ITB Today

ITB_Today.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 01/31: Polihisztorok uralják a variációs gazdaságot

A hagyományosan gyártástechnológiával foglalkozó vállalatoknál is megjelentek azok az IT-megoldások, melyek segítségével megszülethet a variációs gazdaság. Jövőbeli technológiák - mellékvágányon van Európa. Akiket elkönyvelnek, mint egy villanyszámlát. Mitől etikus egy hekker?

TECHNOLOGY

Polihisztorok uralják a variációs gazdaságot A hagyományosan gyártástechnológiával foglalkozó vállalatoknál is megjelentek azok az IT-megoldások, melyek segítségével megszülethet a variációs gazdaság. Az IT-cégeknek nem kell rögtön csődöt jelenteni, hiszen a folyamatokból születendő adatmennyiség értelmezésére, feldolgozására az IT-szakma tudására van szükség. A két iparág összefogásából születhet meg az igazi digitális gazdaság, ahol az IT-eszközei elhozzák a tökéletesen személyre szabható gyártási folyamatok világát.

Mitől etikus egy hacker?  A filmek hatására a nagyközönség sokszor egyfajta modern Robin Hoodként tekint a hekkerekre, holott viszonylag ritkán fordul elő, hogy a hekker az ellopott adatokért kapott Bitcoint szétosztja a világ éhezői között. Az információbiztonság vagy adatbiztonság napjaink egyik egyre többet emlegetett kifejezése. Számos olyan szakma, szerepkör és fogalom alakult ki az elmúlt időszakban körülötte, amelyek megszületését a számítógép és az internet létrehozásakor még sejteni sem lehetett.

Egységes szerkezetben működik tovább a 4iG Lezárul a legnagyobb magyar tulajdonú IT-társaság kialakításának jogi folyamata – tette közzé a 4iG a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján. A Fővárosi Törvényszék kedden kiadott végzése szerint a 4iG leányvállalatai 2019. január 31-ével olvadnak be a társaságba. 

Precíziós gazdálkodással a jövedelem növeléséért Az ország minden pontjáról érkeztek a KITE Zrt. 33. Növényvédelmi és 3. Precíziós gazdálkodási továbbképzésére. A hévízi rendezvény résztvevői öt napon keresztül 50 előadást hallgathatnak meg 60 szakembertől. Egyre nagyobb teret hódító precíziós gazdálkodásnak köszönhetően olyan új, innovatív eljárások kerülhetnek már a legkisebb vidéki gazdaságokba is, amelyek jövedelemtöbbletet generálnak.

Nagyon rákaptak a szélenergiára a cégek Európában Az egyre jobban a fenntartható energiaforrások felé forduló, szén-dioxid-kibocsátásukat is csökkenteni igyekvő európai vállalatok tavaly rekord nagyságú, összesen 1,5 GW szélenergia-termelő kapacitásra kötöttek úgynevezett hosszú távú kapacitáslekötési szerződést (PPA) az egy évvel korábbi 1,3 gigawattot követően.

Globális terjeszkedésbe kezd a Revolut A Revolut globális terjeszkedését támogató, kizárólag a licencek megszerzésével foglalkozó csapatot épít. A Revolut már rendelkezik EU-s licenccel, de egy hard Brexitre készülve a brit licencet is megcélozták. Nem csak azokon a piacokon szereznének új engedélyeket, ahol már elérhető valamilyen szolgáltatásuk, hanem új piacokon is: az Egyesült Államokban, Kanadában, Indiában, Japánban, Ausztráliában, Szingapúrban és Hong Kongban is licencért folyamodnak. 

Radikálisan felforgatná a multik adózását az OECD A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) szerint egyre inkább körvonalazódik egy konszenzus a tagállamok között annak az amerikai javaslatnak a támogatásáról, amely egy globális társasági adóreformról és egységesített szabályozásról szól. A világ 35 államát, köztük Magyarországot is soraiba tudó szervezet által felkarolt javaslat szerint a vállalatok a jövőben ott fizetnének adót, ahol a kereskedésüket folytatják. 

Jövőbeli technológiák - mellékvágányon van Európa A Digital Life Design (DLD) innovációs konferencia egyik kerekasztal-beszélgetése arról szólt, hogy miért van az, hogy a digitális jövőről szóló beszélgetések mindegyike a Szilicíum-völgyről és amerikai (Google, Facebook stb.) és kínai (Baidu, Tencent) tech-óriásokról szól, de Európa sosem kerül szóba. Ann Mettler, az Európai Bizottság Európai Politikai Stratégiai Központjának képviselője kijelentette, hogy a kontinens túl lassú és nehézkes, ha az új technológiák alkalmazásáról van szó.

Közös kriptopénzről döntöttek az arab államok Szaúd-Arábia gazdasági minisztere, Mohammad bin Mazyad Alwaijri, az Egyesült Arab Emírségek kabinetügyekért és jövőért felelős miniszterével, Mohammad bin Abdullah Al Gergawival közösen a szaúdi–emírségekbeli koordinációs bizottság első ülésén bejelentették, hogy hét stratégiai kezdeményezés elindítását tervezik. Ezek egyike az, hogy egy közös szaúdi–emírségekbeli pilot kriptopénzt indítanak. 

Miért nagy lépés az azonnali fizetési rendszer bevezetése? Alig fél év és Magyarország nagyot lép a készpénzhasználat csökkentése irányába. 2019. július 1-jére elkészül az átutalásokat és fizetéseket gyorsan, hatékonyan bonyolító digitális pénzügyi infrastruktúra, mely egyben számos új online és mobilfizetési megoldásnak ad alapot. A központi rendszert fejlesztő és majd üzemeltető GIRO Zrt. vezérigazgatójával, Dr. Selmeczi-Kovács Zsolttal beszélgettünk.

Vége az Apple második aranykorának A garázscégből rövid idő alatt a világ egyik legfontosabb informatikai vállalatává növő Apple életében évek vergődése után a cég élére visszatérő Steve Jobshozta el a második aranykort. Az iPhone-nal, amely ugyan még mindig egy nagyon népszerű telefon, de most már messze nem az az elejthetetlen csodavad, ami néhány éve még feltétel nélkül termelte a dollármilliárdokat.

Ennyibe kerülne a világnak egy globális kibertámadás Ijesztő következtetésre jutott egy elemzés, amely egy globális, összehangolt kibertámadás lehetséges anyagi kárértékeit vizsgálja. A londoni Lloyd's és az Aon jelentésükben elsősorban azt vizsgálták, a globális károkon felül, mennyibe kerülne a biztosítási szektornak egy váratlan, az informatikai hálózatokon végigsöprő digitális támadás. Például az, ha rászabadítanának a világra egy vírusos e-mailt, ami képes lenne gyorsan elterjedni önmaga továbbküldésével.

Kína elhatározta, hogy AI-nagyhatalom lesz, és két év alatt le is hagyta az USA-t Az idei Világgazdasági Fórumon nemcsak Soros György hívta fel a figyelmet Kínával kapcsolatban arra, hogy milyen veszélyeket rejt magában. A New York-i Egyetem jövőkutatással is foglalkozó professzora, Amy Webb Davosban kijelentette: mindössze kilenc cég kezében összpontosul a mesterséges intelligencia (AI) jövője, ebből hat amerikai (Alphabet, Amazon, Apple, Facebook, IBM és Microsoft), három pedig kínai (Alibaba, Baidu és Tencent).

A közeljövőben csak egyszerű feladatokat vesznek át gépek a magyar ügyfélszolgálaton 160 ezer ügyfélszolgálatos van Magyarországon, és most egy kutatás eredményeit látva sokkal többet tudunk róluk, mint korábban. A pénzügyi területen tanácsadó jellegű ügyfélszolgálatot működtető Cofidis a szektort elsőként feltérképező országos, reprezentatív kutatásából kiderül nem várható nagy létszámcsökkenés, sőt, a pillanatnyi trendek alapján létszámnövekedés van. 

Máris 6G-s mobilokat fejleszt az LG A lassuló mobilos piacot a legnagyobb okostelefon-gyártók az 5G-s technológiával pörgetnék fel, így 5G-s okostelefon bemutatójára készül többek között a Samsung, a Huawei, az LG és a Xiaomi, valamint a OnePlus is. Az LG arra számít, hogy az 5G-nek hála végre a mobilos részlege is nyereséges lesz. A gyakorlatban azonban már arra koncentrál a dél-koreai cég, hogy mi jön az 5G után.  Mindez pedig azt jelenti, hogy az LG máris megkezdte a munkáta 6G-s fejlesztéseken.

 


Februári Club: Se veled, se nélküled Cégmérettől függetlenül megkerülhetetlen kérdéssé vált napjainkra minden szervezet életében a meglévő munkatársak megtartása és a leendők megtalálása, bevonzása – azaz a munkaerő menedzselése.

Februári ITB Clubunkon meghívott előadóinkkal sorra vesszük, miben segítheti a HR-eseket a technológia, és milyen trendekre érdemes 2019-ben figyelni.

Helyszín: KIOSK (Budapest, Március 15. tér 4.)
Időpont: 2019. február 12., 9:00–11:00 

 

HUMAN

Mi is dolgozhatunk kolostorban A szegedi ferenceseknél közösségi iroda nyílt, a Door Office. A kolostorban dolgozásról mostanában mindenkinek a miniszterelnöki hivatal új irodája jut eszébe a Várban. Pedig nem kell se kormányfőnek, se szerzetesnek lennünk ahhoz, hogy mi is ezt tehessük. Mondjuk célszerű hozzá Szeged környékén élnünk. Itt működik ugyanis Európa egyetlen kolostor coworking irodája, amely nem csak az épület történelme miatt nevezhető rendháznak, hanem mert azért is, mert a nagy részét ma is ferencesek lakják.

A Facebookot nem zavarta, hogy a gyerekek náluk költik a szüleik pénzét 2019 sem lesz csendes, hiszen sorra kerülnek napvilágra a legnagyobb közösségi oldal igencsak megkérdőjelezhető múltbéli praktikái. A RevealNews által kiszivárogtatott legújabb dokumentumokból pedig az derül ki, hogy Zuckerbergéket egyáltalán nem zavarta, hogy a mit sem sejtő gyerekek mobiljátékok mikrotranzakcióin keresztül tömik a vállalat zsebét.

Milyen etikai és üzleti kérdéseket vet fel a mesterséges intelligencia? Léteznek-e univerzális etikai elvek egy mesterséges intelligencia számára? Milyen szabályokat kövessenek az MI fejlesztők, az MI felhasználók és társadalmak, illetve maguk a gépek? Engedjük-e, hogy egy gép maga alkosson és továbbfejlesszen szabályokat a saját működéséhez? Végül, milyen gátjai vannak jelenleg az MI üzleti terjedésének? 

Az újságírók és az olvasók közötti fal lebontásán múlik a sajtó jövője Alan Rusbridgervégigkövette a Guardian és a sajtó teljes átalakulását, és egyáltalán nem pesszimista az újságírás jövőjét illetően. Szerinte az olvasók bizalmának visszaszerzéséhez is egyszerű, de hosszú út vezethet. Az egykori Guardian főszerkesztő ezt a Voxnak adott interjújában mesélte, amikor 2018 végén megjelent könyvéről (Breaking News: The Remaking of Journalism And Why It Matters Now) kérdezték. 

Akiket elkönyvelnek, mint egy villanyszámlát Magyarországon és tőlünk nyugatra is egyre népszerűbb, amit sokan (főleg akik ezzel foglalkoznak) a 21. század kihívásainak legjobban megfelelő, a cégeknek és a dolgozóknak is előnyös foglalkoztatási formának tartanak, mások viszont (általában azok, akiknek mindez nem jön ki annyira jól) azt mondják, hogy ez egy újabb trükk a kölcsönzött és nem kölcsönzött munkások kiszolgáltatására.

A fiatalok szeretnek szórakozni, de a pénzügyi ismereteik fejlesztésre szorulnak K&H ifjúsági index felmérése szerint a pályakezdő fiatalok számára a 3 legfontosabb tényező között szerepel a szórakozás és az élet élvezete. A középiskolás és egyetemista korosztályra általában jellemző, hogy azonnali választ szeretnének a szükségleteikre, igényeikre, és ez a szórakozásra is igaz. 

Az UR3 Életre Kelti Myro-t, a szórakoztató robotot A Nokinomo alapítói, Emanuelle Jourdes és Patrick Simonnet a Universal Robots egyik francia forgalmazójánál, a Sysaxes-nél dolgozó Erik Pourtau-val közösen kezdtek el egy új projekten gondolkodni. Abból a meglátásból indultak ki, hogy egyre nehezebb felkelteni a nagyközönség figyelmét a mai világban, majd megálmodtak egy olyan intelligens eszközt, amely visszautasíthatatlanul vonzó és a közönségét jó kedvre képes deríteni különféle interakciók segítségével. Így született meg Myro.

5 foglalkozás régen és most Ahogyan a világ változik, úgy születnek új foglalkozások és tűnnek el a régiek. Például ki emlékszik már arra, hogy egykor léteztek emberi ébresztőórák, lámpaoltók vagy telefonos kapcsolótábla kezelők? Azonban vannak olyan foglalkozások is, amelyek alapjaiban nem változtak meg, csak átalakultak a technológia fejlődésének köszönhetően az elmúlt évtizedekben.

Jó ég, itt vannak a munkaügyi ellenőrök! Minden HR-es és felső vezető tisztában van azzal, hogy a munkaügyi ellenőrök (hivatalosan felügyelők) bármikor bekopogtathatnak a céghez. Teljesen emberi dolog, hogy az ember nem egy ilyen távoli, bizonytalan esemény gondolatával kel és fekszik, de ha már előkerültek múlt héten a feketelistás munkaügyi jogsértések, érdemes összeszedni és eltenni egy vészhelyzetben könnyen fellelhető helyre, hogy milyen jogai vannak a munkaügyi ellenőröknek. 

Generációváltás: felemelkednek vagy elporladnak a magyar vállalatok? A következő tíz évben tulajdonost vált a magyar gazdaság harmada – írja Szepesi Balázs, szociológus-közgazdász. Szerinte az egész országot érintő változás zajlik le, mely hatalmas megújulást, vagy megtorpanást hoz majd. Egy mai fejjel felfoghatatlanul zárt korban nőtt fel a mai kis- és középvállalatokat alapító generáció, de már egy szabályok nélküli világban indították vállalkozásukat. 

Európai szintű vidéki innovációs verseny indul Az innováció vidéken nemcsak az új termékek és szolgáltatások átvételéről, hanem a közös gondolkodásról is szól. A résztvevők együtt dolgoznak, hogy megoldást találjanak a kihívásokra. A LIAISON projekt szeretné megtalálni és „díjazni” a legjobban működő vidéki innovációs együttműködéseket. A „verseny” az egyedi, innovatív, inspiráló, úttörő kezdeményezéseket keresi.

Ki jár jobban: a kisadózó vállalkozó vagy az állam? A kisadózói vállalkozói forma megalkotásával feltehetően az volt a cél, hogy aki vállalkozóként csak mérsékelt bevételre és így megélhetésre tesz szert, kis összegű adókkal tehesse ezt úgy, hogy egyúttal a társadalombiztosításba is bekerül, ha szerény mértékben is. A legmagasabb éves bevételi összeget ugyanakkor 6 millió forintban határozták meg, ami, ha nem túl sok a vállalkozó költsége, az átlagbérhez képest jóval nagyobb jövedelmet jelentett.

 

EVENT

ITBUSINESS&TECHNOLOGY 2019 Azok a régi szép idők, amikor az udvaron vagy az iskolában összeálltunk, és erőnket fitogtatva tettük próbára egymást. A játék lényege persze az volt, hogy minél szorosabb kézfogással várjuk az épp felénk futó ellenfeleket, és ne engedjük, hogy átszakítsák a közöttünk lévő erős kötést. Először persze reflexből próbáltunk erősebb testfelépítésű játékosokat válogatni a csapatunkba, de később rájöttünk, hogy a fogás technikája fontosabb. Az volt a siker, amikor meg tudtunk állítani egy felénk rohanó társat, vagy amikor mi tudtuk átszakítani az átszakíthatatlannak tűnő falat – mindent megért!

Helyszín: Bambara Hotel (Felsőtárkány, Bükkerdő sétány 2-4.) 
Időpont: 2019. március 12-13.