ITB Today

ITB_Today.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 01/30: Az értéknövelő szolgáltatás szemlélete 2019-ben

A piacon megjelenő új technológiákat, üzleti lehetőségeket proaktív módon kell közvetíteni 2019-ben a céges partnerek felé. Hamarosan már saját robotbankárunk is lehet. 8 tipp a jövő vezetőinek. Mire van szüksége a Z-generációnak?

Merj fejlődni! – Út az innovációhoz

2019.02.19. Budapest

Meghosszabbított early bird regisztráció január 31-ig!

Szeretne találkozni Gijs van Wulfennel, a világszerte elismert FORTH módszer alapítójával? Kíváncsi lenne a Szilícium-völgyben milyen gyakorlatokkal ösztönzik a fejlődést? Szívesen hallgatna nemzetközi és hazai innovációmenedzsment esettanulmányokat? Hogyan tudjuk ösztönözni az innovációs produktivitást, működjünk a szolgáltatói, a termelői, vagy akár informatikai szektorban, nagyvállalatként vagy start-up cégként?

Az év első innovációmenedzsment konferenciáján a legkiválóbb nemzetközi és hazai előadók osztják meg tapasztalataikat, regisztráljon most: http://merjfejlodni.htconsulting.hu/


 

TECHNOLOGY

Az értéknövelő szolgáltatás szemlélete 2019-ben A két éve elindított tudatos építkezés eredménye, hogy a tavalyi évet több mint 33 milliárd forintos forgalommal zárta a HRP Europe Kft., ahol kiemelt jelentőséggel bírnak az értéknövelő szolgáltatások. A cég ügyvezető igazgatójával, Pál Imrével beszélgettünk.

Őrült összeget lapátol Izraelbe az Intel Az Intel újabb több milliárd dolláros befektetést hajt végre Izraelben. Móse Kahlón izraeli pénzügyminiszter jelentette be, hogy az amerikai cég 10,9 milliárd dollárt költ egy új csipgyártó létesítmény építésére a dél-izraeli Kiriat-Gatban, ami több ezer új munkahelyet teremt.

Bevásárolt a Dropbox, szerződéseket is lehet majd kötni a felhőjében A kis- és közepes vállalkozások digitális adminisztrációjából harapna egy szeletet az üzlettel a felhőszolgáltató.A Dropbox, hogy felvásárolja a HelloSignt. A HelloSign kisméretű dokumentumokat, szerződéseket képes egyszerű munkafolyamatba szervezni, valamint lehetővé teszi a jogilag is kötőerejű digitális aláírásokat. 

A Facebook bekeményít a választások előtt A Facebook bejelentette, hogy szigorít a politikai hirdetésekre vonatkozó szabályain annak érdekében, hogy megnehezítse a külföldi beavatkozásokat a közelgő európai parlamenti (EP) választásokba. A tavaly kirobbant Cambridge Analytica-botrány óta megnőtt a nyomás a közösségi óriáson, hogy változtatásokat eszközöljön a szabályzatában.

Önként kerültek az IKEA fogságába, csúnya vége lett Nagyon úgy tűnik, hogy részben a menedzsment súlyos hibái vezettek a Szarvasi Vas-Fémipari Zrt. bedőléséhez. Magyarországon a legtöbben kávéfőzőiről ismerhetik a céget, de valójában elsősorban már rég nem ilyen készülékek értékesítéséből éltek, bevételük kétharmadát a lámpák hozták. Ezek nagy részét pedig egyetlen cég, az IKEA vásárolta meg a magyar társaságtól. 

Vádat emeltek az USA-ban a kínai Huwei ellen Az amerikai igazságügyi minisztérium banki csalás, kereskedelmi titkok ellopása és hatósági félrevezetése miatt két ügyben is vádemelést javasolt a Huawei pénzügyi igazgatója, a Kanadában letartóztatott Meng Van-csou ellen. Az egyik ügyben tizenhárom rendbeli, a másikban pedig tíz rendbeli bűncselekmény gyanúja miatt kérte a vádemelést. 

Hamarosan már saját robotbankárunk is lehet Egyre-másra érkeznek az újabb és újabb innovatív fejlesztések, amelyek a nehézkesen változó pénzügyi szektort is elérik már. A technológiai változások pénzt és időt spórolhatnak nekünk, ezért nem árt szemmel tartanunk, merre tartanak a pénzintézetek ezen a téren. 

Pécsett is bevezetik az érintőkártyás és NFC mobil fizetést a parkolóövezetekben 2016-ban Szegeden vette kezdetét az a folyamat, amelynek keretében a vidéki nagyvárosok elkezdték bevezetni az érintésmentes fizetést parkolőövezeteikben. 2019 januárjától Pécs városában is igénybe vehetik az autósok az új, modern parkolóautomatákat, amelyek a készpénzes fizetés mellett Mastercard PayPassVisa PayWave és NFC mobiltárcák elfogadására is képesek

Lassul az okostelefonos piac, a drága mobilok jól fogynak Még nem sok elemzőcég publikált a komplett 2018-as okostelefonos évről, viszont a Counterpoint Research volt az egyik, amelyik adott ki ilyen közleményt. Az ő adataik alapján az okosmobilos piac idén is minimálisan (körülbelül 2-3%-kal) csökkent, viszont leginkább a 200 dollár alatti szegmensben kezd letörni az érdeklődés, a 400 dollár feletti ársávban pont ellenkezőleg, 18%-os növekedés tapasztalható.

Tranformers: digitális átállás profi segítséggel A technológiai fejlődés óriási hatással van mindennapi életünkre és gazdaságunkra, teljes egészében megváltoztatja szokásainkat és elvárásainkat is. Ez a vállalatoktól is újszerű, digitális alapokra helyezett működést kíván, hogy megfelelő formában és minőségben, gyorsan tudják kielégíteni az igényeket. Szinte nincs olyan iparág, amit ne érintene ez a változás, ezért a szervezeteknek muszáj lépést tartaniuk a fejlődéssel, ha nem akarnak lemaradni versenytársaiktól.

Folytatódik a növekedés a legnagyobb európai techcégnél Mind a bevétel, mind a profit szintjén felülteljesítette az SAP a negyedik negyedévben az elemzői várakozásokat - derül ki a társaság reggel közzétett gyorsjelentéséből. A cloud-üzletág húzza a növekedést és a beérkező megrendelések a lezárt negyedévben is kétszámjegyű ütemben emelkedtek. A vezetőség megemelte bevételvárakozását, a profitprognózisán viszont nem változtatott és egy jelentős reorganizációt jelentett be. 

Minden eddiginél több pénzt szereztek a fintech startupok Rekordnak számító összeget, közel 40 milliárd dollárnyi kockázati tőkét gyűjtöttek a fintech cégek 2018-ban - derül ki a CB Insights friss adataiból. Az év során 1707 befektetés született, 2017-ben 1480 dealre került sor. Az összeg jó részét az úgynevezett megadealek, vagyis a 100 millió dollár feletti befektetések tették ki, ilyenből 52 volt összesen 24,88 milliárd dollár értékben. 

Eljött végre az okos otthonok kora? Amióta nagyjából száz évvel ezelőtt megjelentek az első otthoni elektromos berendezések, azóta várja az emberiség, hogyan lehetne ezek működését egy intelligens központi agy segítségével összehangolni, automatizálni. Az első lakásvezérlő számítógépet már 1966-ban bemutatták; igaz, ez sosem került forgalomba. 


Februári Club: Se veled, se nélküled Cégmérettől függetlenül megkerülhetetlen kérdéssé vált napjainkra minden szervezet életében a meglévő munkatársak megtartása és a leendők megtalálása, bevonzása – azaz a munkaerő menedzselése.

Februári ITB Clubunkon meghívott előadóinkkal sorra vesszük, miben segítheti a HR-eseket a technológia, és milyen trendekre érdemes 2019-ben figyelni.

Helyszín: KIOSK (Budapest, Március 15. tér 4.)
Időpont: 2019. február 12., 9:00–11:00 


 

HUMAN

A jó szakemberekre mindig vadászni kellett Figyelemmel kell kísérni a legnagyobb, hazánkban jelen lévő cégeket, és hozzájuk kell igazítani a képzéseket – mondta G. Nagy Balázs, a Trenkwalder vezérigazgatója. Úgy látja, ma már hajlandók együttműködni az érintett vállalatok, közelebb kerülnek az egyetemekhez, a szakképző központokhoz.

8 tipp a jövő vezetőjének A jövő munkahelyével, már nem csak konferenciákon és kerekasztal-beszélgetéseken szembesülünk, hanem nap, mint nap, ezekre a helyekre járunk dolgozni. A Z generációs munkavállalók az ajtóban toporognak és már nem elég az a vezetői eszköztár, amivel eddig eredményesen zsonglőrködtünk. A jövő vezetőjének sikere más tényezőkön múlik.

Mi marad az emberiségnek, ha már StarCraftban is gépek a nyerők? Bombaként robbant a hír, hogy a mesterséges intelligencia lezúzta a legjobb emberi játékosokat a népszerű e-sport játékban, a StarCraft II-ben. De mi ebben a nagy szám, hiszen mint tudjuk, sakkban már több mint 20 éve megtörtént az eset, ahogy az összetettebb Go játékban is nem túl régen.

A jövő fogyasztója, a jövő ügynöksége A jövő fogyasztóját leíró trendek kihívások elé állítják a márkákat, az elvárások egyre komplexebbek és talán ellentmondássokkal telibbé válhatnak, hiszen meg kell érteniük az igényeket, azokra megoldásokat kell kínálniuk mindezt a fenntartható fogyasztás szellemében. Ám a digitalizáció a társadalmaknak adja föl a leckét, hiszen a virtuális közösségek nem pótolják a valódi emberi kapcsolatokat. 

Gondot okoznak a nők az Amazon arcfelismerő rendszerének Az már tavaly júliusban ismertté vált, hogy az Amazon által megalkotott Rekognition nevű arcfelismerő rendszernek vannak hiányosságai. Most egy újabb hiányosságra derült fény: a rendszernek problémát jelent a nők és a férfiak megkülönböztetése - különösen akkor, ha a nők színesbőrűek. A Rekognition az esetek 19 százalékában a nőket férfinek tartotta. A színesbőrű nők esetében még rosszabb volt a helyzet, 31 százalék volt ez az arány.

Hogyan válasszunk chatbot szolgáltatót? Ma már nagyon sokféle költséghatékony chat megoldás közül választhatnak azok a cégek, akik úgy döntenek, fejleszteni szeretnék online kommunikációjukat. Ez egyfelől remek hír, hiszen viszonylag alacsony befektetéssel tudják jelentősen növelni weboldalaik konverzióját és ügyfeleik elégedettségét. Másfelől viszont ember legyen a talpán, aki el tud igazodni a rengeteg lehetőség között, hiszen első látásra a legtöbb dobozos termék hasonló funkcionalitást kínál.

Roska Botond: Olyan vakság, amin nem lehet segíteni, nem létezik Három fontos orvosi díjat is megkapott Roska Botond molekuláris és sejtbiológus. Mindegyik elismerést első magyarként érdemelte ki: a Bressler-díjat az általa kidolgozott látás-visszaállító terápiáért, az évről-évre agykutatókat elismerő Alden Spencer-díjat a látás folyamatának a megértéséért, és végül idén a Louis Jeantet-díjat a kettő kombinációjáért ítélték a magyar neurobiológusnak. 

Új operatív vezető a Cafénál Idén januártól Varga Gábor Zoltán a Café Communications kreatív részlegének új operatív igazgatója. Ebben, a cégnél korábban nem létező pozícióban az ő feladata lesz a kreatív ügynökségi csapatok összehangolt működésének biztosítása, valamint az ügynökség házon belüli és ügyfeleivel közös folyamatainak optimalizálása.

Mire van szüksége a Z-generációnak Manapság az egyik legnagyobb kihívás, amellyel a kommunikációs és HR szakemberek szembesülnek, hogy milyen módon szólítsák meg a felnövekvő generációt. Trunk Tamás Z-generációs szakértő nem csak könyvében, hanem a TEDxBudapestMetropolitanUniversity konferencián tartott beszédében is körüljárta a Z-generáció és a márkák kapcsolatát.

Céges rendezvényhelyszínként is népszerű a Balaton régió 2018-ban 20 százalék felett nőt a céges rendezvények piaca, a legmarkánsabb bővülést a csapatépítők adták – derült ki a Szallas.hucsoporthoz tartozó KonferenciaHotelek.hu elemzéséből. Konferenciahelyszínek kapcsán a több hónapban teltházzal futó Budapest vitte a prímet, míg a csapatépítők esetében Siófok, Balatonfüredés Tata került a top 3-ba. A munkaerőpiac sajátosságait figyelembe véve 2019-ben további növekedés várható.

Kríziskezelő interim menedzserek ma - menedzseri alapkompetencia holnap Interim vezetőinket egy-egy projektre vagy gap-menedzseri feladatokra vették igénybe 10-15 évvel ezelőtt. Mivel a gazdasági folyamatok globális szinten gyorsuló tempóban változnak, így az elmúlt 3-4 évben már a régióban is a folyamatosan előálló krízishelyzetek kezelésére és megszüntetésére kérik fel az interim vezetőinket. Gyakran több interim menedzserünk együttes segítségével kezelhetők sikeresen a krízisek.

Mi az a staycation? Legyen tél vagy nyár, új helyeket felfedezni mindig élvezet. De ki mondta, hogy ehhez feltétlenül utazni kell? A staycation kis hazánkban kevésbé népszerű kifejezés, ennek ellenére igen sokan űzik világszerte – és itthon is. A staycation magyarul akár otthoni vakációnak is fordítható: alacsony költségvetésű telelés-nyaralás, amihez nem szükséges más, csak mi magunk és helyismeretünk. Rövidebben: kirándulás saját településünkön, esetleg szűkebb környékén.

Független tartalomellenőrző bizottságot állít fel a Facebook Tavaly novemberben jelentette be a Facebook, hogy a közeljövőben egy független vizsgálóbizottságba szeretnék kiszervezni a közösségi platformon megjelenő tartalmak kritikus problémáinak kezelését. A jövő héten 15 éves születésnapját ünneplő és az utóbbi években egyre több kellemetlen szituációba keveredő közösségi oldal most pontosította, hogy miképp is képzelik mindezt.

 

EVENT

ITBUSINESS&TECHNOLOGY 2019 Azok a régi szép idők, amikor az udvaron vagy az iskolában összeálltunk, és erőnket fitogtatva tettük próbára egymást. A játék lényege persze az volt, hogy minél szorosabb kézfogással várjuk az épp felénk futó ellenfeleket, és ne engedjük, hogy átszakítsák a közöttünk lévő erős kötést. Először persze reflexből próbáltunk erősebb testfelépítésű játékosokat válogatni a csapatunkba, de később rájöttünk, hogy a fogás technikája fontosabb. Az volt a siker, amikor meg tudtunk állítani egy felénk rohanó társat, vagy amikor mi tudtuk átszakítani az átszakíthatatlannak tűnő falat – mindent megért!

Helyszín: Bambara Hotel (Felsőtárkány, Bükkerdő sétány 2-4.) 
Időpont: 2019. március 12-13.