami nagyon fontosat csinálunk, amiben egy perc szünetet sem tudunk tartani.

Hogyan váltsunk pályát okosan? A gyorsan változó munkaerő-piaci viszonyok manapság több nyitottságra ösztönöznek: új szakmák, új lehetőségek kínálkoznak, amik arra késztetik a munkavállalót, hogy újragondolja, milyen pályán képzeli el folytatni karrierje építését. Történjen a pályaváltás saját elhatározásból, vagy kényszerhelyzetből, érdemes átgondolni a döntést, hogy ne érjen minket meglepetés.

Öntevékeny hangművészek műhelye. A pécsi elektronikus zenei szak A PTE művészeti képzésének részeként indult elektronikus zenei szaknak műhelymunkával és elsősorban nem piaci szemlélettel, ám a technológiai fejlődéssel mégis szoros összefüggésben olyan kreatív embereket sikerült kinevelnie, akik azóta nemcsak, hogy Magyarország arcát teremtették meg a nemzetközi elektronikus zenében, hanem trendalakítóként maguk is újra megtermékenyítették a hazai közeget. 

Sztárséf és a humanoid robot megalkotója is előad a Brain Baron Az előadók között lesz David Zilber, a kultuszteremtő koppenhágai étterem, a Noma séfje. Zilber évek óta azzal kísérletezik, hogyan lehet az egyik legősibb tartósítási eljárással, a fermentálással felpezsdíteni a modern gasztronómiát. Hong Kongból érkezik Budapestre Sophia, a humanoid robot megalkotója, Ben Goertzel. A mesterséges intelligenciát kutató Goertzel afféle szuperagy: felfedezéseit a nyelvtudomány, az adatbányászat, a videojátékok és a bioinformatika területén is hasznosította már.

Segít-e az iskoláknak a fintech Tanul a diák abból, ha kártyával fizet a rágóért meg a krémesért a büfében? Kezel pénzt az iskola? A Pénzügyminisztérium, az MNB Pénziránytű Alapítványa, a Mastercard és a Deloitte együtt látta meg azt a lyukat a közoktatásban, ami befoltozásra szorul: nem lehet kártyával fizetni. A tizenöt iskolában, pilotként induló Készpénzkímélő Iskolák program során érintős terminál kerül az iskolabüfékbe, az iskolatitkárságokra.

A munkatársak önmegvalósítását támogatja az új agilis szervezet Az agilis szervezeti transzformációval rugalmasabbá, gyorsabbá, a dinamikusan változó világhoz alkalmazkodóképesebbé tehetők a cégek, azonban ez az átállás nem csak működési, hanem szervezetikultúra-váltást is jelent. Az agilis ugyanis a munkatársaknak kínált nagyobb autonómia és felelősség párosával újfajta tulajdonosi szemléletet vezet be egyéni és csapatszinten is. 

Más munkavállalói csoportok felé fordulnak a cégek Az óriási munkaerőhiány miatt egyre több cég olyan csoportok között is munkaerő keresésbe kezdett. A KSH adatai alapján 280-290 ezer képzett dolgozóra lehet szükség. Ugyanakkor a magyar munkaerőpiacon elméletileg továbbra is 400 ezer fő körüli tartalék van jelen. Éppen ezért egyre nagyobb szükség van a nyugdíjasokra, a minél hamarabb munkába álló kismamákra, a tanulmányaik mellett munkát vállaló diákokra. 

Kiderült, hogy ki lett az az év külföldi vállalatvezetője A Budapest Business Journal (BBJ) és a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) az idén ötödik alkalommal díjazott külföldi vállalatvezetőket. Taira-Julia Lammi Finnországból származik, 2016. szeptember 1-től tölti be az ABB Kft. ügyvezető igazgatói pozícióját. Ő az első női, és egyben az első finn származású vezető, aki elnyerte a Az év külföldi vállalatvezetője” díjat.

Nem tűnik fontosnak, mégis a cég sikere múlhat a névválasztáson Sokan nem tulajdonítanak nagy jelentőséget a névválasztásnak, pedig döntő lehet a cég sikere szempontjából. A jól csengő név sokszor kevés, ennél sokkal praktikusabb elvárásoknak is meg kell felelnie. Az OTP Business Nagykövet Program egyik résztvevője - világítástechnikai cégével - mindezt a saját kárán tanulta meg.

 

EVENT

ITBUSINESS&TECHNOLOGY 2019 Azok a régi szép idők, amikor az udvaron vagy az iskolában összeálltunk, és erőnket fitogtatva tettük próbára egymást. A játék lényege persze az volt, hogy minél szorosabb kézfogással várjuk az épp felénk futó ellenfeleket, és ne engedjük, hogy átszakítsák a közöttünk lévő erős kötést. Először persze reflexből próbáltunk erősebb testfelépítésű játékosokat válogatni a csapatunkba, de később rájöttünk, hogy a fogás technikája fontosabb. Az volt a siker, amikor meg tudtunk állítani egy felénk rohanó társat, vagy amikor mi tudtuk átszakítani az átszakíthatatlannak tűnő falat – mindent megért!

Helyszín: Bambara Hotel (Felsőtárkány, Bükkerdő sétány 2-4.) 
Időpont: 2019. március 12-13. 

Első Magyar Döntéshozói Think Tank (Kihívás) szakmai-módszertani konferencia Akit érdekel, hogy melyek a GDPR kritikus kérdései, hogy mik azok a megatrendek, akit foglalkoztat a közigazgatás, mint az adatipar meghatározó szereplője, vagy az, ahogy az ipar digitalizációja a szemünk láttára zajlik és áthatja mindennapjainkat, kérdéseire választ kaphat a konferencián, ahol sok más téma mellett az okosvárosok közigazgatási aspektusáról, vagy az innovációk adaptációjáról is szó fog esni.

Helyszín: The Aquincum Hotel Budapest
Időpont: 2019. február 8.