ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 05/23: Hét idol nyolc gondolata

Az ITB HUMAN HUNGARY 2019 – DIANA"  konferenciájára az előadók készen állnak, a program végleges!

Olvassa el a szakmai nap felvezető írásait: Sztárcsinálók a (show)businessben" és Hol vagytok, idolok?" című cikkeinket!

Tartalmas és hasznos konferenciázást!

Ön se maradjon le!

Megjelenésére feltétlenül számítunk! regisztrációra a fenti videóval buzdítjuk Önt.

Időpont: 2019. május 28. 9:00 - 13:00 óráig
Helyszín: Ericsson székház, Infopark (1117 Budapest, Magyar tudósok körútja 11.)

Abban az esetben, ha úgy érzi, hogy a téma egy munkatársának relevánsabb, vagy az időpont nem alkalmas Önnek, úgy várjuk szeretettel kollégáját a rendezvényen.

 

TECHNOLOGY

Oracle szoftvercsomagot szállít a 4iG Közel nettó 1,3 milliárd forint értékű szerződést írt alá a NISZ Nemzeti Infókommunikációs Szolgáltató Zrt. és a 4iG – tette közzé a tőzsdei társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján. A KEF (Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság) által a LicensePort, a 4iG, a CompuTREND, a Delta Systems, a Grepton, az EXE Magyarország és a TRACO alkotta konzorciummal megkötött keretmegállapodás második része alapján a verseny újranyitásával folytatott le közbeszerzést a NISZ.

Az informatika találkozása a joggal Közös nevezőre hozták a jogászokat és az informatikusokat az első LegalTech Hungary konferencián – a cél az volt, hogyszinergiát teremtsenek a jog és az IT területén dolgozó szakemberek között, és e két terület jobban megértse egymást annak érdekében, hogy minden szempontból valid fejlesztések születhessenek. Az érdeklődés nagyobb volt a téma iránt, mint ahogyan azt a szervezők előzetesen gondolták.

Most startolt rá igazán a magyarokra a bankgyilkos unikornis Több tízezer magyar ügyfél legnagyobb megkönnyebbülésére jó nagy csúszással, de végre megérkezett a forintos feltöltés funkció a Revolut kártyára, mostantól valóban ingyen lehet vele az egész világon pénzt felvenni, átváltani, egymásnak küldözgetni. Már csak egy lépés választja el a Revolutot attól, hogy a legbátrabbak akár teljesen kiválhassák vele a magyar bankszámlájukat.

A Huawei titokban már elkezdte kidolgozni a haditervet a Google ellen Hogy minél kevésbé függjenek a Google-től, a Huawei már tavaly elkezdte megszilárdítani saját alkalmazásboltjának alapjait. A Huawei már korábban is hangsúlyozta, hogy vészhelyzet esetén megvan a tervük az Android leváltására. Az új rendszer mellett azonban valamilyen alkalmazásboltra is szükségük van, hogy a felhasználók a programokat le tudják tölteni készülékeikre. A Bloomberg most ezzel kapcsolatban közöl érdekességeket.

Szerinted hol van a legtöbb okosváros a világon? - Térképen a válasz A világ nagyvárosait gyakran a saját növekedésük teszik élhetetlenné. A túlterhelt úthálózat, a külvárosok terjeszkedése és a luxus melletti mélyszegénység egyaránt gyakori probléma, nem is beszélve a légszennyezettségről, aminek súlyos egészségkárosító hatása vitathatatlan. Noha a problémákra nincs egyetlen egységes válasz, a technológiai fejlődés mégis sokat segíthet, aminek megoldásait a smart city kifejezés fogja össze. A Roland Berger indexe megmondja, hol vannak ma a világ legokosabb városai. 

ITB Club május: Biztonság és technológia – kéz a kézben Ha az informatikát és a biztonságot együtt emlegetik, akkor általában a számítógépes rendszereket fenyegető információbiztonsági veszélyek jutnak elsőként eszünkbe. Pedig az informatika fejlődése, a digitalizáció a klasszikus biztonságtechnológiát legalább olyan mértékben alakítja (vagy már alakította) át, mint minden más iparágat.

Mesterséges intelligencia és 3D nyomtatás A 2013-ban alapított, ma globálisan 270 alkalmazottal dolgozó Markforged fémmel és szénrostos kompozitanyagokkal működő 3D nyomtatóival megújítja a gyártást.  Az innovációban nincs megállás, a vállalat május 20-án jelentette be a Blacksmith szoftverét, ami a jelen mesterségesintelligencia-forradalmának terméke és egyben a jövőt is előlegezi: az MI jóvoltából a printerek képesek automatikusan változtatni programozásukon, így garantálva, hogy valamennyi rész a tervek szerint készüljön el.

Emberek, mit is hoz nekünk az 5G? A fogyasztók tisztában vannak azzal, hogy az 5G már rövid távon is előnyös lehetőségeket rejt, és világszerte várják a nagyvárosi hálózatok forgalmi telítettségére a megoldást, valamint az otthoni felhasználásra új, szélessávú szolgáltatásokat ígérő technológia bevezetését. Az okostelefon-felhasználók saját bevallásuk szerint hajlandóak akár 20 százalék többletet is fizetni az 5G szolgáltatásokért, míg a korai belépők felét még a 32 százalékos felár sem riasztaná el. 

Az Apple lehet a legnagyobb vesztese Donald Trump kereskedelmi háborújának Donald Trump amerikai elnök Kína ellen folytatott kereskedelmi háborúja nemcsak az olyan kínai cégeket bünteti, mint a Huawei, hanem a kínai ellátási láncra támaszkodó amerikai vállalatokat is. Például az Apple-t: a Morgan Stanley május elején kiadott jelentése szerint a Trump-adminisztráció által kivetett 25 százalékos vámtarifák 160 dollárral dobhatják meg egy kínai gyártású iPhone XS árát, ami egyébként 999 dollárnál kezdődik.

Élesebb a láncnál a Kard, akkor is a neobank Bocsánat. Tényleg. De ha egy startupot Kardnak hívnak, akkor az túl sok ahhoz, hogy ne poénkodjunk vele. A francia Kard neobank ötlete a tiniket győzi meg, hogy az első számlájukat náluk nyissák meg. „A Z-generációt elfelejtik a hagyományos bankok. A tranzakcióiknak hetven százaléka digitálisan zajlik” – mondta Scott Gordon, a startup társalapítója. Az ebbe a korosztályba tartozók azért is lehetnek láthatatlanok, mert gyakran a szüleik kártyáját kérik kölcsön egy-egy dologra.

Hatékonysági robbanás a magyar kis- és középvállalatoknál „A kutatásaink kimutatták, és ezért a magyar mikro- kis- és közepes vállalkozások minden elismerést megérdemelnek, hogy 2010 és 2017 között Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben a termelékenység a kis- és középvállalkozói szektorban az egész régióban és az egész unióban” – mondta György László gazdaságstratégiáért felelős államtitkár. Uniós adatok alapján nálunk a kkv-k termelékenysége 2010 és 2017 között több, mint 30 százalékkal növekedett, míg az unió átlagában kilenc százalékkal, a V4-országokban pedig hat százalékkal nőtt.

Svájci blockchain céget alapított a Facebook A genfi Libra Networks nevű cég fintech-kel, blockchainnel, fiztetési szolgáltatásokkal és adatelemzéssel fog foglalkozni. A célját senki sem tudja, de mindenki tippelget, mintha nem lenne holnap.A cég nem fűzött sok kommentárt az új leányvállalat megalapításához. Pedig a Facebook az utóbbi időben az érdeklődés középpontjában volt, mert hol az derült ki róla, hogy adatokat adott ki, hol pedig, hogy adatokat hagyott el.

Bosszúra szomjaznak a kínaiak: nem fogjátok megállítani a Huaweit, mi állítjuk meg az Apple-t! Kiállnak a Huawei mellett a kínai fogyasztók a közelmúltbeli eseményekre reagálva. A kínai közösségi médiában elkezdődött egy mozgalom, ami az Apple-termékek bojkottjára szólít fel, többen azt ígérik, hogy a kínai távközlési óriás termékeit fogják megvenni az Apple készülékei helyett. Az IDC elemzője hozzáteszi, hogy érthető, hogy a hazafias érzelmek előretörnek az elmúlt időszak eseményei fényében és előfordulhat, hogy az Apple eladási lesz valamennyi hatása.


Júniusi Club: Kiszervezzem? Ne szervezzem? 

IT-outsourcing – sok vállalat számára még mindig félelmetesen hangzik a kifejezés. Kiadni a kezemből az informatikát? Fizessek azért, amit eddig magunk csináltunk?

Időpont: 2019. június 4., 9:00–11:00
Helyszín: KIOSK (Budapest, Március 15. tér 4.)

 

HUMAN

Mit tudnál elérni, ha Elon Musk és Steve Jobs egyszerre mentorálna? Egyszer valaki azt mondta nekem, hogy a mentorálás intézménye az egyik legnemesebb dolog a világon. Teljesen egyetértek vele és én is mindenkit arra bíztatok, hogy találjon minél több mentort, akit idolizálhat és akihez konkrét kérdésekben fordulhat. Lehet találni más iparágakból vagy a kapcsolati hálónkból hasonló karrierrel rendelkező szakembert, vagy akár olyasvalakit, aki ugyanazon az egyetemen tanult, esetleg ugyanazon a munkahelyen dolgozik, mint mi.

Játékokkal ösztönözné munkásait az Amazon Az Amazon játékokkal próbálja motiválni a híresen rossz munkakörülményű raktári dolgozóit. Az agyonhajszolt munkások számára (akik amúgy gyakran wc-re se tudnak kimenni, annyira magasak az elvárások) öt raktárukban Amerika- és Anglia-szerte olyan monitorokat szereltek be a munkások mellé, amely játékossá teszi a munkát. A dobozok pakolásával tetris-, vagy akár autóversenyzős jellegű játékokat irányíthatnak, amitől olyan, mintha lenne célja a monoton munkának. A legeredményesebb dolgozók kaphatnak swag-bucksot, ami egy cégen belüli fizetőeszköz.

Már felnőtteknek is elérhető az ingyenes pénzügyi tudatosság képzés Az OTP Fáy András Alapítvány 2012 óta folytat élményalapú módszertanra építő pénzügyi, gazdasági, gazdálkodási képzéseket iskolás korú gyerekek számára. Idén márciustól - a szlovákiai OTP Ready Alapítvánnyal közösen megvalósított program keretében - pedig már felelős szülőknek és pedagógusoknak is gyökeresen újszerű formában és tartalommal tartanak ingyenes tréningeket a két szervezet szakemberei.

Keményen dolgozol vagy már munkaalkoholista vagy? Ez a 7 kritérium elárulja. Szeretsz dolgozni. Szeretsz keményen dolgozni. Nincs azzal semmi baj, ha mindent beleadunk egy projektbe, hiszen növekszik a teljesítményünk és az elégedettségünk szintje. Azonban létezik egy finom határ az erőfeszítéseire büszke, keményen dolgozó munkavállaló és az önmagát, a munkahelyét és az őt körülvevő embereket károsító munka-alkoholista között.

A média én vagyok! A hagyományos, egyirányú hírközlést felforgatta az internet és a közösségi média. A csatornákat ökoszisztémává formálta az okostelefon, az IoT és a mindenhol jelenlévő internet. A hagyományos médiaeszközök már nem a centrumban vannak, hanem perifériák. A centrum az ember, pontosabban annak a digitális térben létező pszeudo-személyisége. A média én vagyok! - mondja az, akit tegnap még nézőnek hívtunk.

Új módszerekre van szükség a felsőoktatásban Horváth Zita a területért felelős helyettes államtitkára szerint új módszerekre, például projektpedagógiára van szükség a 21. századi felsőoktatásban. A projektpedagógiát száz éve dolgozták ki az Egyesült Államokban a szakképzés számára, azután terjedt el a közoktatásban. Segít elsajátítani azokat a képességeket, amelyekre a 21. században egyre nagyobb szükség van, ilyen elsősorban a logikus gondolkodás és az együttműködés, továbbá a problémamegoldáshoz, kommunikációhoz, csapatmunkához, döntési helyzetek, alternatív megoldások kezeléséhez szükséges képességek. 

Megbecsült diák munkavállalók, piaci bérekért Ma már a cégek jelentős része is másként áll a diák munkavállalókhoz, mint korábban, és a diákok is tudatosabbak a munka megválasztása során. Az iskolaszövetkezetek tapasztalata szerint nyáron átlagosan 40%-kal, de van ahol akár 50%-kal is megnő a munkát kereső diákok száma. Az iskolaszünetben jóval többen vállalnak munkát a fiatalabb, középiskolás korosztályból is. Az órabérek emelkedtek a tavalyi évhez képest is, így a fővárosban már általában 1100 forintos órabér felett dolgoznak a diákok, ami akár 1400 forintig is felmehet szaktudást igénylő munkák esetén.

Biztosnak érzik állásukat a magyar munkavállalók Az idei első negyedévben 2 ponttal csökkent a munkavállalói bizalmi index a hazai dolgozók körében a tavalyi év hasonló időszakához képest, az előző negyedévhez mérve változatlanul 68 pont volt a mutató - derül ki a BNP Paribas Cardif biztosító és a Medián legfrissebb márciusi munkaerőpiaci kutatásából. A negyedéves jelentésből kiderül, hogy a megkérdezettek körében 91 pontot mértek azzal kapcsolatban, mennyire bíznak jelenlegi munkahelyük fennmaradásában. Az előző két évben ez az érték 90, illetve 91 pont volt.

8-féle magyar főnök létezik – melyik az öné? Ha a főnökünk mellett aranyéletünk van, akkor sem lehetünk biztosak abban, hogy ez így is marad a jövőben: a vezetők manapság könnyen jönnek-mennek. Attól függően, hogy éppen milyen széljárás uralkodik a cégnél, új tulajdonos van-e, aki hozza magával a bejáratott vezetői gárdáját, vagy éppen elcsábították szeretett főnökünket máshová, vonzóbb állásba, és mi újat kapunk. Nézzük tehát, milyen főnöktípusokkal hozhat össze minket a sors, s hogyan kezeljük őket. 

Károsak lehetnek a női hangú virtuális asszisztensek A mesterséges intelligenciával működő virtuális asszisztensek megerősítik a nőkkel kapcsolatos káros berögződéseket, hívja fel a figyelmet az ENSZ új tanulmánya. Az Apple Sirije, az Amazon Alexája vagy a Microsoft Cortanaja mind női hangon szólalnak meg, és mindnek női neve van. Azzal, hogy készségesen segítenek és válaszolnak minden kérdésre, függetlenül attól, hogy milyen módon kapják az utasítást, az UNESCO szerint a techcégek csak újra megerősítik a felhasználókban azt a képet, hogy a nő szolgának való.