ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 05/15: A védjegybitorlás nem játék

TECHNOLOGY

Folyamatbányászat, avagy az üzleti elemzés automatizálása Mára olyan szintre jutott a folyamatok digitalizálása, hogy az egyes műveletek IT-rendszerekkel való támogatása kiterjed minden tevékenységre. A folyamatok digitális lábnyomokat hagynak minden lépésben, melyek a megfelelő technikai eszközök segítségével kinyerhetők a folyamattámogató rendszerekből.

Nem árt, ha a konkurenciafigyelés az AdWords kulcsszavakra is kiterjed! 2019 áprilisi döntésében a Fővárosi Ítélőtábla megerősítette, hogy védjegybitorlásnak minősül és ezáltal jogsértő a versenytárs lajstromozott védjegyének kulcsszóként történő beállítása az AdWords rendszerben, amennyiben ez a jogosult engedélye nélkül történik és a kérdéses védjegy valamely alapvető funkciója sérül a használat által. Hennelné dr. Komor Ildikó ügyvéd és Dr. Kováts Borbála írása.


Cégmarketing – 2019 Legyen egy sztorid! 2019 marketingtrendje: a SZTORI. A cég és vezetője, márkája hiteles története mindent visz. A személyesség ma a sikeres marketing biztosítéka. Marketingtrendekről, az új technológiákról hallgassa meg a legjobbakat a Piac & Profit  Cégmarketing – 2019 konferenciáján, május 23-án, Budapesten.

Részletes program és még nagyon kedvezményes regisztráció:

https://piacesprofit.hu/konferenciakozpont/cegmarketing-2019/


Dél-Afrikából érkezik az új európai techóriás, zsebében a kínai Facebookkal A dél-afrikai tőzsdéről az amszterdamira költözik a Naspers: a világ egyik legnagyobb techcége Európában már mostani méretével is gigásznak számít majd, és az értéke várhatóan emelkedik fog – a költözés egyik legfontosabb oka, hogy a cég kinőtte a johannesburgi tőzsdét, az indexben adott túl nagy súlya is akadályozza, hogy valós piaci áron forogjanak papírjai.

A nagy technológiai cégek szabályozása Két évvel ezelőtt egyértelműnek tűnt, hogy számos tényező miatt idővel egyre erősebb hangok fogják követelni a technológiai cégek, különösen a big tech vállalatok közé tartozó Amazon, Apple, Facebook és Google szabályozását. Amikor ez megtörténik a szabályozásnak megfelelő egyensúlyt kell kialakítani, hogy a technológiai fejlődés legkárosabb hatásai csökkenjenek, ugyanakkor a technológiai cégek továbbra is javítani tudják az emberek életét. Mostanra elérkezett ez az idő. 

Veszélyben vannak a magyar autógyárak? Nagyot szólt a Handelsblatt vasárnapi cikke, amelyben arról írtak részletesen, hogy a sokasodó kihívások hatására megszorításokra kényszerül a BMW és a Daimler, amelyek a magyarországi gyártókapacitásaik bővítésére, kiépítésére is kedvezőtlenül hathatnak majd. A német lap piaci forrásokból származó értesüléseit természetesen nem vonjuk kétségbe, a tervezett beruházások lassítására, felfüggesztésére felhozott indokok viszont véleményünk szerint gyenge lábakon állnak. A számok ugyanis azt mutatják, megéri nálunk autókat gyártani. 

Jog és digitalizáció: az online ügyletek kockázatai Teljesen kiállják-e a jogi próbát az elektronikus térben megkötött tranzakcióink? Jogi szempontból is biztonságosnak számítanak azok a ma már mindennaposnak számító ügyletek, amelyek a jelenleg elérhető digitális azonosítás mellett jönnek létre? Megtörtént-e a jogi világ digitalizációja? Kiváltható-e az írásbeliség követelménye? Értik-e egymást az informatikusok és a jogászok? Ezekkel a kérdésekkel foglalkozik a május 16-án a Microsoft Magyarország székházában megrendezendő LegalTech konferencia.

Május 31-én eldől az azonnali fizetés sorsa Magyarországon Május 31-én a nagybankok vezérigazgatói és az MNB képviselői összeülnek, hogy az azonnali átutalási rendszer július elsejére tervezett indulásának körülményeiről tárgyaljanak. Az azonnali átutalási rendszer elindításának időpontját rendelet rögzíti, mely szerint a július elsejei indulásra minden banknak el kell készülnie a fejlesztéssel, ekkor élesedik a rendszer jelen állás szerint.

A Csomolungmát akarjuk megmászni, pedig még a Gellért-hegyre sem tudunk feljutni Hiába fejlődik viharos sebességgel a technológia, a társrobotok csak nem akarnak a hétköznapok részévé válni. Miközben a szakemberek egy része ezt azzal magyarázza, hogy egyelőre a legfejlettebb robotok sem képesek olyan komplex feladatok elvégzésére, mint az emberek, a kutatók egy másik része szerint a probléma épp abban keresendő, hogy az emberek olyan robotokat akarnak maguk körül látni, amelyek a megtévesztésig hasonlítanak rájuk. 

Öt év alatt háromszorozódhat a fintechek bevétele 2024-ban 638 milliárd dolláros bevételre tehetnek szerint a világ fintech platformjai, miközben ez az érték idén várhatóan alig 263 milliárd dollár lesz - derül ki a Juniper Research legfrissebb adataiból. Arra számítanak, hogy a fintechek addigra főleg blockchainalapú és big data elemzési megoldásokat fognak használni, e tényezők miatt pedig fundamentálisan megváltoztatják majd a pénzügyi szolgáltatások működését. 

Hogyan építsünk sikeres webáruházat? A digitalizáció terjedésével exponenciálisan növekedő forgalmat várnak az e-kereskedelem szereplői. Az egyik legjelentősebb kutató cég, a Nielsen legfrissebb kutatása szerint az online kiskereskedelem volumene négyszer olyan gyorsan növekszik, mint az offline kereskedelemé, 2022-re pedig a vizsgált országok e-kereskedelem forgalma várhatóan 400 milliárd dollárt tesz majd ki. Ezért is fontos kérdés, mik a sikeres webáruház készítés alapelvei?

 

HUMAN

6 dolog, amit még mindig nem online intézünk, pedig már nagyon kellene Még mindig sokan a bankfiókban intézik az átutalásaikat, postán adják fel az adóbevallásukat, és ügyfélszolgálatnál kötik a biztosításukat, pedig ez komplett időpocsékolás. Ráadásul ma már beírathatjuk a gyereket az iskolába, rendezhetjük a rezsinket, és akár be is vásárolhatunk online.

A genetika vagy a nevelés hat inkább a gondolkodásmódunkra? A fő gondolkodási készségeinket inkább tanulás útján szerezzük meg, és sokkal kevésbé vannak a génjeinkbe kódolva, mint azt korábban gondolták - állítja Cecilia Heyes, az Oxford Egyetem pszichológia professzora, A kognitív eszközök elmélete című könyvében. A genetikai evolúció csak kis mértékben járult hozzá a kulturális tanulás megjelenéséhez, és a kulturális evolúciót lehetővé tévő mechanizmusok maguk is a kulturális evolúció termékei.

Vásárláskor jobban bízunk a hozzánk hasonlóban, mint a szakértőben Hatalmas divat a „szakértő image” építése, pedig ez önmagában zsákutca. Eláruljuk, hogy a szakértői vélemények helyett ma mire támaszkodnak inkább az emberek a vásárlói döntések meghozatalánál. Egyszerre lettünk tartalomszolgáltatók és tartalomfogyasztók. Ebben a világban nem a szakértelem az első számú bizalomépítő tényező, hanem a tapasztalat. Teljesen természetes számunkra, hogy amikor információt keresünk valamiről, tapasztalatokat keresünk.

Dupláz a Vodafone Alapítvány A Vodafone Magyarország Alapítvány 2015-ben hozta létre a Digitális Iskola Programot azzal a céllal, hogy felszámolja a digitális írástudatlanságot, növelje a tanárok és a diákok digitális kompetenciáit. Működésének első két évében a Programhoz 24 iskola csatlakozott, amivel 6500 gyerek oktatását és mintegy 700 pedagógus munkáját támogatták, valamint kiosztottak 1300 táblagépet, melyekhez biztosították az oktatási célú használathoz szükséges havi adatforgalmi keretet is.

LinkedIn-ről, Viberről, Twitterről tanulhatnak a marketingesek A Httpool globális hirdetési hálózat oktatási platformja intelligens és könnyen navigálható online modulokon keresztül mutatja be digitális termékeit és azok hirdetési megoldásait. Az ingyenes program mostantól a magyar médiatervezők és marketingesek számára is elérhető. Képesítés szerezhető többek között a Twitter, a LinkedIn, a Viber, a Twitch és a TripAdvisor platformokra.

Újabb szerzett jogukat vesztik el a munkavállalók Egyre nehezebben tudnak vállalati nyaralókban pihenni az alkalmazottak, tíz év alatt ugyanis 48 ezerről 11 ezerre csökkent a férőhelyek száma. Az adószabályok miatt piaci árat kellene fizetni, ez viszont nem éri meg a munkavállalóknak. A kegyelemdöfést tavaly adta meg a kormány a céges üdülőknek, amikor a béren kívüli juttatási csomag nagy részének, benne a saját dolgozó saját szálláson való üdültetésének lehetőségét is kivette 2019-től a kedvezményesen adózó körből.

Felmérés készült Magyarország lean tudásáról A lean utóbbi években bekövetkezett térhódításának eredményeképpen lean végzettségek és fokozatok dzsungele jött létre. Ez a helyzet komoly kihívás elé állítja a lean szakembert, aki szeretné tudni, hol tart és hová juthat, milyen messze van még a cél elérése, de ugyanilyen nehéz egy vezető számára eldönteni, hogy milyen képzettségű kollégára van szüksége, illetve az éppen jelentkező milyen leanes tudással rendelkezik.

Egy rettenetes fotóval tönkre teheted az egész kampányodat Ha azt gondolná valaki, hogy a hirdetések képeinek elkészítése Barba-trükk egyszerűségű folyamat, annak pénzben mérhető veszteségei is lehetnek. Segítenek a digitalizált tartalmak, hiszen azok hatékonyságát sokkal jobban tudjuk mérni, ez pedig segít abban, hogy könnyebben megtaláljuk az adott helyzetre adott lehető legjobb válaszokat, megoldásokat. A Media Hungary konferencián Hampuk Richárd a display hirdetéseik világába és a képek pszichológiájába avatta be a résztvevőket.

Munkapszichológia - újratöltve A munkapszichológia ma még fontosabb, mint 20-30-40 évvel ezelőtt, mert a vállalatok számára létfontosságúvá vált a hatékonyság, és azok a vállalatok, amelyek valódi erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy a dolgozók sajátjuknak érezzék a munkahelyüket, sokkal hatékonyabban tudnak működni, több jó dolgozót tudnak megnyerni és kevesebb jó munkaerőt veszítenek el. Interjú Klein Sándorral, Munkapszichológia a 21. században című könyvének megjelenése kapcsán.

Komolyabban kéne vennünk a diákmunkában rejlő potenciált Lassan belefáradtunk a munkaerőhiány miatti panaszkodásba, miközben az orrunk előtt hevernek olyan alternatívák is, amelyekhez még mindig nincs elég bizalom. a munkáltatók részéről. Fiatal, gyors, nyelvet beszélő munkaerőre vágyunk, de nem használjuk ki eléggé a diákmunkában rejlő potenciált. Míg nyugaton ez a foglalkoztatási forma már a 80-as években komoly munkaerő-piaci tényező volt, Magyarországon még meg kell tanulnunk bízni a diákokban.